На власти је политичко крило „земунског клана"

БОЈАН ПАЈТИЋ

Nin - - Уводник - ОЉА БЕЋКОВИЋ

Волео бих да ме туже јер би онда морали да кажу ко je Зељa који пребија активисте ДС-а у просторијама СНС-a у Врбасу. Ко су типови који купују гласове? Која је улога Звонка Веселиновића? Откуд министар здравља са скупштинске говорнице даје налоге полицији у чију фондацију да упадне сутрадан

Волео бих да ме туже јер би онда морали да кажу ко je Зељa који пребија активисте ДС-а у просторијама СНС-a у Врбасу. Ко су типови који купују гласове? Која је улога Звонка Веселиновића? Откуд министар здравља са скупштинске говорнице даје налоге полицији у чију фондацију да упадне сутрадан

Не сећам се шта сам хтела прво да питам Бојана Пајтића, али знам да ми ни на крај памети није било да причу почнем од медија. Тако је испало да смо се срели на дан који ће остати заборављен као онај у коме се наводно ујединила сва јавна сцена на челу са председником и његовим кабинетом у згражавању над насловном страном Илустроване политике где су новинари Времена, Данаса и НИН-а повезани са побеснелим псима. Да имам среће да ми из Кабинета шаљу питања, уверена сам да би прво гласило баш овако: Да ли оставка Сузане Васиљевић на чланство у НО Политике охрабрује?

До ове реакције не би дошло да није било реакције америчке амбасаде. Вучић се плаши сваке њихове реакције након што се у јавности појавио извештај ЦИА где се износи да су у Србији проблем системска корупција и прање новца. Он је добро разумео да тамо у преводу пише: „Вучићу, знамо шта радиш, знамо шта сте радили прошлог лета, знамо шта ради твој брат, води рачуна о томе како се понашаш.“Насловна страна Илустроване политике је логична последица атмосфере мржње и прогона коју креирају управо Вучић и његова саветница за медије. Зато је једнако неважно да ли су је они директно наручили или нису као и да ли су је похвалили или осудили. Овај режим је већину медија преквалификовао у ловце на главе политичких неистомишљеника...

...Усавршили су метод који сте ви жути увели, упашће вам у реч и најдобронамернији читалац?

Екипа која је тада утеривала страх и покушавала да успостави контролу над медијима је иста она која то ради и данас: Небојша Крстић, Горан Весић и Џесика. Сећам се Крстићевог одговора када сам на једном састанку председништва ДС подигао глас због очигледно наручених текстова против Шутановца и мене, рекао је: „Па добро, мало ударе по теби, мало по Шулету, битно је да не дирају председника и спољну политику.“

Шта је онда разлика у односу на данас?

Осим што је Крстић тада био саветник неког сасвим другог председника а не овог, разлика је у томе што је сада то понашање много злокобније. Прогон људи је много интензивнији, буквално се уништавају животи, не само политичких противника него сваког ко се усуди да подигне глас, независно да ли је то Сергеј Трифуновић и његова фондација, Новак Ђоковић, неки новинар, или било ко ко жели да буде само свој. Константа је да сам ја мета таблоида и био тада и сада.

Како можете да оспорите аргумент власти да је на челу РТС-а Драган Бујошевић и да није смењен ниједан „жути“уредник и новинар?

Лако ћемо се сетити и лако је проверити колико пута је у време ДС-а Томислав Николић наступао у ударним вечерњим терминима на РТС-у као председник тада највеће опозиционе странке. Али се сећам и периода након тога када сам био председник покрајинске владе Војводине и председник највеће опозиционе странке ДС-а, а да сам на РТС-у могао да се појавим само једном за две године и то као предгрупа Паји Патку, у термину пред цртани филм. Када је мој тадашњи саветник Никола Јовановић инсистирао да се појавим у терминима које неко гледа, Бујошевић му је рекао (парафразирам): „Ааа, па, вечерњи термини су моја мирна лука, то је резервисано само за власт“. Толико о слободи медија и толико о „жутом Бујкету“. И о томе колико ово време личи на време ДС. Поредити период владавине ДС-а са овим данас је равно недоумици каква је разлика између прехладе и рака плућа.

СНС је стратешки одредио Народну скупштину као територију живог блата у које опозиција што се више мрда све дубље тоне, у штрокави загрљај Мартиновића, Атлагића, Ристичевића...

Да ли сте утицали на уређивачку политику РТВ Војводина?

Никада у животу. Волео бих да питате Даницу Вученић, Тању Јордовић, Игора Божића, Санду Савић... да ли сам икада икога назвао по било ком основу, за било какву сугестију. То је просто питање одлуке да ли желиш да правиш пристојно друштво или не.

Нема Вучић никакве посебне таленте. Он је само решио да од Србије направи једну мафијашку творевину коју ће контролисати и у којој ће владати колико буде желео.

Aли на питања о контроли медија одговара исто као и ви, упућује нас да питамо уреднике да ли их је звао?

На жалост свих манипулатора, није могуће ставити знак једнакости

између интегритета Данице Вученић и Вучићевића, Љубице Гојгић и Гордане Узелац...

Рецимо да као бивши политичар имате право на ову врсту изјашњавања, али шта искрено мислите да ли је Ђилас направио политичку грешку одлуком да се јавно изјасни да одређене особе не сматра новинарима?

Мислим да ствари стоје сасвим обрнуто. Одговоран политичар је обавезан да говори истину и Ђилас је то урадио. Рекао је оно што сви знају, а не смеју да кажу јер више страхују од казне Митровића и Вучићевића, него од презира својих бирача. Истина је да ти људи нису никакви новинари. То су плаћене (медијске) убице.

Да ли својим некадашњим бирачима дугујете одговор на тему нових насловних страна које сте ових дана поново освојили као наводни учесник у пљачки Тесла банке?

Сваки пут када у неком јавном наступу споменем да треба бојкотовати изборе, нађем се на насловним странама. То је тема која их највише боли. Зато што властима савршено одговара ситуација где им опозиција стоји на услузи за симулирање демократског друштва.

Ко се више плаши бојкота избора – власт или опозиција?

Власт. А што се опозиције тиче, мислим да код неких још није сазрела свест да је бојкот неминован и да ће бирачи под овим условима бојкотовати изборе.

Ко ће изаћи да се буни уколико опозиција поново изађе на изборе под немогућим условима? Учествовали сте у утакмици у којој нисте имали никакве шансе?! Зашто сте то чинили!? С којим правом и за коју подршку нас зовете?!

Одакле вам идеја да би бирачи тако реаговали?

Немам никакве дилеме да бирачи нису спремни да поново учествују у фарси и дају легитимитет крађи на изборима. Све и да нема „бугарских возова“и куповине гласова, чињеница да опозиција нема приступ мејнстрим медијима које гледа 90 одсто људи је довољан разлог за бојкот.

Контрааргумент је да је прича о слободи медија у тренутку када

Екипа која је некада утеривала страх и покушавала да успостави контролу над медијима је иста она која то ради и данас: Небојша Крстић, Горан Весић и Џесика. Осим што је Крстић тада био саветник неког другог председника, разлика је и што је сада то понашање злокобније

постоје друштвене мреже потпуно депласирана?

У земљи у којој 40 процената људи нема приступ интернету такав аргумент је потпуно бесмислен.

Идеја бојкота избора није ништа ново, једино што се зна је да никада није успела?

Није тачно. ДС је бојкотовао изборе и после тога повео ДОС у изборну победу. Бојкотовали смо изборе 1997. године и на следећим изборима смо победили, просто није тачно да није учинковито, управо супротно, бојкот избора мења динамику на политичкој сцени Србије.

Разумела сам да верујете у идеју да цела опозиција уђе у бојкот, а не сећам се да је нека власт остала недорасла задатку да скроји подобну опозицију која би такав бојкот обесмислила?

Суштина јесте у томе да цела опозиција уђе у бојкот. Онда ће бити потпуно јасно да они који учествују у таквим изборима нису опозиција. Ко је тај ко ће се усудити да мимо јединственог фронта опозиције изађе на изборе који су унапред покрадени?

Ко је да је, ко год пристане на улогу опозиције, биће довољан аргумент да европски посматрачи уваже те изборе као легитимне?

Очигледно је да ЕУ нема намеру да Србију прими не само у догледно време, него вероватно уопште. Ако им је толико свеједно шта се дешава у Србији, ми треба да почнемо да размишљамо на други начин.

Уосталом, да се западни медији придржавају елементарне објективности не бисмо могли говорити о блокади медија. Жао ми је, али и Рингијер учествује у томе. Жао ми је, али и грчка компанија Антена учествује у томе. Када би Брисел заузео другачији курс, сви ти медији би морали да се понашају професионално, уместо што под морањем прилично често одрађују прљаве послове за Вучића и његово друштво. Много је убојитије када неки од њихових медија објави подмукао садржај против опозиције него када то уради Информер за који сви знају да је билтен Вучића.

Који „сви“то знају?

Као што је СНС политичко крило „земунског клана“, тако је Информер билтен СНС-а. То знају сви.

Да ли бисте евентуалну кривичну пријаву због оптужби које износите доживели као притисак на слободу мишљења?

Волео бих да ме туже јер би онда морали да кажу ко је Зеља који пребија активисте ДС-а у просторијама СНС-а у Врбасу. Ко су типови који купују гласове? Ко су господа која заврћу руке новинарима на скупу испред Скупштине Србије? Која је улога Звонка Веселиновића? Откуд министар здравља са скупштинске говорнице даје налоге полицији у чију фондацију да упадне сутрадан? Како нисмо знали да ли Борис Тадић или Коштуница имају брата или сестру или било ко од тих тако озлоглашених и сатанизованих структура после 5. октобра?

Да ли бисте имали неки јачи доказ од „сви знају“, „белодано је јасно“...

Говорим на бази информација из прве руке од људи који се засад не усуђују да говоре. Доћи ће тренутак када ће ти људи говорити.

Љајић има превише политичког искуства да би се потресао због нечега што је Шешељ рекао о њему. Шешељ може да те угрози само ако седне на тебе. Све друго је фингирање угрожености

Да ли би било другачије да се рецимо Лидија Удовички усудила да проговори?

Мислим да је ћутање Лидије Удовички довољно рекло. Кори Удовички, која није желела да између сестре и вође изабере вођу, експресно је смењена. А она која је између своје шефице и вође изабрала вођу је постала министарка, па онда и председница Владе. Шта још треба да се каже? Ја сам имао увид у званична документа компаније Continental winds у којима се експлицитно говори о уценама и рекетирању од стране ЕМС-a. Никола Петровић је на првом степену изгубио кривични спор који је покренуо против мене. Да ли то нешто говори?

Питам вас да ли ће доћи дан када ће сестре Удовички проговорити о свом ћутању?

Сигуран сам да ће доћи тај дан.

Да ли би излазак из парламента, за који се залажете, био изневеравање оних бирача који су дали свој глас да их неко тамо заступа?

Да је седење у парламенту успешно, странке које су добиле на изборима 2016. око 22 одсто не би до данас спале на 7,5. Бирачи се осећају понижено гледајући колико њихове представнике власт понижава.

Какав је да је, парламент је једино преостало место са кога опозиција може да се огласи да постоји?

Тај аргумент је подвала власти на коју се предуго наседа. СНС је стратешки одредио Народну скупштину као територију живог блата у које опозиција што се више мрда све дубље тоне, у штрокави загрљај Мартиновића, Атлагића, Ристичевића... Циљ је да Вучић у односу на све њих делује као једини политичар који одудара својом озбиљношћу. Не знам зашто би опозиција пристајала да учествује у том сценарију.

Да ли случајно превиђате део опозиционих бирача које више вређа уједињење неспојивог од боравка у Скупштини?

Инсистирање на идеолошким нијансама у овако тешким временима личи на ситуацију у којој рањеник с тешким повредама кичме, лежећи непомично у кревету, захтева да се пре операције кичме подвргне пластичној реконструкцији клемпавих ушију. Мислим да у овом тренутку нема већег приоритета од тога да се опозиција уједини у заједнички блок за бојкот избора.

Превиђате разочарање великог дела грађана у опозиционе лидере?

Имају право, али ти грађани превиђају да данас више није питање ко ће од политичара бити власт, него - да ли је власт смењива?! Битка за смењиву власт је борба за спасавање кичме демократске Србије. Подршка уједињавању опозиције је подршка за јединствени бојкот недемократских избора.

Одакле вам идеја да су Шешељ и Расим Љајић у „договореном“сукобу?

Да није било Љајића и Динкића, не би било ни ове власти. Расим Љајић је био на листи Демократске странке и говорио је да неће ући у владу СНС-а ако ДС буде против, па је ипак ушао и то са текстом: „Ма, пуно нуде.“Мислим да човек таквог психолошког профила може да направи договор да почне да фингира опозицију. Није ли ипак прескупа цена за „фингирање“да га Шешељ именује као вођу нарко-картела?

Љајић има превише политичког искуства да би се потресао због нечега што је Шешељ рекао о њему. Шешељ може да те угрози само ако седне на тебе. Све друго је фингирање угрожености.

Кајл Скот је дошао у ДС у моменту када је Вучић објавио резултате и када је већ било јасно да хоће да сруши три листе. Амбасадор ми је, парафразирам, одговорио : „Па, не би ме баш душа заболела да Двери и ДСС остану испод цензуса“

Да ли данас можете да кажете више о томе шта је амерички амбасадор „тражио“у просторијама ДС-а у ноћи избора 2016?

Апсолутно ништа није тражио. Дошао је из истог обичаја и куртоазије из које је те ноћи био и у седишту СНС-а.

Две године уназад власт понавља да је амбасадор Скот „увео“Двери и ДСС у парламент, да ли у томе има истине?

Кајл Скот је дошао у странку у моменту када је Вучић објавио резултате и када је већ било јасно да хоће да сруши три листе. Рекао сам му да сам позвао све странке на демонстрације против покушаја власти да обори листе СДС-а, ДЈБ-а и ДСС/ Двери. Амбасадор Скот ми је, парафразирам, одговорио: „Па, не би ме баш душа заболела да Двери и ДСС остану испод цензуса.“То би била сва истина о томе колико их је он увео у Скупштину.

Верујете да живимо у „мафијашкој“држави и у исто време говорите да се не плашите да о томе јавно причате. Нешто од тога је невероватно?

Не верујем да има смисла живети живот у коме се плашиш. Што би рекао Меша Селимовић „бој се овна, бој се …“. Какав је то живот у коме нећеш рећи оно што мислиш?

Судећи по списковима које медији објављују, значајан број професора Универзитета даје пуну подршку овој власти. Какав је ваш „инсајдерски“утисак ?

У академској заједници има лево и десно оријентисаних интелектуалаца, али сви презиру плагијаторе, купце диплома, презиру примитивизам, у том смислу је подршка академске заједнице режиму потпуно маргинална. У окружењу универзитетских професора човек би помислио да Српска напредна странка не постоји.

Данас више није питање ко ће од политичара бити власт, него - да ли је власт смењива?! Битка за смењиву власт је борба за спасавање кичме демократске Србије

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.