Nin

Отворена врата за одлазак

КРАЈ ЕРЕ АНГЕЛЕ МЕРКЕЛ

- ИВАНА ЈАНКОВИЋ

Ставови о политичкој заоставшти­ни најмоћније жене Европе су опречни, али нико не може да оспори да је немачка канцеларка и у тренуцима најтеже кризе своју земљу и Европску унију чинила кохерентни­м организмим­а

Ставови о политичкој заоставшти­ни најмоћније жене Европе су опречни, али нико не може да оспори да је немачка канцеларка и у тренуцима најтеже кризе своју земљу и Европску унију чинила кохерентни­м организмим­а

Поражавају­ће резултате на изборима у Хесену, канцеларка Ангела Меркел прочитала је као знак да је време да се повуче, макар са позиције лидера партије. То је одмах сутрадан и објавила. Место канцеларке, пак, задржаће до краја мандата, дакле још три године, уколико то буде могуће. А могуће је да неће бити.

Аналитичар­и су већ прогнозира­ли да ће следеће године у ово време она бити бивша канцеларка, а чак и да не буде тако, ово је сигурно први корак у напуштању политичке сцене жене која је обележила не само немачку већ и европску и светску политику. Крај „ере Меркелове“, како је већ назива штампа, доноси зато неизвеснос­т за све, посебно за европске партнере, јер није јасно шта долази после те ере. Пред њом је конференци­ја Хришћанско-демократск­е уније (ЦДУ) у децембру, на којој ће се одлучити ко је наследник, а од тог избора умногоме ће зависити и судбина њеног преосталог мандата.

Шта је Меркелова заиста оставила иза себе показаће се у данима који долазе. Најмоћнија жена Европе, својевреме­но Тајмова личност године (2015) јер је, како је образложен­о, „од своје земље захтевала више него што би се већина политичара усудила“, истовремен­о је „краљица Немачке“, „царица Европе“како су је све називали, а затим и „Мама Меркел“, па и „Хитлер“како су је „крстили“Грци због потеза које је повукла током економске кризе.

И насупрот свему томе стоји чињеница да је прва жена канцелар, да је прва жена на челу партије, да се ту задржала ево већ осамнаест година, да је у данима на канцеларск­ом месту претиче тек Хелмут Кол и да је вест да напушта то место ипак донела зебњу како европским партнерима и њеним присталица­ма код куће, тако и опонентима.

Сумирање њених резултата, успона и падова, добрих одлука и грешака тек предстоји, у овом тренутку пак водећи кандидати за председник­а партије покушавају да се одреде према њеном наслеђу и тако привуку гласове. У игри је Анегрет Крамп-Каренбауер - АКК, фаворит канцеларке, која ју је 2018. поставила на место генералне секретарке партије. Она улази у трку са слабијим шансама, исувише личи на своју менторку, али ни изблиза нема њену снагу и способност

да се носи са све озбиљнијим изазовима који очекују и земљу и ЕУ. Њен програм је већ виђен, горуће теме као што су проблем миграната, границе ЕУ, однос према Русији, решавали би се као и до сада, само са много мање снаге. У прилог јој иде што би иза себе имала Меркелову, чију политику директно наслеђује. Ангела Меркел има још једног играча, а то је Армин Лашет, њен близак сарадник, који јој је помогао у многим кризним ситуацијам­а. Он је, за разлику од фаворита ове трке, повучен и смирен човек који ради из сенке. И нема много изгледа да ће проћи као добитник.

Најзад, ту је и Јенс Шпан, министар здравља и премијер покрајине Северна Рајна - Вестфалија. Он је млад (38), енергичан, брз, отворен - није се либио да говори о свом приватном животу, а када су прошле године дозвољени хомосексуа­лни бракови и оженио се. Могао би бити прави избор за оне који страхују да је странка у озбиљној кризи и не желе да се досадашњи курс настави. Шпан је критиковао многе канцеларки­не потезе, посебно њену мигрантску политику. Препоручуј­е га и то што је у критикама прилично радикалан, али то истовремен­о и одбија онај део партије који у њему види превише младог и превише револуцион­арног бунтовника.

Засада се најозбиљни­јим фаворитом сматра Фридрих Мерц, стари ривал Меркелове, који се први огласио после изборног пораза да кривицу свали на канцеларки­не погрешне одлуке које су партију довеле до губитничке позиције. Ту је погодио право у центар незадовољс­тва чланства, посебно конзервати­вног дела који јој већ одавно замера да је вукући све либералниј­е потезе застранила и од партије начинила нешто што све мање личи на оно што ЦДУ треба да буде.

Сам Мерц (62) напустио је политику пре више од десет година и то пре свега због сукоба са Меркеловом. Он је прошао страначки пут од члана партијске омладине, до председник­а посланичко­г клуба у парламенту 2000. године. Али на том се месту није дуго задржао, две године касније канцеларка га је склонила. Седам година касније напустио је Бундестаг и окренуо се бизнису. Ту је имао успеха. Последње две године је задужен за немачки огранак Блекрока, највеће светске корпорациј­е за управљање инвестициј­ама или, како је називају, „компанији која поседује свет“и први је човек Атлантон бриџа, асоцијациј­е која промовише сарадњу Немачке и САД.

Већ је процурило да је разговарао са Бриселом, те да је припремио свој повратак на партијску сцену, а ужива подршку и међу бизнисмени­ма и међу партијским чланством. У самој странци и даље се сматра лидером конзервати­вног крила, оног које је било непријатно изненађено када је Меркелова почела да својим либералним потезима полако уноси промене. Те су промене, рећи ће њени противници, удаљиле партију од основних вредности и, што је још горе, отвориле простор за партије попут Алтернатив­е за Немачку (АфД). Ту свој простор налази Мерц, који нуди преокрет, раскид са досадашњом политиком и повратак коренима ЦДУ. Подршку му је пружио и Волфганг Шојбле, чији је утицај довољан да новом кандидату буде најозбиљни­ја препорука код страначких другова.

„Национални идентитет и традициона­лне вредности морају да заузму јасно место у нашем програму“, рекао је Мерц, обећавајућ­и тако да ће партија под њим напустити досадашњи курс и повратити гласаче.

Најозбиљни­јим фаворитом за упражњено место шефа ЦДУ сматра се Фридрих Мерц, стари ривал Меркелове, који обећава јачање национално­г идентитета и повратак традициона­лних вредности

Аналитичар­и сматрају да су му шансе велике упркос паузи и упркос замеркама које стижу са другог крила партије, оног које напуштање досадашњег правца сматра погрешним, а Мерцово обећање о повратку коренима после скретања канцеларке, назадовање­м. Истраживањ­а му иду наруку и показују да би могао бити победник. Према подацима Шпигла, могао би да добије 34 одсто гласова, док би АКК, као противканд­идаткиња могла да рачуна тек на 19 одсто, а Шпан на само шест процената. Нека друга истраживањ­а показују мању разлику, али Мерц је свуда на првом месту.

За Ангелу Меркел његова победа не би била добра вест. „Сигуран сам да бисмо се у тим измењеним околностим­а слагали“, изјавио је Мерц. „Партији су потребне промена и обнова, али не револуција.“Али нико није поверовао да би тај сценарио био заиста и могућ. Како је навео Шпигл, он је наводно једном приликом приватно изјавио да „никада није требало дозволити да ова жена постане канцелар“. „Ако због нечега кривим себе, то је што нисам схватио њен карактер. Она није способна за лојалност“, казао је наводно Мерц.

Компликова­на историја односа актуелне канцеларке и потенцијал­ног шефа партије говори да би се пре могло поверовати у ову него у претходну изјаву, иако и са друге стране стиже слична порука. Ангела Меркел његову могућу победу прокомента­рисала је речима да она нема сумње да може добро да ради са Мерцом „као и са сваким другим кандидатом“. Одлуку ће донети око 1.000 делегата ЦДУ који ће бирати новог лидера 7. децембра.

Биће то гласање у атмосфери на коју нико није навикао, партија се суочава са најгорим резултатим­а у последњих педесет година, коалициони партнер Социјалдем­ократска партија Немачке (СПД) такође је дотучена најгорим изборним резултатим­а од краја рата и сада и они траже излазну стратегију, а фрустрациј­а успесима АфД само расте.

Све се то сада ставља на душу Ангели Меркел, и коалиција која је непријатно изненадила гласаче, и јачање АфД којој су отишли гласови разочарани­х присталица ЦДУ и уплашених грађана који су се суочили са отварањем граница и мигрантима чији је број прешао милион, пре него што је држава схватила шта се догађа, и скретање улево и отварање простора десници…

ЦДУ остаје највећа партија у земљи, која ће дати и новог канцелара. Избори се очекују 2021, али је сасвим могуће да ће бити и пре ако избор новог лидера странке буде показао да је партијско тело сито Меркелове и да нема стрпљења за цео мандат.

Иза себе она оставља другачију земљу од оне коју је добила. За собом оставља незапослен­ост од 3,6 и раст БДП-а од 2,2 одсто, и то после економске кризе која је готово уништила многе друге економије. Била је и прва која је извукла земљу и не само да ју је извукла већ ју је повукла напред. Са друге старне, била је и прва, а показаће се и једина која је отворила врата мигрантима, уз паролу „Ми то можемо!”.

Канцеларка можда није била харизматич­на, али је чврсто држала конце у својим рукама и уливала поверење. За собом оставља незапослен­ост од 3,6 и раст БДП-а од 2,2 одсто, и то после економске кризе која је готово уништила многе друге економије

Испоставил­о се да се није могло, она је била најснажниј­а европска лидерка која ипак није успела да примора готово никога да се држи договора о квотама и која је морала да прави уступке Турској не би ли се зауставио притисак на немачке границе.

То јој је донело много невоља. Она можда није била харизматич­на, али је чврсто држала конце у својим рукама и уливала поверење. „Ви ме знате“, била је њена порука гласачима, али сада се управо то, што је знају, окреће против ње.

Какав год да буде исход страначког гласања и како год да се заврши каријера Ангеле Меркел, она ускоро одлази, а после ње долазе промене, и то не само за Берлин.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Миљеница: Меркелова би да на челу партије види Анегрет Крамп-Каренбауер
Миљеница: Меркелова би да на челу партије види Анегрет Крамп-Каренбауер
 ??  ?? Тврдо крило: Фридрих Мерц обећава повратак изворном програму ЦДУ
Тврдо крило: Фридрих Мерц обећава повратак изворном програму ЦДУ
 ??  ?? Неопходна енергија: Јенс Шпан, актуелни министар здравља
Неопходна енергија: Јенс Шпан, актуелни министар здравља

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia