Америчка ноћ

ФЕСТИВАЛ

Nin - - Панорама - С. Б.

Јубиларни, пети Americana Night фестивал биће одржан 7. октобра у бару „Спрат“у Цетињској 15. У питању је једновечерњи музички фестивал који окупља бендове чији музички израз спада у сферу инди рока и америчког фолка. И ове, као и претходних година, фестивал ће бити регионалног карактера. Али, први пут се шири и ван граница региона и на њему наступа бенд из Америке, колевке ове музике.

Извођачи који ће наступити овога пута су Sir Croissant (БИХ), Lovely Quinces (ХР) и Paul Cherry бенд (САД).

Инди рок илити американа је музички жанр који код нас, као и у региону, готово није постојао. Наша рокенрол и алтернативна музичка сцена дуго су се држале неких старих и проверених вредности. У претходних неколико година појављују се неки нови млади људи, бендови који су почели да свирају и певају на енглеском нешто ново и нетипично за наше просторе и временом почели да придобијају пажњу публике, као и медија. Нова сцена се развијала. Екипа иза „Американа најт“фестивала то је препознала и пре шест година направила први догађај овог типа у Београду, који је окупио најбоље представнике тог жанра у Србији. Фестивал је и настао као иницијатива да се ауторима новонастале сцене тада омогући медијски простор, као и да се мапира тренутна кантауторска сцена са свим врлинама и потенцијалима. Тако је растао и фестивал.

Наредних година је угостио све извођаче американе и инди фолка у региону, бендове из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине. А гостовао је и пројектима у Црној Гори. Постао је препознатљив и једини као такав који је окупио све бендове истог или сличног сензибилитета и омогућио њихову међусобну сарадњу. Фестивал је и ове године подржала Амбасада Сједињених Америчких Држава у Београду. Цена карте је 300 динара.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.