Легални оквир за пљачку

ГОРАН ЈЕШИЋ

Nin - - Уводник - ТАЊА НИКОЛИЋ ЂАКОВИЋ

За организовани политички отпор неопходни су озбиљни људи са идејом и циљем. Зашто очекујете да неко ко презире систем, фалсификује дипломе, путује са сендвичом по Србији, има осећај о томе да је дивља градња кривично дело

За организовани политички отпор неопходни су озбиљни људи са идејом и циљем. Зашто очекујете да неко ко презире систем, фалсификује дипломе, путује са сендвичом по Србији, има осећај о томе да је дивља градња кривично дело

Када финансијски стручњаци кажу да је класично прање новца када неко опљачка јавно предузеће, извуче кеш и подели га људима да би га опрали и уплатили на рачун СНС-а, зашто то надлежне институције не проверавају? Када Сергеј Трифуновић прекине представу и изађе да подржи колону демонстраната студената, када иступа као љут критичар власти у корист друштва и опозиције, зашто му то друштво и опозиција сада не узврате подршком? То говори о диктаторском режиму, аморфном друштву и лицемерној опозицији? Каква је то Србија од доласка Вучића на власт за НИН говори Горан Јешић, члан Главног одбора ДС и народни посланик, један од оних, у мањини, који се интензивно залажу за напуштање парламента свих опозиционих посланика.

„Грађани Србије избором Николића и Вучића, трајно су ускратили шансу да од Србије направе пристојно демократско друштво. Резултат је држава пуна неслободе, насиља, константне психозе, са све мање младих. Земља у којој је постало нормално шиканирати новинаре, претити онима који другачије мисле, бити у спрези са криминалом, пребијати и киднаповати политичке противнике. Мислим да Сергеј има подршку свих људи и организација који су њему битни. Некада је добро да вас баш свако и не подржава“, каже Јешић.

Како ће се зауставити прогон критичара власти?

Ескалација мржње у изјавама Вучића као и насиље које су увели у политички живот Србије никоме ништа добро не може донети.

Зашто је за Вучића проблем Трифуновић, а не фотографија министра здравља са Дућом Спасојевићем или фотографије које показују катастрофално стање у болницама? Ко је за вас Лончар?

Сарадник нарко-клана, за то постоје докази! А Сергеј и читава та прича око лечења деце преко фондација их јако нервира. Па њима је доскоро Ристичевић одлучивао које дете се може, а које не може лечити у иностранству. Јако их нервира Сергеј и такви људи које не могу једним позивом да купе, подмите, омекшају. Вучић има потребу да га сви воле, а тешко подноси када људи од интегритета мисле о њему да је обичан шарлатан.

Зашто полиција у Фондацији Подржи живот, а не у СНС-у, као одговор на сумњиве донације са идентичним износом од по 40.000 динара?

Из једног јединог разлога, не постоји држава Србија, већ организована група која је државу ставила под своју контролу.

Ко влада Србијом?

Александар и Андреј Вучић.

Вучић ће расписати ванредне парламентарне изборе, с обзиром на то да је потврдио да се министар полиције залаже за то, због, како је навео, „будућности Србије“?

Никакав Стефановић или онај други, бивши ДСС-овац, потпредседник СНС-а немају утицај на Вучића. Он је аутократа који нема сараднике, већ је око себе окупио полтроне разних фела, климоглавце и презире их више него било ко други на свету. Одлуку о новим изборима донеће тек тако, погледаће истраживања, послушати стране шефове кампања које плаћа и крај.

Имате информације о новцу који циркулише Србијом? Србија је на листи ФАТФ, заједно са земљама које учествују у прању новца и финансирању тероризма? У београдским кулоарима говори се о трговини оружјем, Београду на води, Аеродрому, договору са Француском, Саудијском Арабијом…

Јасно је да од доласка Вучића на власт не постоји ниједан посао обављен на иоле транспарентан и законит начин. Та веза са фантомским Арапима и другима са сумњивим пореклом новца довела је до криминалних приватизација у последњих неколико година. Како се одигравао посао око чувеног Карађорђева и „фантомске“фирме Ал Равафед? Измишљеној фирми је поклоњено око 11.000 хектара најбоље земље у АПВ, поред тога Вучић им даје и 10 милиона евра да очисте сва дуговања и раднике као робове из Војне установе Карађорђево. Фирма има празну канцеларију у Београду и неке представнике који махом потичу из војно-обавештајних кругова. Београд на води је вероватно по нивоу корупције и пљачке грађана највећи пројекат у историји и то не само у Србији већ на Балкану. На оптужбе за тешку корупцију нисмо добили одговор од Вучића. Врхунац је срамна приватизација ПКБ-а, где је на најбахатији начин у самом тендеру нацртан купац, Ал Дахра. Очигледно, како време одмиче, они и не покушавају да сакрију корупцију или направе „легални“оквир за пљачку, већ смо у фази где као на Дивљем западу, навуку мараме, поскачу са коња, поваде пиштоље и оробе локалну банку.

Ко су финансијери СНС-а, буразери буразера и кумови кумова, који сада профитирају на пословима без тендера, јер како објаснити зашто новогодишња расвета у Београду светли у октобру, зашто неко хоће да сруши СПЕНС?

Корупција. За СПЕНС су обећали инвеститорима који су купили једину локацију у НС која није смела бити продана никада, да ће им погасити конкуренцију у виду СПЕНС-а и сада реализују тај договор. Београдска расвета је освета Весића Београђанима који га презиру, а при томе и добра шанса да узме који динар.

Када Вучић каже „очигледно грађани нису желели моје решење за КиМ“, мисли на…?

Потпуно сам убеђен да ни он сам не зна.

САД понављају да је КиМ за њих независно већ 10 година, најављује се формирање војске КиМ, спекулише се само ко ће од америчких звезда певати на отварању моста на Ибру и чије име ће носити мост. Решење за КИМ је већ донето?

Питање КиМ је политичко питање које оптерећује државу дуже од 100 година. Дошло је време да се то питање затвори. Косово је у српској историји коришћено као повод отварања неких других националних питања или повод за обрачуне политичких елита, а никада се њиме нико озбиљно није бавио. Не верујем да је квадратни метар било какве земље важнији од нечије сузе или живота. Неколико пута, у последњих 100 година на Балкану смо сви натапали те квадратне метре земље крвљу и резултат је да више Балканаца данас има у Западној Европи него на Балкану. Да банализујемо, коме је још од Хрвата до прославе Бљеска и Олује у Хрватској када на просторима са којих су протерали Србе живе само дивље звери? Питање Косова је питање људи који живе тамо. Вучић је деценијама радио све да тим људима као и Србима по Хрватској и Босни буде само горе. Према националном питању кроз целу своју каријеру понаша се као хулигани када дођу на скуп против проглашења независности Косова, а онда ускоче у први бутик па покупе патике и гардеробу. Неодговорно, са огромном количином лажи, манипулисањем ставова локалног становништва, увођењем криминалног елемента у решавање косовског питања. Е, то је његова политика.

Шта је Вучићева улога у светској, европској и локалној политици?

Он важи за човека који је припадао Милошевићевом ратнохушкачком кабинету. Милошевићев министар у време забрањивања медија, прогона и убијања новинара. То је углавном Вучић за све оне који држе до себе у међународној јавности. С друге стране, надимак delivery man све говори о њему. Та монтипајтоновска монтажа у српским медијима под контролом Вучића о јунаку са Балкана који је узјахао економског тигра и теткицу за све је заправо тужна слика несрећног Милошевићевог министра за гашење медија, понизног пред сваким ко говори други језик. Од оног свињара, власника Тениса до регионалног директорчића Лидла или Ангеле Меркел.

Шта су могућности опозиције уколико међународна заједница подржава ауторитарни режим?

Подршка међународне заједнице је важна и важно је и нормално да дипломате у демократском друштву одржавају контакте и са властима и са опозицијом. Важније од тога је како се изборити за иоле пристојне изборне услове и шта мисле наши грађани.

Зашто опозиција није имала довољно јак одговор на убиство Оливера Ивановића? И зашто се догодио баш у овом моменту?

У ком смислу опозиција треба да има „јак одговор“? Убиство Ивановића је политичко, и има везе са коначним решењем косовског питања. Не видим начин да било ко из опозиције у овом тренутку учини пуно око тога. Нажалост, посматрајући ескалацију мржње и насиља која долази директно од Вучића, ствари ће бити све горе.

Атентату је претходила кампања против Ивановића на ТВ Пинк. Зашто и како функционише компанија Жељка Митровића?

Не само Пинк, Вучић користи два канала комуникације. Један окренут ка међународној заједници, ЕУ и САД и други кроз који шаље поруке у које стварно верује, намењене гласачима. Пинк уз Ало, Курир, Информер служи за политички обрачун, линч и мрцварење политичких неистомишљеника. То им је први задатак. Други је, да се његовим бирачима објасни шта он заправо мисли. А он презире европске вредности, демократију, плурализам, толеранцију, цивилизацију. Он мисли и верује у оно што виђамо по насловним странама тих његових гласила. То је он.

Да ли знате ишта о пословању Андреја Вучића?

За време Милошевића, грађани су већину врло уносних послова приписивали Радоману Божовићу и Марку Милошевићу. После свега се испоставило да нису били далеко од истине. Тако је и данас. Знамо да је шеф те организације, случајно регистроване као политичка, као СНС, заправо Андреј Вучић. Знамо да је успоставио систем координатора који искључиво њему одговарају, то су људи који управљају општинама и јавним предузећима, а не ти несрећни председници општина. Сви послови се одвијају преко те мреже. Андреј је умешан свугде где постоји проблем, од протеста сељака у Бачкој Паланци против Ал Равафеда па до прекомпоновања локалних власти по Србији уценама, претњама, киднаповањима...

Шеф те организације која је потпуно случајно регистрована као политичка, као СНС, заправо је Андреј Вучић

Да ли је власт способна за решавање питања КиМ, за вођење државе, уколико не може да сруши илегални објекат на Панчићевом врху?

Један од првих закона које је Вучић донео је Закон о озакоњењу! То је најбруталнија девастација јавног простора, широм отворена врата корупцији и дивљој градњи коју имате по читавој Србији. Од Пупинове палате у Новом Саду, дивљих шопинг центара, преко Београда на води, дивље надоградње по централним београдским општинама па до Панчићевог врха или Малог језера са објектом изграђеним на скистази на земљишту Националног парка. Зашто очекујете да неко ко презире систем, фалсификује дипломе, краде мастер и докторате, путује са сендвичом по Србији, има осећај о томе да је дивља градња кривично дело?

Нема отпора, или, каже социолог Јања Беч, отпора има, и одражава се као одлазак не само младих из Србије?

У праву је. За организовани политички отпор неопходно је ипак неколико озбиљних људи са идејом и циљем.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.