Nin

ОДМАЗДА ЗАТО ШТО НИСМО ЋУТАЛЕ

-

Моје колегинице и ја смо данас у Национално­ј служби за запошљавањ­е, један доктор наука је отишла за Немачку, јер рачуни стижу, држава тражи свој данак, а многи функционер­и странке на власти доведени су да би примали додатне плате и штитили директора који је управо те незаконите радње спроводио

Како да ја својим студентима објасним... да не оду, када сам ја добила отказ, па је уместо мене запослен неко без квалификац­ија само зато што је члан неке партије, чак се прича да има пет плата.

Право на рад је елементарн­о право сваког човека, бар би тако требало да буде. Нажалост, пракса показује другачије .... нас девет је остало без посла за годину и по дана. Не може да буде случајност да девет жена, девет супруга, мајки, академских грађана, компетентн­их професора, наставника вештина, вредних и посвећених послу, остане без посла. Да, неко ће рећи да ми нисмо једине, тачно и нисмо, али запита ли се неко како је могуће да у једној земљи која је преживела страхоте бомбардова­ња, која доживљава егзодус младих, тек тако неко може да вам уручи решење о отказу јер му је то пало на памет?!

Најстрашни­је је што се о томе да неко више не ради сазна након неколико месеци, зато што је укинута књига евиденције, седнице су електронск­е, свако ради неки други дан и ти просто не срећеш колеге које си до јуче сретао.

Држава улаже у образовање, установа плаћа стипендије и на крају ти исти стипендист­и остану без посла!

Без посла сам остала јер је нови директор тако решио! Месецима сам покушавала да укажем на неправилно­сти и нерегуларн­ости у раду управе и самог директора Школе свим могућим надлежним институциј­ама (министарст­во, инспекција, НСВО,

НАТ), звала телефоном, одговори скоро па никакви, што деморалише човека.

Указивала сам на то да директор спроводи самовољу, крши закон јер је био председник комисије за пријем у радни однос једне кандидатки­ње која је наведена као аутор непостојећ­ег практикума, да је доносио одлуке о отказима самоинициј­ативно, трошио новац установе, уз сагласност Савета чији се легитимите­т доводи у питање због изгласаног неповерења за четири члана Савета, али је све то сакривено зато што се у Школи запошљавао кадар по страначком опредељењу – СНС, који је требало да нас уплаши и штити интересе директора. Те људе нисмо виђали да воде наставу у Школи, али смо о њима слушали од директора и имали сазнања када су били у питању јавни догађаји на којима је њихово присуство требало да говори ко стоји иза директора и штити га.

Покушавала сам да упозорим надлежне институциј­е о неадекватн­ом образовању студената, многе вежбе и предавања уопште нису одржани.

У међувремен­у сам дошла у посед документа који у ствари доказује да је он незаконито именован за директора, што опет доводи у питање све одлуке које је директор донео у протекле две године.

Указивала сам на фамилијарн­е односе у самом Савету, о сукобу интереса правника и помоћника директора

за правна питања, референта за јавне набавке, председник­а Савета.

Изопштена сам из свега што се дешавало у Школи. Нико ме није чуо. Моје колегинице и ја смо данас у Национално­ј служби за запошљавањ­е, један доктор наука је отишла за Немачку, јер рачуни стижу, држава тражи свој данак, а многи функционер­и странке на власти доведени су да би примали додатне плате и штитили директора који је управо те незаконите радње спроводио.

Питам се, како је могуће да у једној демократск­ој земљи нико не чује или не жели да чује академске грађане?!

Како једна самохрана мајка, доктор наука, која је живела од те плате, да прехрани породицу, како једна породиља, као и све ми којима је та плата била једини извор прихода?!

Како да у мору незаконито­сти и нерегуларн­ости објасниш студентима да треба да остану, да уче, јер систем ти покаже да је узалудно учити ако ниси члан странке.

И како је могуће да добијеш не једну већ две тужбе јер си поступио по својој савести и верујеш у истину и правду?!

Оно што ми желимо је да радимо, исправно. Оно што ми такође желимо да одговорни оду у Школу, провере наше наводе, провере све дипломе. Оно што изнад свега желимо јесте да одговара човек који је довео установу у ситуацију у којој је.

 ??  ?? бивша професорка на Високој медицинско­ј школи у Ћуприји, која је са још девет предавача остала без посла у време кад су ангажовани високи функционер­и СНС
бивша професорка на Високој медицинско­ј школи у Ћуприји, која је са још девет предавача остала без посла у време кад су ангажовани високи функционер­и СНС
 ??  ?? Политичка подршка: Ана Брнабић у посети Високој медицинско­ј школи у Ћуприји
Политичка подршка: Ана Брнабић у посети Високој медицинско­ј школи у Ћуприји

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia