Кад држава изува

СЛУЧАЈ ГУМОПЛАСТИКА

Nin - - У Фокусу - Т. Н. Ђаковић

Било је то пре одласка у Кину, где државна делегација није договорила ништа, када је на конференцији за новинаре на питање новинара ЈУГпреса да ли су договорени конкретни пројекти који ће се реализовати у градовима југа Србије или ће и даље бити „што јужније то тужније“председник Вучић рекао: „Одавно више није `што јужније – то тужније`. Југ се убрзано приближава другим деловима Србије, а чак је у неким срединама стање, значајно, драматично поправљено“. Вучић Бујановац не рачуна у југ Србије?

Јер, тамо су неки радници, у неком Бујановцу, у погону Гумопластике, иначе власништво државе, штрајковали од краја прошле године, и радикализовали штрајк глађу у незгодно време, време посете председника Кини. Петодневни штрајк глађу прекинули су 21. септембра након што им је државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић обећао да ће већ наредног понедељка, 24. септембра, почети са обрачунавањем преосталог дуга и да ће им новац у најкраћем року бити исплаћен. Ни наредног, ни следећег понедељка, а ни до данас новац није исплаћен.

Радници Гумопластике из Бујановца тражили су исплату око 12 милиона динара јер им је годинама исплаћивана зарада мања од законског минималца, између 8.000 и 15.000 динара. Око 40 радника је штрајковало и зато што им није исплаћен социјални програм, за који су се пријавили прошле године. У тој државној фирми на југу Србије инспекција је пре четири године затекла раднике који раде на црно и издала налог о запошљавању, али је поднела само записник, не и решење, тако да је одлука фактички неважећа, што држава сада користи као алиби за неисплаћивање социјалног програма. Иначе, међу тим радницима на црно има и оних који су тридесет година радили у Гумопластици.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.