У сусрет наредном роману године

НИН-ова НАГРАДА

Nin - - Панорама - M. В.

Жири НИН-ове награде критике за најбољи роман године, на састанку одржаном 10. октобра 2018. године, констатовао је да је на конкурс до сада стигло 107 књига. Марјан Чакаревић, Иван Миленковић, Бранко Кукић, Тамара Крстић и Зоран Пауновић (председник жирија) расправљају о сваком роману појединачно, након чега ће начинити шири, ужи, најужи избор, и средином јануара следеће године саопштити име добитника најзначајнијег књижевног признања које додељује наш магазин.

Позивамо издаваче и ауторе да романе, први пут објављене током 2018. године, на српском језику, пошаљу на адресу НИН-a (Жоржа Клемансоа 19, Београд), до 15. децембра, у шест примерака. Списак свих пристиглих дела ажурира се на сајту недељника НИН, www.nin.co.rs, иза линка Роман године.

Покровитељи НИНове награде су Сбербанк, ГО Стари град, као и једна домаћа и једна страна компанија које желе да остану анонимне.

НИН-ова награда је први пут додељена 1954. године. Лауреат је био Добрица Ћосић, коме ће признање, осим за Корене, бити уручено и 1961. за Деобе. Поред Ћосића, двоструки добитници били су и књижевници Живојин Павловић и Драган Великић, док је Оскар Давичо награђен трипут. Премда је 1959. објављено „равно 36 романа“– награда једини пут није додељена јер је „већина чланова жирија сматрала да те године, и поред великог броја романа, нема тог квалитета који би било ком писцу могао заслужно донети награду“. Важећи правилник више не допушта овакву одлуку.

Актуелни добитник је Дејан Атанацковић за роман Лузитанија у издању Бесне кобиле, причу о београдској психијатријској болници током Првог светског рата која се налазила у згради познатој као Докторова кула. „Дом за с ума сишавше је током окупације званично био ван надлежности окупатора који је болници доделио екстериторијалност, не би ли се, по свој прилици, лишио компликованих обавеза.“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.