Борба за права струке

Nin - - У Фокусу -

Удружење судија и тужилаца Србије изражава забринутост због начина на који је ово струковно удружење доведено у везу и контекст са разним НВО који НИН помиње. Указујемо да су оснивачи и чланови овог Удружења судије и тужиоци ове државе, и судијски и тужилачки помоћници, који су борбу за права струке започели још 2012, оснивањем УСТП и вратили ингеренције ВСС и ДВТ. Наш професионални интегритет и беспоштедна, а из аспеката личне каријере, високо ризична борба за права струке се не може, бар не тако олако како је то у тексту учињено, доводити у питање.

Основно је уставно право на струковно удруживање, и ми сматрамо да је стратешки важан моменат у ком смо се основали - када је након прве, изузетно лоше верзије амандмана, Министарство уважавајући примедбе струке одговорило другом, далеко повољнијом верзијом. Од тада више не делимо мишљење наших ранијих удружења да све треба бојкотовати и блокирати, већ разговарати са свима, а то не значи да не треба разговарати са својом државом. Него са ким треба да се разговара? Са страним амбасадама, организацијама и удружењима која се финансирају преко пројеката страних држава, чији су то онда интереси? Ово је питање унутрашњег уређења једне правне државе у оквиру трипартитне поделе власти. То што део струке има различито мишљење од нашег, не даје аутору спорног текста за право да наше Удружење означава као наклоњено или ненаклоњено држави. Враћањем на поновне радне групе би се успориле и зауставиле промене као и процес евроинтеграција за наредних неколико година. Да ли је то време довољно да се задовоље неки појединачни лични интереси, па онда како буде...? Нас интересује како ће правосуђе изгледати и у наредних 30 година. Тачно је да је председник овог Удружења у марту ове године критиковао ставове Ролана, и сада Удружење истрајава на тим ставовима, али је пренебрегнуто да су се те критике односиле на прву верзију амандмана, која је од тада три пута мењана, и то драстично у корист струке.

Рад свог Удружења не заснивамо на критици рада других удружења нити на похвалама Министарству, већ искључиво на својим програмским циљевима и активностима.

Ивана Јосифовић

председник УО Удружења судија и тужилаца Србије

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.