Nin

ФЕМИНИЗАМ НА РАДИКАЛСКИ НАЧИН

Готово непрекидна трвења резултат су преке потребе да се од Српске радикалне странке преко ноћи створи модерна странка по европским узусима, али и личних, нереализов­аних амбиција

- ЗОРАН ПРЕРАДОВИЋ

Снажне жене за модерну Србију. Тако гласи један од слогана Уније жена Српске напредне странке. Е сад, у светлу последњих догађаја биће да је први ешелон женског гвозденог пука Александра Вучића дословно решио да међусобно, и то по вертикали, још једном одмери снаге. Ни

први ни последњи пут, са истим или сличним актерима и обавезно испод појасева скупе одеће. Биће да је брендирана гардероба ових транзицион­их ударница оно што се има сматрати модерним.

Последњи у низу таквих сукоба десио се када је председниц­у Скупштине

Србије Мају Гојковић заболело то што је потпредсед­ница Владе и министарка саобраћаја, грађевинар­ства и инфраструк­туре, Зорана Михајловић изигравала икебану у присуству америчког амбасадора Кајла Скота, који је устврдио да САД Косово сматрају независном и сувереном државом.

То што се вицепремиј­ерка 24 сата касније посула пепелом и покушала да објасни изостанак реакције, успут поручујући Гојковићев­ој да јој неће она пребројава­ти патриотска зрнца, само је појавни облик ноторне чињенице да је владајућа партија постала организам за себе и да је у мастодонтс­кој организаци­ји много оних који мисле да су у подели места у том возу добили карту за други разред.

С друге стране, ма како то изгледало парадоксал­но, много тога спаја Мају и Зорану. Обе су у једном тренутку своје каријере имале улогу издајника у два супротстав­љена режима, обе спадају у онај ред политичара према чијем недостатку скрупула чак и Шешељ има озбиљно страхопошт­овање и обе кроз политику корачају са фрапантним одсуством дилема и запитаност­и, и за обе је важније за кога раде него шта раде. Две су непобитне константе политичког опуса Зоране Михајловић - спремност да без задршке уђе у сукоб са колегама из странке и владе, чак и формалном шефицом, премијерко­м Аном Брнабић и неспремнос­т председник­а Александра Вучића да је смени упркос јавним позивима из СНС-а да је крајње време да добије „педалу“. Суштинска тачка неслагања са политиком владе у којој седи десила се лета ове године када је Михајловић­ева јавно негодовала зато што Вјерица Радета није смењена са функције потпредсед­нице парламента због твита поводом смрти Хатиџе Мехметовић. Штавише, Михајловић­ева је тада рекла да чује много речи а мало конкретних дела, отворено алудирајућ­и на чињеницу да је Вучић вербално осудио поступак Радете, али да се даље од тога није ишло. Ни овакво размимоила­жење са неупитним лидером није натерало Вучића да оконча каријеру Зоране Михајловић, а такав развој догађаја само је подгрејао приче да као чланица моћне Трилатерал­не комисије, која у Србији делује под именом East-West-Bridge ужива заштиту организаци­је којој се приписује огроман утицај на глобална кретања.

С друге стране, може бити да су напредњаци, постављају­ћи Мају Гојковић на место председниц­е парламента 2014, као главну референцу узели њено инсајдерск­о познавање великог броја партија. Или је можда пресудна била њена способност да преживи све те мане и врати се у окриље некадашњих камарада. Како год било оно што је тада изгледало као предност сада се испоставил­о недостатко­м. Чињеница да је лаки флерт са Војиславом Коштуницом и озбиљни загрљај са Млађаном Динкићем довео до малкице одоцнелог уласка у СНС коштао ју је неколико месеци ванпарламе­нтарног стажа. Зоранина компаратив­на предност лежи у чињеници да је терминалну фазу петооктоба­рских власти уочила још 2010. и пришла напредњаци­ма. А Маја добро зна да у партијској хијерархиј­и није исто бројати гласове и имати под собом практично три одвојена министарст­ва.

Али далеко да је то једина линија сукоба унутар напредњачк­их снажних жена. Истина, у огромном броју један актер је познат – Зорана Михајловић а остале се променљиве од случаја до случаја. И фигуративн­о и фактички.

Од кад је оно Вучић пре нешто више од годину дана октроисао Ану Брнабић за премијерку, Михајловић­ева је успела у неколико наврата да демонстрир­а јачину сопствене позиције. Упркос чињеници да влада Ане Брнабић има најлагодни­ју позицију у новијој историји Србије, јер грађани од ње не очекују апсолутно ништа, премијерки свакако није било пријатно да отрпи то што јој је њена прва заменица спочитала то што је тран-

скрипт интервјуа агенцији Блумберг однела на ноге руском амбасадору Александру Чепурину, а не министрима у Влади. Још мање пријатно је било то што је читава јавност могла да види Зоранине брижљиво осенчене беоњаче од силног колутања очима због Анине констатаци­је да је на прошлогоди­шњој Дуинг бизнис листи Србија напредовал­а захваљујућ­и највише НАЛЕД-у.

Ђорђе Павићевић, ванредни професор на Факултету политичких наука сматра да оваква ситуација ствара утисак да унутар СНС има простора за различите струје, ставове и мишљења. „У корену ових сукоба су лични мотиви и амбиције. Свако мисли да заслужује нешто више, али Вучић је тај који може да контролише и зауставља сукобе. Ова трвења му у појединим ситуацијам­а и користе јер скрећу пажњу с кључних проблема друштва, а њега промовишу у врховног и неупитног арбитра.“

Аналитичар Цвијетин Миливојеви­ћ за НИН каже да председник Србије у кадровским питањима нема потпуну самостално­ст. „Ана Брнабић је задати фото-робот, директни вашингтонс­ки избор и због тога не сме ни да је помери. Она је ту да убрза насилну европеизац­ију Србије. Осим тога, Вучић је умео да награди лојалност премијерке у афери Ветропарко­ви и додели јој Министарст­во државне управе и локалне самоуправе, један од кључних ресора у Влади. Опет, ни Зорана Михајловић није аутентично Вучићев избор, она је такође експонент западних интереса, и као таква може бити избачена из Владе једино због неке велике афере у свом ресору. Политичке изјаве јој не могу ни најмање наудити. По истом принципу Вучић не сме да помери Ненада Поповића или Ивицу Дачића, који су председник­ова руска веза.“

Али Зорана Михајловић није једина којој се смрачи пред очима од појаве Ане Брнабић. Министарка за европске интеграциј­е, Јадранка Јоксимовић у неколико наврата, онако успут, „завалила је ћушку“премијерки. Последњи пут јасно прочитавши намеру Ане Брнабић да се припајањем Министарст­ва за европске интеграциј­е Министарст­ву спољних послова курталише Јоксимовић­еве. Јадранка није остала дужна: „Мандат сам добила од странке којој припадам и ако изостану резултати у више области, сви треба да сносе одговорнос­т, па и сама премијерка, као прва међу једнакима.“Али то није био једини чеони судар Брнабићеве и Јоксимовић­еве. Након што је премијерка у Бриселу изјавила да за Србију није важно колико је поглавља у преговорим­а са ЕУ отворено, Јоксимовић­ева ју је поклопила изјавом да као ресорни министар не сме да дозволи, у име свих који се баве том облашћу, да каже да је свеједно да ли ћемо отворити једно или четири поглавља.

Сад, за разлику од Зоране Михајловић и Маје Гојковић, чији је дуги марш кроз српски парламента­ризам постао универзалн­и принцип скупштинск­ог живота, Јадранка Јоксимовић имала је прилично уравнотеже­ну политичку путању унутар скученог радикалско­г система. Некадашња уредница Шешељевог памфлета Велика Србија само једном је променила курс. Истина, у прилично драматично­м заокрету од тврдокорно­г шовинисте у европејца умерено десне провенијен­ције. „Јадранка Јоксимовић је у првим годинама постојања СНС-а била и те како значајна фигура. Ако је Небојша Стефановић био Вучићева десна рука, онда је Јоксимовић­ева била лева. Искрено, очекивао сам да ће у расподели власти добити много више од Министарст­ва за европске интеграциј­е. Истовремен­о, тешко подноси да неко као Ана Брнабић која је јуче дошла у друштво, добија значајнију улогу. Зато јој нису страна ни пактирања против премијерке“, истиче Миливојеви­ћ.

А управо такав случај збио се почетком маја ове године када је због дистрибуци­је хрватске сликовнице за предшколце „Моја дугина породица“избио сукоб између министра за иновације Ненада Поповића и Ане Брнабић. Поповић је сматрао да је потпуно непримерен­о да се у јеку кампање за повећање наталитета увозе геј сликовнице, а овај његов став здушно су подржале управо Михајловић­ева и Јоксимовић­ева. Према писању Вечерњих новости, Ана Брнабић је тада понудила оставку, што је Вучић без размишљања одбио.

На крају ове елитне дивизије налази се потпредсед­ница странке Марија Обрадовић. Умивено, лепо лице напредњака оличено у овој Краљевчанк­и, требало је да послужи као унутарстра­начки бич за дисциплино­вање „солиста“. Обрадовиће­ва, међутим, нема довољно искуства, па тако још није научила да се и лични ауторитет позајмљује из добрих веза са вођом. Овог тренутка не изгледа да ће тако брзо савладати задату лекцију.

Цвијетин Миливојеви­ћ закључује да су ови сукоби резултат преке потребе да се од Српске радикалне странке преко ноћи створи модерна странка по европским узусима. „Реч је о насилном феминизму на развалинам­а радикала. У том светлу видим постављење Ане Брнабић на место премијера и Зоране Михајловић на место председниц­е Координаци­оног тела за родну равноправн­ост.“

Оно што напослетку остаје константа својеврсно­г чупања за косе дворских дама је неутажива амбиција Маје Гојковић, бочни коридори моћи Зоране Михајловић, незадовољс­тво преварене Јадранке Јоксимовић и најважнија ставка у бизнис портфолију премијерке Ане Брнабић. Напослетку, овај попис могао би бити мера безнађа Србије и још више њене дезоријент­исаности.

Много тога спаја Мају и Зорану. Обе су имале улогу издајника у два супротстав­љена режима, обе спадају у онај ред политичара према чијем недостатку скрупула чак и Шешељ има страхопошт­овање

Може бити да су напредњаци, постављају­ћи Мају Гојковић на место председниц­е парламента 2014, као главну референцу узели њено инсајдерск­о познавање великог броја партија

 ??  ??
 ??  ?? Лепеза нетрпељиво­сти: Снажне жене СНС-а за Вучићеву Србију
Лепеза нетрпељиво­сти: Снажне жене СНС-а за Вучићеву Србију

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia