НОВЕ ПРИЛИКЕ ЗА НОВЕ ИДЕЈЕ

Београдска краудфандинг конвенција

Nin - - Садржај - АЛЕКСАНДРА ТОМАНИЋ И АЛЕKСАНДЕР БЕЦ Немачко-српска иницијатива за одрживи раст и запошљавање

УСрбији је за годину дана прикупљено више од 700.000 евра кроз групно финансирање на бази награда (rewards-based crowdfunding). На основу искуства земаља у окружењу, процењује се да вредност овог тржишта у Србији има велики потенцијал и да би могла да достигне више милиона евра.

Приступ капиталу, пре свега почетном, често представља велики изазов. Crowdfunding (групно финансирање) у неким случајевима може да буде могућност да се на алтернативан начин обезбеде неопходна средства за покретање идеја, пројеката, послова.

Друга по реду Belgrade Crowdfunding Convention одржана је 25. сепрембра 2018. године, у организацији Немачко-српске иницијативе за одрживи раст и запошљавање, Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, Хајнрих Бел фондације и агенције за друштвени утицај Бродото.

Присуство високих званичника Немачке и Србије, као што су немачки амбасадор Томас Шиб и министар у Влади Републике Србије Ненад Поповић, као и државни секретари Министарства привреде и Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Бранимир Стојановић и Анамарија Вичек, указује на чињеницу да је crowdfunding препознат као важна међусекторска тема.

Сама конференција окупила је око 200 учесника заинтересованих да од познатих домаћих, регионалних и европских стручњака из области crowdfundingа чују на који начин могу да осмисле, конципирају и спроведу своје кампање и тако обезбеде финансијска средства која су им потребна за своје идеје, производе и услуге.

Током панел дискусија размењена су искуства rewards-based кампања у Србији и региону које су се показале најуспешнијим, са посебним освртом на перспективе развоја equity crowdfundingа (групно финансирање на бази удела) у финансирању стартап компанија. Паскал Кондамин, представник једне од најпознатијих светских crowdfunding платформи, indiegogo, поделио је своје искуство, као и савете како реализовати успешну кампању. Сходно европским искуствима, дискутовало се о најважнијим корацима у изградњи одговарајућег еко-система у Србији за ефикаснију примену групног финансирања, његовим потенцијалима за подстицање иновативних идеја у предузетништву, али и за већу социјалну укљученост осетљивих група и активније учешће грађанки и грађана у реализацији друштвено корисних иницијатива. Такође, током дана било је речи и о значају блокчејн технологије за ово тржиште.

Имајући у виду да је crowdfunding на глобалном нивоу постао један од важнијих извора алтернативног финансирања, у Србији је 2017. године уз подршку Немачко-српске иницијативе за одрживи раст и запошљавање сам концепт crowdfunding-a шире промовисан. Од тада до данас, у сарадњи са агенцијом Бродото, која има дугогодишње искуство у овој области, одржани су инфо-дани у укупно шест градова у Србији, на којима је учествовало више од 200 људи. Организоване су две crowdfunding академије, кроз које је прошло 30 тимова. О важности ових едукација, као и о великом интересовању јавности говори податак да је ове године за 15 расположивих места стигло 111 пријава. Из тог разлога интензивно се ради на даљем развоју платформе www.crowdfunding.rs, на којој могу да се нађу све релевантне информације везане за crowdfunding – од новости, преко блогова, до едукационих видеа.

Али, crowdfunding-a је више од самог финансирања. Crowdfunding подразумева идеју, посвећеност, људе, заједницу, узајамну подршку – и пре свега поверење.

Велики потенцијал: Искуство земаља у окружењу указује да би вредност тржишта групног финансирања у Србији могла да достигне више милиона евра

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.