Nin

Tесно ми отвсюду

-

Tесно ми отвсюду! – завапио је Пустињак цетињски оне године кад је писао Горски вијенац. Не знам шта би се могло рећи тачније 150 година доцније. Одиста ни већег признања ни тежег ни тескобније­г часа за реч добитника Његошеве награде – која ми се уручује на Цетињу у Велике дане оне недеље коју наш народ зове Страсном, а на Косову и Страшном. У дане Страдања, издаје и распећа, кад цела земља личи на Гетсиманск­у башту оцрњену срамом и издајом“.

Да су недокучиви путеви Господњи немам бољих доказа од себе сама и пута који сам прешао до овог дана. Све је било логичније него да се нађем на овом месту. Заснивајућ­и свој живот ниначему, доспео сам овде без сопствених заслуга, правдом и добротом матерњег језика код кога сам се запослио од малена, покоравају­ћи се његовим законима, примајући од Њега налоге и послушања. Живео сам у веку који би имао више разлог да се стиди, него да се „горди над свијема вјековима“, када ни један песник није био Господар, али је многи био пустињак и „сирјак тужни без ниђе никога“. Језик је био онај „што се не шће у ланце везивати“, Црна Гора пустиња у коју је убежао, Његош највећи израз његове слободе. Не само опстанак Црне Горе него и слобода српског народа свели су се на Његошево перо и Његошева уста. Црна Гора се одбранила Горским вијенцем али Горског вијенца не би било без највеће муке и тескобе. Без Горског вијенца српски језик би остао не само без своје најкоренит­ије и најсложени­је него и без своје најслободн­ије и најбескомп­ромисније речи.

У славу језика Горски вијенац почиње Скупштином уочи Тројичина дне, дана силаска Светог Духа на апостоле. Дух Свети је дар језика, а језик симбол Духа Светога. Пламени језик који је сишао с неба и учинио их синовима божјим, спустио се на Цетиње где су се библијске сцене и судбине још једном обновиле под новим именима.

На Тавору се преобразио Христос, а Тавор је „осамљена гора висока 600 метара“и ко год га је видео није могао да не види колико личи на Ловћен. Изношење крста с Ловћена на Црквине наводи на још једну помисао коју нисам изговарао раније. Наиме, једино достојно место на коме се могао одржати „збор народних првака и потурчењак­а на договор око народног опстанка“– била је она црквица на врху Ловћена „на измаку земље, надомак облака“.

Ни једно друго место не би својом важношћу и висином толико подвукло значај тих преговора. Да ли је у стварности тако било можемо да се споримо, али држим да је та стварност споредна, јер је стварност песничког дела истинитија и дубља и стварнија. Није ли због те важности и Његошева последња воља била да се сахрани „у ону цркву на врху Ловћена“, која није постала само граничник међу световима него кључно место и његовог спева и наше судбине. Зато је Његош желео да векује не само на врху једне планине него и на месту највеће дубине сопствене песничке творевине.

Један уметник је нацртао капелу на Ловћену као бочицу мастила. Већ век и по нема ниједног пера наше модерне поезије које се није дотакло, ако није и изашло из ове мастионице.

Истина, Његош је испразнио уставу језика која се пунила вековима. Нама је оставио да радимо на водокотлић.

И Његошев трон и уметност и црква одвојени су од државе и сви су сагласни да је тако најбоље, мада су највећи процват доживели док су били заједно. Али у међувремен­у се се разишли и хартија и живот и поезија и читаоци и језик и стварност. Речи су се завадиле, зна се чија је која. Подељени и сами, разишли смо се са собом и смислом. Део себе не признајемо, не прихватамо да су и они Ми. „Пред смутњама нашим домаћијем / Ствар је турска нака као свадба.“Левор је спреда доспео позади, све идући за оним кога брани. Језик је почео да се бави сам собом, веран некој својој стварности. У неслободи и отуђењу прокопао је тајне пролазе и катакомбе тако да нам велики део модерне поезије личи на лавиринте и подземне градове „на путеве никуда“, које су у прогонству, изнад света, изградили робијаши.

Речено је да је Христос страдао зато што судија није разумио једну метафору. Страдање због неукости и краткоумља никад није престало па га није поштеђен ни Његош, а камоли добитник Његошеве награде. Тврдити да је Његош пјесник мржње и геноцида не значи само порицати цио један космос него немати благог појма шта је поезија и не признавати да пјесник нема других обавеза сем обавезе према језику па ни других судија осим језика.

Нема већег блага него имати толики споменик у језику и од језика, ни већег греха него га скрнавити.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia