Златно доба за Анту Марковића

ОДГОВОР ДАНИЦЕ ПОПОВИЋ ДИРЕКТОРУ РЗС МИЛАДИНУ КОВАЧЕВИЋУ

Nin - - У Фокусу - Даница Поповић професорка Економског факултета у Београду

Упрошлом броју НИН-а, директор Републичког завода за статистику ме оптужује да „показујем непоштовање кредибилитета РЗС-а“. Потпуно се слажем са његовом оценом, колико год да је неписмено срочена.

Чињеницу да „показујем непоштовање кредибилитета РЗС-а“приметила сам одавно. Ово стање ми се нарочито погоршало након прошлогодишње изјаве (баш овог) директора РЗС о томе да је стопа незапослености последњи пут била на тако ниском нивоу још у време Анте Марковића! Гледам податке, гледам дефиниције, и видим - ово нема благе везе са животом! Бројеви се мање-више уклапају, али - како то да директор РЗС пореди стопе незапослености из 2017. и 1990. године, кад су ти подаци добијени из потпуно различитих, и неупоредивих извора?

Ако то сме да се ради, да се пореде бабе и жабе, зашто онда директор РЗС не уради оно што од њега одавно тражи председник Фискалног савета, да, рецимо, објасни у упоредивој серији података, где нестаде 600.000 запослених у периоду од 2008. до 2012. године? Или, како је у наредне три године (баш кад су напредњаци узели власт) дошло до огромног раста запослености – статистика бележи више од 300.000 нових запослених - а све то у периоду екстремно ниских стопа привредног раста? Но, директор РЗС каже да је „од 2012. до 2015. године промењена методологија Анкете о радној снази те због тога није могуће поређење претходних података с новим“. А поређење са добом Анте Марковића је увек могуће, је ли тако?

И сад, рецимо да медији лажу, и да директор РЗС није ништа ни рекао о достизању запослености из доба Анте Марковића, него измислише докони новинари... И рецимо, да поверујем да је то тачно, мада знам да није. Само, и да јесте, пред директором РЗС остаје овај проблем: како то да независни експерт, па још директор РЗС, са референцама које у новинама набраја у неколико стубаца, није још прошле године обавестио јавност да председник државе и председница Владе, користећи његово поређење са периодом Анте Марковића, обмањују јавност о стварним променама стопе незапослености у Србији?

Толико би се очекивало од независног експерта на тако важној функцији.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.