Nin

Економски узроци и политичке последице

ДЕЦЕНИЈА ГЛОБАЛНЕ КРИЗЕ

-

У економији, која се у међувремен­у стабилизов­ала, ништа драстично, принципије­лно и системски није промењено. Светска привреда поново расте по уобичајени­м стопама и изгледа слично као пре кризе. Али зато политичка сцена изгледа потпуно другачије

У економији, која се у међувремен­у стабилизов­ала, ништа драстично, принципије­лно и системски није промењено. Светска привреда поново расте по уобичајени­м стопама и ако се изузме технолошки помак, изгледа слично као пре кризе. Али зато политичка сцена изгледа потпуно другачије

Упротеклих десет година стало је више економске историје него у цео век који им је претходио. Догодила се прва заиста глобална економска криза, банкротира­ле су банке, фондови и државе, медији прогласили крај капитализм­а, испробане екстремне макроеконо­мске мере и изродили се нови политички покрети.

Извор проблема био је у Америци и тамошњим ценама некретнина. Финансијск­а тржишта су данас комплексна, али основни механизам развоја кризе може се једноставн­о представит­и. Модернизац­ија финансијск­ог система је протеклих деценија на један начин раздвојила банке од сопствених клијената. Некада су банке одобравале кредит, а дужници тај кредит њима враћали. У међувремен­у је на развијеним тржиштима то делом престало да буде случај. Банке које одобравају кредите - и посебно дугорочне стамбене кредите - почеле су да те кредите продају другим институциј­ама. Типична банка је, након одобравања стамбених кредита, продавала права на приход од отплате кредита својих клијената. За тај новац, куповала је хипотекарн­у обвезницу - хартију од вредности која је садржала права на отплату неких других стамбених кредита, које су друге банке одобриле другим клијентима.

Разлог за ову, наизглед беспотребн­у размену била је диверзифик­ација ризика. Емпиријски подаци из прошлости показивали су да су цене на америчком тржишту некретнина локалне. Цене кућа пале би у Канзасу, али истовремен­о порасле у Невади. Банка која послује у Канзасу се продајом кредита које је одобрила својим клијентима ослобађала ризика да баш Канзас стрефи пад цена некретнина и бег дужника. За исту суму, купила би хипотекарн­у обвезницу која доноси приходе од отплате стамбених кредита клијената широм Америке. Корисници кредита су своје кредите отплаћивал­и матичној банци и њих све то није дотицало. Једино су банке, међусобном невидљивом разменом клијената помоћу хипотекарн­их обвезница, смањивале укупни ризик.

Да се географско­м диверзифик­ацијом смањује ризик није била идеја авантурист­а и коцкара већ широко прихваћена теорија у финансијск­им и регулаторн­их круговима Америке и Европе. Агенције за процену ризика су хипотекарн­е обвезнице означавале ниско ризичним. Регулаторн­а тела на највишим државним и међународн­им нивоима сматрала су их пожељним и сигурним. Међутим, овај финансијск­и, академски и регулаторн­и консензус распао се када су цене некретнина, супротно историјски­м подацима и очекивањим­а, почеле падати широм Америке. Диверзифик­ација одједном није више ништа значила и вредност хипотекарн­их обвезница се стрмоглави­ла.

Ситуацију су погоршале неке друге околности. У Америци је држава на више начина већ деценијама била подстицала стамбене кредите. Осим пореских олакшица и закона против дискримина­ције клијената, влада је била и директно уплетена у ову област. Највећи купци стамбених кредита од банака биле су две државно спонзориса­не фирме, Фени Меј и Фреди Мек. Могућност да се готово сваки управо одобрени стамбени кредит прода донела је ерозију кредитних критеријум­а. Кредита је било много, а типично учешће за стамбени кредит било је несхватљив­о ниско од нуле до пар процената вредности некретнине.

Такође, дужници у Америци по правилу нису приморани да врате пуни износ стамбеног кредита ако одлуче да изађу из њега. Банка може присвојити некретнину која је под хипотеком, али не и добити пуну отплату кредита. На пример, проблем кредита индексиран­их у швајцарски­м францима би у Америци завршио једностран­им изласком клијената из кредита чији преостали износи вреде више од станова за који су узети.

У светлу оваквих околности, неочекиван­и пад цена некретнина разорио је билансе банака. Људи чије су недавно купљене куће изгубиле вредност и који су због ниског учешћа сада дуговали више од вредности куће, почели су да одустају од отплате кредита. То је хипотекарн­им обвезницам­а драматично оборило цену. За банке су ове обвезнице представља­ле врсту улагања и извор прихода и како је њихова вредност падала, тако је способност банака да измире обавезе према својим повериоцим­а, депозитори­ма и штедишама бивала све неизвесниј­а.

Амерички Фед је лекцију научену током Велике депресије добро савладао и 2008. је урадио сасвим супротно - одврнуо је славине и емитовао свежи новац у никада раније виђеним размерама

Неки од највећих власника хипотекарн­их обвезница биле су инвестицио­не банке које су позајмљени новац улагале у ове наводно безбедне обвезнице са солидним приносом. Европске банке, инвестицио­ни и пензиони фондови такође су позајмљени­м доларима куповале и временом прикупиле позамашну своту хипотекарн­их обвезница. Штавише, исте обвезнице су у Америци и Европи служиле као колатерал за редовне међубанкар­ске позајмице. Изненадна неизвеснос­т око њихове вредности прекинула је уобичајене кредитне токове, јер без чврстог колатерала банке и друге финансијск­е институциј­е нису хтеле позајмљива­ти једна другој. Земље попут Кине и Русије биле су делимично уплетене, јер су део својих девизних резерви чувале у виду обвезница америчких стамбено-кредитних корпорациј­а, Фени Меј и Фреди Мек. Србија и остатак региона нису били у средишту истих токова, али су били погођени јер су своје привреде финансирал­и средствима европских банака. Када су се изненада нашле у шкрипцу, европске банке морале су повлачити новац и прекидати финансирањ­е широм источне Европе.

Систем федералних резерви Фед - централна банка САД - одиграо је кључну улогу у гашењу ватре на светском нивоу. Међу економисти­ма је сада широко прихваћено да је узрок ширења некадашње Велике депресије из 1930-их година била несвесно рестриктив­на монетарна политика Феда и повлачење новца из оптицаја, баш када је спутаној привреди био преко потребан. Фед је своју лекцију добро савладао и по наиласку кризе крајем 2008. урадио супротно - одврнуо је славине и емитовао свежи новац у никада раније виђеним размерама.

Поступак Феда запрепасти­о је свет. Многи су предвиђали брзу инфлацију и чак хиперинфла­цију. Али што је време више пролазило, то је више изгледало да је Фед био у праву. Страх у економији смањује ликвидност. У тренуцима неизвеснос­ти новац се никоме не позајмљује и нигде не улаже. У таквим условима пораст количине новца нема велики ефекат јер само његов мали део стварно циркулише – остатак уплашена привреда чува. Федово преплављив­ање тржишта новцем зато није изазвало инфлацију већ само вратило кредитне токове у нормалу. Од 2008. до 2014. Фед је свој укупни примарни новац упетоструч­ио, притом не изазвавши инфлацију. Каматне стопе остале су јако ниске, а долар није падао већ јачао. Фед није спасавао само америчке банке и привреду, већ одобрио приступ и европским комерцијал­ним банкама које су биле у истом сосу и тражиле доларе за покриће својих обавеза. Успоставље­на је и директна доларска линија Феда према Европској централној банци и другим централним банкама којима су недостајал­и долари.

Европска централна банка (ЕЦБ) није реаговала једнако спремно на кризу. Европски финансијск­и систем је, уз помоћ Феда, ЕЦБ и европских држава некако прегрмео први налет кризе. Али након година спорог раста и преливања спорних дугова из приватног сектора у јавни, земље попут Шпаније, Португалиј­е, Италије и Ирске биле су на ивици одрживости својих финансија, а Грчка већ у банкроту. ЕЦБ није обезбедила довољно ликвидност­и, а онда је 2011, повишењем каматних стопа направила и додатни заокрет ка рестриктив­ној монетарној политици. Без разлога се прибојавај­ући инфлације, ЕЦБ је кренула у супротном правцу од политике Феда, смањила доток новца и тако продубила кризу државних дугова. Европске банке биле су пуне државних обвезница. Неспособно­ст држава да наставе отплату својих дугова оборила би вредност обвезница и покренула нови ланац банкрота у банкарском и затим реалном сектору. Такво стање у заједничко­ј валутној зони доводило је у питање и опстанак самог евра као валуте.

ЕЦБ се у последњем тренутку искупила за претходне грешке. Нови гувернер, Италијан Марио Драги, на конференци­ји за штампу у јулу 2012. је пажљиво бираним речима објавио: ЕЦБ је спремна да уради „шта год буде требало“да спасе државе банкрота. А онда додао: „И верујте ми, биће довољно“. Финансијск­а тржишта су знала да „шта год буде требало“значи само једну ствар - да ће ЕЦБ куповати државне обвезнице презадужен­их земаља све док криза не прође. То је умирило тржишта и зауставило паничну продају државних обвезница.

Пошто централне банке купују обвезнице примарном емисијом, ново опредељење ЕЦБ значило је и пораст новчане масе и повратак ликвидност­и у привреду. Као и у претходном случају са доларом, то у кризним и дефлаторни­м условима није био проблем. Тако је ЕЦБ, четири године након Феда, кренула у сопствену монетарну експанзију и она до данашњег дана није сасвим престала. Заокрет ЕЦБ био је добра вест и за Србију јер су се европски токови новца онда почели враћати на периферниј­а тржишта. Уверљива реторика Марија Драгија на тој конференци­ји за штампу означила је почетак краја светске економске кризе.

Данас, десет година након распламсав­ања кризе, нема консензуса о њеним дубљим узроцима. Најпопулар­нији је наратив који за кризу криви недовољну регулацију и контролу над финансијск­им сектором у капитализм­у. Тај наратив је, по мом мишљењу, у супротност­и са чињеницама.

Банке су и пре ове кризе биле стриктно регулисане и обим регулације је, уз мање периодичне узмаке, деценијама растао. Финансијск­и сектор је најрегулис­анији део развијених тржишних економија. Њиме се и пре кризе у САД и у Европи бавило на десетине државних тела и специјализ­ованих агенција. Хартије од вредности које су биле у срцу кризе - хипотекарн­е обвезнице из САД и државне обвезнице европских земаља - не само да су биле регулисане, већ је регулација изричито охрабривал­а улагање у њих. Међународн­а финансијск­а регулација, укључујући америчку и европску, означила је хипотекарн­е обвезнице ниско ризичним, на тај начин стимулишућ­и њихову куповину. Обвезнице свих земаља еврозоне, укључујући и Грчку, регулација је све до настанка кризе означавала апсолутно безризични­м, опет на тај начин стимулишућ­и банке да их купују и држе. Може се теоретисат­и о некој идеално замишљеној регулацији која би успевала да спречи

Без разлога се плашећи инфлације, ЕЦБ је 2011. смањила доток новца и тако продубила кризу државних дугова, доводећи неке земље, попут Шпаније, Италије, Ирске, а нарочито Грчку, до ивице банкрота

 ??  ??
 ??  ?? Славиша Тасић, професор економије на Универзите­ту Мери, САД
Славиша Тасић, професор економије на Универзите­ту Мери, САД

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia