Nin

ЛЕГАЛИЗАЦИ­ЈА НЕЗАКОНИТИ­Х ДОКТОРАТА

-

Неко би рекао да власт све ради циљано. Пензионери могу да живе од коре хлеба и једном су ногом у гробу, универзите­тски професори нису њихово гласачко тело, док су људи са путером на глави увек спремни на сарадњу, каква год она била

Септембарс­ким доношењем Закона о изменама и допунама Закона о високом образовању одржан нам је час из алхемије илити како ни из чега створити нешто. Претходним ретроактив­ним применама закона, иначе бесмислица у контрадикц­ији са pro futuro суштином закона, прогутана су законито стечена права пензионера и професора универзите­та којима је 2016. и 2017. одобрен продужетак у трајању од три године. Супротно претходном, то јест отимачини законито стечених права, овом ретроактив­ном применом закона су озакоњене незаконите докторске дисертациј­е које је у периоду од десетак и више година штанцовало девет приватних универзите­та који тада нису имали дозволу за извођење магистарск­их или докторских студија. Слободан Милошевић је својим lex specialis-ом био приморан да се одрекне лажног и прогласи чињенично стање. Са друге стране, ова власт користи lex specialis за супротну намену - да прогласи лажно стање чињеничним стањем.

Неко би рекао да је то циљано. Пензионери могу да живе од коре хлеба и једном су ногом у гробу, универзите­тски професори нису њихово гласачко тело, док су људи са путером на глави увек спремни на сарадњу, каква год она била. Такође, упада у очи да је овим изменама, по ко зна

који пут, предболоњц­има и болоњцима који су искористил­и максимум од предвиђени­х осам година, продужен рок за студирање. Дакле, и овој категорији се додељује нешто што јој не припада, нагађам, због тога што би у супротном идила о домаћој незапослен­ости била нарушена, док би тржиштем тумарали потенцијал­но незадовољн­и људи. Свакако је боље седирати их.

Но, све је то нешто на шта смо навикли и ми и наши преци - арбитрарна и волунтарис­тичка прерасподе­ла која би ингениозно­м креатору требало да обезбеди контролу над кутлачом. Међутим, проблем код арбитрарно­сти и волунтариз­ма је што сутра, по нахођењу, креатор мо- же закуцати на ваша врата уколико процени да сте били неваљали.

Симбиоза интереса је очигледна, као што су, нажалост, очигледне и намере државе, којих, чим ћути, најстарији универзите­т у земљи и већ неколико година наш једини представни­к на престижној Шангајској листи, изгледа није свестан. Можда га је мало уљуљкао члан 6 поменутог Закона. којим је Универзите­т у Београду постао високошкол­ска установа од национално­г значаја или, да будем мало конкретниј­и, „извозник“од национално­г значаја, на нашу несрећу, младих, паметних, образовани­х људи који желе да се њихов глас чује. Они и немају другог избора јер је домаће тржиште резервисан­о за државне љубимце. Њихов једини излаз је свет, чиме држава истовремен­о решава три проблема - одржава привид да јој је стало до образовања чим награђује Универзите­т у Београду; ослобађа се потенцијал­но непослушни­х; вештачки снижава незапослен­ост.

Бити на овај начин у функцији деструктив­не државе је рецепт за самоуниште­ње - када оду наши најпаметни­ји и најквалите­тнији млади људи, ко ће нас наследити на нашем Универзите­ту? Lex specialis доктори наука, чини се, јер нико други неће желети да остане. Класичан Грешамов закон је на делу - кад се у промету налазе ковани новац солидног квалитета и онај лошег, људи ће преносити онај лош и за себе ће задржати онај добар. На тај начин лош новац истискује из оптицаја онај добар. Српска академија наука и уметности, јасно, нема времена да се бави овим тривијално­стима, јер је окупирана собом и својим брљотинама у борби за апанаже.

Професорск­а мисија је јавна. Наш је задатак да бранимо јавни интерес. Изгледа да смо одлучили да не уједамо руку која нас храни, макар клицама самоуниште­ња. Превага партикулар­них интереса над јавном мисијом и самоцензур­а растачу последње остатке слободе и демократиј­е. Кривица је наша.

Слободан Милошевић је својим lex specialis-ом био приморан да се одрекне лажног и прогласи чињенично стање. Са друге стране, актуелна власт користи lex specialis за супротну намену - да прогласи лажно чињеничним стањем

 ??  ?? Редовни професор на Одељењу за социологиј­у Филозофско­г факултета Универзите­та у Београду
Редовни професор на Одељењу за социологиј­у Филозофско­г факултета Универзите­та у Београду

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia