Њихове тајне о нашем дугу

Nin - - Уводник - Милан Ћулибрк

Шта би још могло да буде чудно у земљи у којој сама власт ствара невладине организације, у којој су се слабе институције завукле у мишју рупу пред јаким појединцима, у којој су лажне дипломе важније од правих, у којој се са купљеним докторатима завршава у врху власти, а са правим се бежи у иностранство?

И у таквој земљи би, међутим, било право чудо да председник Александар Вучић и директор Републичког завода за статистику (по професији математичар) Миладин Ковачевић убеде ученике основне школе у своју математику. Јер, клинци знају како се решава једначина са једном непознатом и лако би решили задатак – ако је јавни дуг Србије 24 милијарде евра или 55,9 одсто бруто домаћег производа, колики је онда БДП? Сигуран сам да би огромна већина основаца израчунала (24 подељено са 55,9 па пута 100) да БДП мора да буде 42,9 милијарди евра.

Друго питање - ако је БДП лане био 39,2 а сада је 42,9 милијарди евра, за колико је процената повећан? И то је мачији кашаљ - па за 9,4 одсто. Еееее (ово нема везе са оним „ееее“из текстилне фабрике у Краљеву), ту сам вас чекао. Сад нека Вучић и Ковачевић објасне клинцима како нам је то БДП порастао за 9,4 одсто, ако обојица тврде да ће ове године Србија бити међу лидерима са стопом раста од 4,1 одсто. Па куд нестаде она разлика од 5,3 процентних поена? Појела маца?

Ту, међутим, није крај недоумицама. Прошлог маја, пре него што се Вучић из Немањине преселио на Андрићев венац, јавни дуг је такође био 24 милијарде евра, као и данас. И док је мировао, драматично се смањио, са 67,1 на 55,9 одсто БДП-а. Што би легендарни спортски коментатор Младен Делић рекао: „Људи, па је ли то могуће? Лудница! Шта је ово?“

Ту долазимо до суштине. Српска званична, или како је све чешће зову „дворска“, статистика одавно „шара“. Стиче се утисак да се и она, као и све остало, користи искључиво за пропагандне потребе једног човека. А тај човек је у августу обећао да ће јавни дуг „на крају ове године или 1. јануара следеће бити испод 49 одсто БДП-а“. И чик, да не буде тако. Да то није олако дато обећање сведочи што га је поновио и крајем октобра, док је гостовао код бившег члана НУНС-а Предрага Сарапе на ТВ Пинк. И још је, чисто драматике ради, додао да је, када је постао премијер, затекао јавни дуг од чак 79 одсто БДП-а.

Уф, како сад клинцима који мисле да су савладали математику објаснити да се ту баш ништа ни са чим не слаже. Елем, Вучић је Ивицу Дачића на месту премијера наследио пре четири и по године. У то време јавни дуг је био 20,6 милијарди евра. Или 62,7 одсто, а не, као што сада тврди, 79 одсто БДП-а. У ствари, дуг Србије никада није ни био толики. Рекордни ниво од 75,5 одсто (24,8 милијарди евра) достигао је крајем 2015, баш док је Вучић био премијер. Од тада је номинално смањен за око 800 милиона евра (и то пре свега захваљујући јачању динара, јер су две трећине дуга у доларима и еврима), док је његов удео у БДП-у смањен за скоро 20 процентних поена. „А за две године биће и испод 40 одсто БДП-а“, поручује Вучић.

Ко год мисли да то једноставно није могуће, вара се. И ја сам доскора био уверен да је то само још једно у низу нереалних обећања. Сада више нисам песимиста. Нарочито од прошлог месеца, када сам схватио да „креативност“у Србији нема граница. У то се, новом методологијом за обрачун БДП-а, одлично уклопио Републички завод за статистику. Па је тако, буквално преко ноћи, БДП за прошлу годину повећан са 36,8 на 39,2 милијарде евра. Захваљујући новом моделу и БДП за 2015. је повећан са 33,5 на 35,7 милијарди евра, а за 2016. са 34,6 на 36,7 милијарди евра.

Дакле, за само три последње године српски БДП повећан је укупно за 6,7 милијарди евра. У просеку, дакле, за 1.000 евра по становнику. Да ли је ико од вас осетио да сада има тих 1.000 евра више него што је до сада имао? Ја, признајем, имам утисак као да ми је неко нешто отео. Или је Миладин Ковачевић само поверовао у речи Зорана Бабића, директора Коридора Србије, да је Вучић „човек који свакодневно боље зна и има увид у рад сваког од нас појединачно него ми сами“. Па, кад је већ тако, вежи коња где ти газда каже.

Како би Вучић основцима објаснио да се наш јавни дуг смањио са 67,1 на 55,9 одсто бруто домаћег производа, иако је био и остао 24 милијарде евра. А шта би на то рекао легендарни Младен Делић? Људи, па је ли то могуће? Лудница. Шта је ово

Главни и одговорни уредник

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.