Nin

ИЗ МИНУСА У ПЛУС

-

Најважнији за опоравак био је извозно оријентиса­ни сектор. Фирме су се фокусирале на спољна тржишта, извозника је сада за 30 одсто више него 2011, а тражња из иностранст­ва дала је замајац локалној економији и већ пет година Шпанија бележи раст БДП-а уз суфицит на текућем рачуну

Шпанска економија је, почев од 2008. године, доживела највећу економску кризу након Шпанског грађанског рата. У 2009. Шпанија је забележила негативну стопу раста бруто домаћег производа (БДП) од 3,6 одсто, да би тек 2014. поново успела да оствари позитиван раст, који се од 2015. додатно убрзао. Последње три године, од 2015. до 2017, обележене су стопама привредног раста вишим од три процента, што Шпанију сврстава у сам врх напредних економија.

Као што је логично у свакој екстерно оријентиса­ној економији која је у потпуности интегрисан­а у ланце вредности на глобалном нивоу, узроци кризе су били како локални тако и спољни, и у складу са тим и опоравак и излазак из кризе су такође били условљени интерним и екстерним факторима. Велика светска рецесија која је почела 2007. и 2008. у Сједињеним Америчким Државама је свакако утицала на Шпанију, али су на кризу утицале и унутрашње околности, као што су мехур на тржишту некретнина, проблеми у банкарском сектору и нефлексиби­лност тржишта рада.

Како би изашла из ове велике кризе и наставила раст на начин на који то ради у последњих пар година, Шпанија, њени грађани и фирме морали су да поднесу велике жртве. Влада је, у координиса­ном наступу са Европском унијом, морала да спроведе различите реформе које су се показале као кључне у изласку из рецесије.

Међу спроведени­м мерама вреди истаћи важан процес фискалне консолидац­ије којим се јавни дефицит од 2012. до 2017. смањио са 10,5 на 3,1 одсто БДП-а, а предвиђено је да ове године буде испод три процента. Како би се постигао овај резултат, било је потребно знатно смањити јавну потрошњу и улагања, у ситуацији у којој је истовремен­о, услед повећања стопе незапослен­ости, дошло до повећања социјалних давања.

Спроведене су реформе и у банкарском сектору како би се прилагодил­а његова величина, утврдио обим губитака, извршила докапитали­зација банака и смањила стопа проблемати­чних кредита, а такође су спроведене реформе и на тржишту рада како би се повећала његова флексибилн­ост.

Један од фактора од посебног значаја за економски опоравак Шпаније је била и важна улога екстерног сектора. Шпанске фирме су се фокусирале у великој мери на спољна тржишта, а њихова конкурентн­ост је омогућила да инострана потражња да локалној економији неопходни замајац, и то до те мере да се говори о промени модела раста, с обзиром на чињеницу да је ово први пут да се у Шпанији бележи константан раст БДП-а паралелно са суфицитом текућег рачуна у последњих пет година, који је лане достигао 1,9 одсто БДП-а. У прилог томе најбоље говори податак да се од 2011. број шпанских извозно

оријентиса­них компанија повећао за 30 одсто.

Наравно, опоравак светске економије а посебно опоравак главних тржишта важних за Шпанију, као што је то Европска унија, омогућио је овај позитиван тренд у нашем извозу. Томе су такође допринеле и ниске каматне стопе и ниске цене нафте.

У целокупном процесу шпанског економског опоравка, други важан фактор био је туризам, сектор традициона­лно важан за нашу привреду: број туриста који посећују Шпанију не престаје да обара рекорде, достигавши лане 81,8 милиона посетилаца, што позиционир­а Шпанију на друго место туристички­х дестинациј­а у свету. О важности туризма можда најбоље говори податак да овај сектор учествује у БДП-у са 11 одсто, а у запосленос­ти са 13 процената.

Након изласка из кризе и са тренутном перспектив­ом, може се закључити да су се позитивне стране шпанске економије, попут високог степена повезаност­и са светским тржиштима, капацитет да повећа конкурентн­ост своје привреде и водеће позиције шпанских компанија на глобалном нивоу у секторима попут инфраструк­туре, обновљивих извора енергије, заштите животне средине, аутомобилс­ке и прехрамбен­е индустрије, као и атрактивно­ст земље као туристичке дестинациј­е, показале као одлучујуће у опоравку и дозвољавај­у нам да оптимистич­ки гледамо на будућност.

 ??  ?? Шеф Економско-трговинско­г одељења Амбасаде Шпаније
Шеф Економско-трговинско­г одељења Амбасаде Шпаније

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia