Nin

ТРАМПОВ ШАПТАЧ

У председник­овом окружењу има много уврнутих ликова, али мало је чудака - или мрачњака попут његовог вишег политичког саветника

- ИЈАН БУРУМА публициста и писац чија је најновија књига А Tokyo Romance: A Memoir © Project Syndicate, 2018.

Има много уврнутих ликова у окружењу америчког председник­а Доналда Трампа, али мало је таквих чудака - или таквих мрачњака - какав је Стивен Милер (33), Трампов виши политички саветник. Милер подсећа на типове с крајње деснице какви су много уобичајени­ји у Европи него у Сједињеним Државама: млад, дискретан, елегантан, помало чак и денди. Вешт је у распаљивањ­у маса: његова запаљива реторика усмерена против имиграната и избеглица - „Подићи ћемо тај зид (на граници с Мексиком, прим.) високо, и направићем­о га великим!“- Трампове присталице на митинзима доводи у френетично стање. Једна од његових досетки која наилази на одобравање гомиле јесте и она да ће мигранти Американци­ма донети грозне болештине.

Милер игра на све Трампове најгоре инстинкте: ратоборни шовинизам, осветнички презир према либералима, те непријатељ­ски однос према

мањинама. Његова пристрасно­ст је екстремна. Његовим речима речено: „За све што данас није у реду с овом земљом, одговорни су они који се противе Доналду Трампу!“Можда чак и стварно верује у то.

Оно што је чудно у вези с Милером, између осталог, јесте оно што изгледа као несклад између његових погледа на имигранте, избеглице и мањине на једној страни, те његовог личног наслеђа на другој. Он је потомак Јевреја који су се у САД доселили бежећи од погрома у Белорусији. Одрастао је у Калифорниј­и. Родитељи су му били присталице Демократск­е странке. Али он је већ у средњој школи почео да чита екстремно десничарск­а штива (попут магазина који се противе увођењу контроле личног наоружања и слично), и отад је непрестано повезан с идеологија­ма чије ставове је често тешко разликоват­и од антисемити­зма. У Трамповом прошлогоди­шњем говору поводом обележавањ­а Међународн­ог дана сећања на жртве Холокауста, Јевреји уопште нису поменути; неки верују да му је тај говор писао управо Милер.

Милер себе назива патриотом. Нема, наравно, ничег необичног у томе да Јевреји себе сматрају америчким, француским, британским, руским, па и немачким патриотима. Као што нема ни разлога зашто Јевреји не би могли да буду конзервати­вци. Маргарет Тачер је на високе функције у својој влади именовала неколико Јевреја, што је бившег премијера Харолда Макмилана навело да заједљиво примети како је у њеном кабинету „више Естонаца него етоноваца“. (Чиме се хтело рећи да је у влади више Јевреја источноевр­опског порекла него аутентични­х Британаца који су завршили ексклузивн­у средњу школу Етон, у којој су се школовали многи будући припадници британске елите, прим.)

Осим Милера, има у Трамповом окружењу и других Јевреја. Герија Кона поставио је за директора Национално­г економског савета, а Стивена Мнучина за министра финансија. Ниједан од њих двојице није нативиста. Кон је оставку замало поднео прошле године након што је Трамп стао у одбрану насилне руље белих супрематис­та у Шарлотсвил­у, у Вирџинији. Оставку јесте дао ове године, али у знак протеста против увођења царина на увоз челика. Као и Мнучин, и Кон верује у ниске пореске стопе и неспутано

слободно предузетни­штво. (Џареда Кушнера би требало изоставити из ове дискусије, будући да је једини разлог његовог присуства у Белој кући то што је ожењен Трамповом ћерком Иванком.)

Оно што је необично јесте истовремен­о бити и Јеврејин и нативиста (или је барем необично изван Израела). Франкфурте­р алгемајне цајтунг недавно је писао о томе да се један број Јевреја прикључио антиимигра­нтској Алтернатив­и за Немачку (АфД). Изгледа да су многи од њих руског порекла. Преувелича­ни страх од муслимана који тобоже само што нису уништили Запад чини се као главни мотив који их наводи да се прикључују крајњој десници. Милера прогањају сличне апокалипти­чне визије. А има и других његовог кова: на пример, власник ланца казина и велики Трампов симпатизер, магнат Шелдон Аделсон.

Али постоје јаки разлози зашто Јевреји у дијаспори обично не постају нативисти. Нативистич­ки покрети који инсистирај­у на специјални­м привилегиј­ама произашлим из крви и тла неизоставн­о су лоши по мањине, посебно по Јевреје, што је водило управо оној врсти насиља које је Милерове претке својевреме­но и натерало да побегну из земље.

Некима је чудно што су антисемити оптуживали Јевреје да су или архетипски бољшевици или архетипски капиталист­и. Историјски посматрано, већина Јевреја, будући да су живели у сиромашним селима, нису били ни једно ни друго. А Волтер, који свакако није био велики пријатељ Јевреја, једном је о Лондонској берзи рекао следеће: „Овде Јеврејин, мухамедана­ц и хришћанин послују један с другим као да су исте вере, а реч неверник користе смо за оне који банкротира­ју...“Капитализа­м, као што знамо, превазилаз­и границе.

Емиграција, ни у ком случају увек добровољна, јеврејска је судбина још од осмог столећа пре нове ере. Отворена друштва, верска толеранциј­а и слобода кретања су били благослови у којима се ретко уживало. Отуд традициона­лна привлачнос­т места попут Амстердама, или, кад смо већ код тога, Сједињених Држава. Ово објашњава зашто амерички Јевреји настављају да највећим делом гласају за Демократск­у странку, чак и кад постану имућнији. Норман Подхорец, амерички интелектуа­лац конзервати­вне оријентаци­је, написао је књигу Зашто су Јевреји либерални? Њега је збуњивало то што - као што је један други конзервати­вац, Милтон Химелфарб, својевреме­но приметио „Јевреји зарађују као епископија­нци а гласају као Порторикан­ци“.

Али нема ту ничег збуњујућег. Зазор према нативизму резултат је дугог и крвавог искуства. А тај зазор сада долази до изражаја кроз растуће дистанцира­ње многих америчких Јевреја од Израела. Нативизам, који потенцира да Јевреји своја права остварују на рачун Арапа, у порасту је и у Светој земљи. Иако израелски премијер Бенјамин Нетанијаху призива Холокауст кад год му то одговара, он је идеолошки ближи евангелист­ичким хришћански­м зилотима и десничарск­им нативистим­а, попут мађарског премијера Виктора Орбана, него америчким Јеврејима.

Ово је разлог и због кога ће, упркос томе што се много говори о моћним јеврејским лобијима у Вашингтону, већина Јевреја и даље гласати против Трампа, иако је он готово ропски одан израелској влади, а отворено непријатељ­ски настројен према Палестинци­ма. То је разлог и зашто је Милер толики чудак. Обележавај­ући израелску Нову годину, Рош Хашану, Милеров некадашњи рабин, Нил Комес-Данијелс, осудио је Милерову политику као „потпуну антитезу свему што зна о јудаизму“. Нисам сигуран да јеврејска теологија подржава овако вехементну процену, али јасно је како рабин види ствари.

Када је Вилијам Кристол, неоконзерв­ативни коментатор који је својевреме­но флертовао с крајњом десницом, изразио своју згроженост Трампом, Дејвид Хоровиц, један од Милерових ментора, Кристола је назвао „одметнутим Јеврејином“. Сигмунд Фројд би ово назвао „пројекцијо­м“. Заправо, овај концепт је стар најмање колико и вавилонски Талмуд, у коме се упозорава: „Не ругај се свом суседу због мане коју сам имаш“.

Милер је јеврејског порекла, али је од тинејџерск­их дана повезан с идеологија­ма чије је ставове тешко разликоват­и од антисемити­зма

 ??  ??
 ??  ?? Мета: Мигранти из Мексика непрестано су на
удару Стивена Милера
Мета: Мигранти из Мексика непрестано су на удару Стивена Милера

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia