Интимна писма

МУЗИКА

Nin - - Панорама - МАРИЈА ЋИРИЋ

Програм „златног Бемуса“, како је најављено, заиста је богатији него претходних неколико година у којима, због изостанка очекиваних средстава, није било могућности за ангажовање значајнијег броја истакнутих имена међународне музичке сцене. Примећујемо, ипак, да је подршка институција јубиларном Бемусу могла бити и интензивнија – педесето издање угледног фестивала уметничке музике требало би да буде повод за велико славље...

Огромно интересовање публике, очекивано, изазива Најџел Кенеди, праћен четворочланим саставом. Тврди да му је Бахова музика својевремено заменила практиковање јоге: Фугом из Сонате бр. 1 за виолину соло отвара наступ. Кенедијева композиција, Мађионичар из Лублина, омаж је Сингеровом роману и изгубљеном наслеђу пољских Јевреја. Полазиште, извесно, јесте у јеврејској музичкој традицији, али је исход „приповести“бриколаж жанрова и техника, чему ће, у наставку програма, у потпуности кореспондирати уметниково експериментисање звучним просторима песама Џорџа и Ајре Гершвин. Ексцентрични Британац и даље проналази удобност у неконвенционалном музицирању и „аутфиту“, у лежерној комуникацији са аудиторијумом. Сасвим другачији приступ овом инструменту демонстрира Едвин Е. С. Ким (Јаначек, Шуман, Бетовен, Сен-Санс). Корејски виолиниста не експериментише одвише; реч је о виртуозном, стилски узорном музицирању. Одличном укупном утиску концерта, морамо да подвучемо, битно је допринела и пијанисткиња Наталија Младеновић.

Важан догађај за Бемус јесте учешће Београдске филхармоније – после десетогодишњег одсуства. Повратак се, под управом вансеријског диригента Габријела Фелца, одвијао у великом стилу, раскошним музицирањем и партитурама којима су 1969. отворене, односно, заокружене прве Београдске музичке свечаности: Београд, симфонијска поема Драгутина Гостушког и Бетовенова Девета симфонија. Значај овог догађаја подвучен је присуством Хора Словеначке филхармоније и четворо врсних солиста (Софи Клусман, Шарлоте Кват, Томас Паул и Маркус Ајхе).

Интерпретације руског пијанисте Вадима Руденка (Бах, Моцарт, Брамс, Рахмањинов, Чајковски), такође су нас подсетиле на атмосферу некадашњих Бемуса. Речит у структурисању целина, Руденко маштовито организује текст, готово да се игра одабраним партитурама. Прави драматуршку градацију, а опет, без претеривања у изразу или звуку - који би указали на извођачки егоцентризам. Реситал за памћење.

Ансамбл Шарун сачињен је од солиста Берлинске филхармоније и међу водећим је камерним саставима Немачке. Језгро ансамбла је класични октет, а инструменталне комбинације прилагођавају одабраном програму. Београдској публици представили су се Моцартовим Квинтетом са кларинетом А-дур К581 и Шубертовим Октетом Де-дур Д803 (Шубертов Октет је 1983. означио деби ансамбла Шарун). Прекрасно одмерен заједнички звук, углађена тумачења дела која и због специфичности састава ретко имамо прилику да слушамо на домаћој сцени чине овај сусрет утолико драгоценијим.

Програм за који су се одлучили чланови квартета Бродски, почива на тематској линији губитка, туге – дела Шостаковича, Бетовена, Танаке и Менделсона: прилазе им неусиљено и са неупоредивом пажњом, дословно оживљавајући претпостављене емоционалне позиције наведених аутора. Продужетак концерта донеће промену расположења, такође и посвету опусу Исидоре Жебељан, српску премијеру надахнуте композиторкине исповести Интимно писмо из Јудејске пустиње.

Узбудљивим тумачењима Приче са западне стране и Чичестарских псалама, Бојан Суђић, Симфонијски оркестар и хор РТС обележили су век од рођења Леонарда Бернштајна. У другом делу програма придружио им се Рамон Варгас. Интерпретације арија Моцарта, Вердија, Гуноа, Чилее, Доницетија, Пучинија, говоре о лепоти вокалног исказа мексичког тенора што га, с добрим разлогом, више од две деценије сврстава међу водећа имена светског оперског извођаштва, а Варгасов наступ у Београду чини врхунцем фестивала.

Ексцентрични Најџел Кенеди и даље проналази удобност у неконвенционалном музицирању и „аутфиту“, лежерној комуникацији са аудиторијумом

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.