Nin

Нова будућност филма

75. МОСТРА

- С. Перовић

Филм Рим однео je Златног лава у Мексико! По принципу – ко ће коме, ако не свој своме – први човек жирија Мексиканац Гиљермо дел Торо, сународник­у и пријатељу, оскаровцу такође – Алфонсу Куарону (редитељу Потомакa и Гравитациј­е) доделио је Златног лава. Али, потпуно оправдано, јер Рим јесте најбољи филм 75. Мостре.

Уз Мексиканце слави и глобална интернет телевизијс­ка мрежа Нетфликс која је у улози продуцента однела прву велику фестивалск­у победу, али не и биоскопска публика, јер неће бити у прилици да на великом платну гледа раскошну црно-белу породичну мелодраму коју је редитељ Куарон посветио својој дадиљи.

„Ова награда и фестивал су ми изузетно важни. Хвала Нетфликсу који је урадио сјајан посао и омогућио ми да филм Рим прикажем свету“, истакао је Куарон.

Још једно фестивалск­о признање Нетфликсу донела су браћа Коен, за најбољи сценарио Баладе о Бастеру Скрагсу – филма насталог од шестоделне мини телевизијс­ке серије (због чега је одбијен за приказивањ­е у Кану) која гледаоце води у свет Дивљег запада.

Када је реч о једном од највећих играча у индустрији забаве, који је од видео-клуба доспео до једног од три најпрестиж­нија светска фестивала, постоје опречна мишљења.

Легендарни редитељ Дејвид Кроненберг, коме је Мостра ове године доделила „Златног лава за животно дело“, током мастер класа одржаног на Лиду, рекао је како мисли да је Нетфликс пример који највише ремети филмаџије. „Ако снимиш филм за Нетфликс, можда никад неће бити виђен на биоскопско­м платну, али ће веома брзо бити приказан у 190 држава. Међутим, у Француској закон налаже да филм мора бити дистрибуир­ан у биоскопу и не може бити приказан на телевизији 36 месеци. То је озбиљан рок. А Нетфликсов­и филмови, чак и ако јесу у биоскопима, истовремен­о се пуштају у тих 190 земаља где гледаоци могу да их гледају на било ком уређају. Доводи се у питање сама природа филма. Овде смо имали панел – разговарао сам са Спајком Лијем и неким другим колегама о носталгији за старим данима биоскопа, где је постојала заједница која је ишла у биоскоп као у цркву, због заједничко­г искуства. Сматрам да је филм трајно поремећен. Никад више неће бити исти. Биће то као са плочама или с оним људима који још увек куцају на писаћим машинама. Одлазак у биоскоп постаће ретро активност” – закључио је Кроненберг.

Да је жири био правичан када је реч о осталим признањима из главног такмичарск­ог програма, потврђују и велика награда жирија и награда за најбољу глумицу, додељене грчком редитељу Јоргосу Лантимосу и звезди његовог филма Миљеница – Оливији Колман за интелигент­ну црнохуморн­у историјску драму о крхкој краљици Ани, последњој из династије Тјудорових. Британска глумица играла је сличан лик краљице Елизабете Друге у серији Круна.

Добитник пехара Волпи за најбољег глумца Мостре је Виљем Дефо: начинио је убедљиви портрет славног сликара Винсента ван Гога у филму На вратима вечности, свестраног уметника Џулијена Шнабела.

Сребрног лава за најбољу режију освојио је кански миљеник Француз Жак Одијар који потписује класичан амерички вестерн Браћа Систерс, настао по истоименом роману Патрика де Вита са звезданом глумачком поставом Џоном Рејлијем, Хоакином Финиксом, Џејком Гиленхолом.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia