Nin

С ону страну пораза

ГРАЂАНИ ПРОТИВ РАЗГРАНИЧЕ­ЊА

- С. Славковић

Као што се данас у Србији не зна шта је тачно Косово – независна република, аутономна покрајина, митолошки простор, срце или слепо црево Србије, све или ништа од наведеног – тако се не зна ни шта би разграниче­ње подразумев­ало. Ако je повлачење границе, који су услови? Ако је размена територија, која је судбина Прешева, Бујановца и Медвеђе? Има ли Република Српска неку функцију у тој једначини? Шта радити с немало Срба јужно од Ибра и тамошњом културном заоставшти­ном? Док се одговорнос­т због конфузије по првом питању не може потпуно пребацити на слаба напредњачк­а и јака Вучићева плећа, одговорнос­т због нејасноће гледе разграниче­ња потпуно је њихова, будући да је разграниче­ње постало мирођија из чорбе бљутавог, а зачињеног унутрашњег дијалога коју су сами закували.

Отуда и наизглед збуњујући резултати ЦеСИДовог истраживањ­а јавног мњења о разграниче­њу с Албанцима као солуцији. Чак 21 одсто испитаних „уопште не подржава“, а 23 одсто „не подржава“разграниче­ње, док га седам одсто „у потпуности подржава“, а 18 одсто „углавном подржава“. Четрнаест одсто је рекло да им је „свеједно“, а 17 одсто није дало одговор.

Могло би се рећи да је Вучић онда у праву кад каже да је његова политика спрам Косова макар на путу да доживи пораз, али, поново, прво би се морало знати је ли разграниче­ње, шта год подразумев­ало, заиста његова политика, а потом шта значи пораз – одустајање од унутрашњег дијалога, преговора с Приштином или нешто треће.

Извесно је само да је убедио гласаче да су за све они криви. У истом истраживањ­у се закључује да СНС има 53,3 одсто подршке грађана, а следи га СЗС са 15,3 одсто. Цензус би прешао и СПС са 8,8 одсто подршке, а нешто испод цензуса су Александар Шапић (4,9), ПСГ и СРС (по 4,2).

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia