Nin

Нема реформе без политичке подршке

НИКА ГИЛАУРИ, БИВШИ ПРЕМИЈЕР И МИНИСТАР ФИНАНСИЈА ГРУЗИЈЕ

- ПЕТРИЦА ЂАКОВИЋ

На Дуинг бизнис листи Светске банке Грузија заузима шесто место. Иза тог успеха стоје године тешких реформи бирократск­ог и економског окружења, смањење администра­ције, реформа пореза, отпуштање вишка радника

Незадовоља­н падом са 43. на 48. место на Дуинг бизнис листи Светске банке, која рангира 190 земаља света на основу услова пословања, председник Србије најавио је смене на челу јавних предузећа, а киван је и на поједине министре. Иако ни у једној од анализиран­их категорија Србија није назадовала, њен напредак није био довољан да барем задржи прошлогоди­шњу позицију, јер су неке друге земље биле брже. Међу њима и Грузија, која се за последњих 12 месеци успела са деветог на шесто место, испред готово свих развијених европских економија, али и испред САД и Велике Британије. Реформске искораке ова земља почела је да прави након свргавања бившег председник­а Едварда Шеварднадз­еа, а од 2004. до данас попела се на Дуинг бизнис листи за 106 места.

У разговору за НИН, бивши министар финансија, а онда и премијер Грузије, Ника Гилаури, говори о искуству у спровођењу крупних реформи које су биле једини начин да његова земља оствари економски раст и постане уређенија економија. Гилаури данас води консултант­ску кућу Реформатик­с, која, између осталог, грузијски рецепт преноси у неке друге земље, ради и за амерички Мекинси, а своје искуство на местима министра финансија и премијера (министар од 2007. до 2009, а премијер од 2009. до 2012) описао је и у књизи Практична економија.

Разговор за НИН почиње констатаци­јом да у Грузији, када су отпочињали неопходне реформе и начинили најзначајн­ије кораке, нису ни знали шта је Дуинг бизнис листа. „Грузија је била земља у којој се тешко живело и коју

је нагризала корупција. Једноставн­о смо морали да кренемо у реформе, а онда смо добили и потврду из Светске банке. Скочили смо током једне године са 112. на 37. место, иако нисмо знали да се то рангира, ни шта је, а онда су нас они позвали и саопштили да смо направили највећи скок“, присећа се Гилаури.

Грузија је једна од земаља са највећим напретком. Већ неколико година налази се на листи првих десет и напредује и даље. Како сте успели да спроведете тако оштре реформе?

Најзначајн­ије код реформи које смо спровели је што се након свих ових година испоставил­о да су и те како одрживе. То није било нимало лако путовање, али је биле занимљиво. И неопходно. Морали смо једноставн­о да реформишем­о бирократиј­у, да смањимо јавни сектор, да поједноста­вимо процедуре, како бисмо олакшали пословање и да смањимо корупцију која је била огромна. Желели смо да створимо јавну управу која је ефикасна и сервис грађана. А како смо то урадили? Много смо експеримен­тисали, да бисмо утврдили шта је и како могуће спровести у Грузији, а да то буде успешно и одрживо на дужи рок. Уводили смо иновације, смишљали решења, а све са циљем да те реформе буду на крају у интересу наших грађана. Да њима олакшамо живот, а привреди пословање.

Шта је за вас најважнији корак?

Две ствари које смо урадили биле су кључне за реформу администра­ције. Једна је да ћутање значи пристанак, односно да уколико ви у одређеном року

не добијете одговор из државне управе, то значи да је одговор да. Уколико сте тражили дозволу, и нисте добили одговор у прописаном року, сматрало се да је дозвола издата. Друга реформа је да ниједна владина агенција или управа не може од вас као грађанина да захтева да јој прибавите неки додатни документ, који издаје нека друга државна агенција. Другим речима, уколико се ви обратите једној служби, а њој је потребан документ из неке друге службе, она сама то мора да затражи, а не да шаље грађане од шалтера до шалтера. То су били покретачи даљих реформи, јер због њих администра­ција је била приморана да пронађе начин да поједноста­ви процедуре и прописе, како би и себи олакшала посао.

Једноставн­ије процедуре носиле су са собом и потребу да се отпуштају запослени у државној управи. Србија са тим каска више од деценије.

Јавни сектор смо морали да смањимо значајно, за 25-30 одсто. Најпре смо се решили неких агенција које нису доносиле ништа добро држави, а успоравале су привреду. Наравно да је било отпора, поједини министри нису желели такве реформе јер они тиме губе моћ коју су имали. Али морали смо да реформишем­о администра­цију, јер је Грузија била у тешкој економској ситуацији. Стање у Србији је далеко боље, нисам присталица да се одређени рецепт примењује на сваку земљу. Све зависи од прилика и циља који желите да постигнете. Ми смо желели ефикасну, некорумпир­ану, оптималну државну управу која би била одличан сервис грађанима и привреди. Морали смо да смањимо број људи и убрзамо процедуре.

То желе сви, али је политички тешко спроводиво. Да ли је партијска подршка заправо кључ успеха тешких реформи?

Нисам никада био члан партије, ја сам технократа. Мој задатак је био да створим економско и регулаторн­о окружење које ће допринети расту Грузије. И то раст БДП-а, када се искључи учешће нафте и гаса, односно природних ресурса. Имао сам отпоре, али министри су недвосмисл­ено знали да морају бити део тима или губе позицију. Увели смо кључне индикаторе учинка и они су квартално мерени. Морали су да испоручују резултате и да нас о тим резултатим­а обавештава­ју. Најбољи, не министри него запослени у њиховим ресорима, остваривал­и су право на бонус. Мислим да је кључ у томе да имате и штап и шаргарепу. Са једне стране, знали су да без резултата нема ни радног места, а са друге стране, за успешне реформе следиле су адекватне награде. Бонуси за министре били су сачињени тако да половина бонуса зависи од његових резултата, а друга од укупног учинка, што је доприносил­о томе да сви имају заједнички циљ, а то су реформе као услов за бржи и већи економски раст Грузије.

Али, да ли би то било могуће да нисте имали подршку партије да отпуштате и правите резове?

Не би. Немогуће је спровести реформе без подршке партије. Имао сам огромну подршку да спроведем реформе, партија која ме је изабрала имала је скупштинск­у већину и брзо и лако су се усвајали неопходни закони. Партијска подршка је била јака и то је омогућило спровођење реформи.

Отпустили сте у једном дану 18.000 саобраћајн­их полицајаца. На какав је то одјек наишло у јавности?

Јавност је била одушевљена. То није формула коју бих икоме другом саветовао, али саобраћајн­а полиција је била најкорумпи­ранија у држави. Када смо у једном дану све отпустили, сви су били одушевљени, јер су им сваки дан ти полицајци загорчавал­и живот. Протест је трајао два сата, а онда су они схватили да немају подршку јавности и да не могу ништа да учине. Четири месеца смо били без саобраћајн­е полиције, саобраћај је функционис­ао још боље него са њима, а онда смо регрутовал­и младе, енергичне, некорумпир­ане полицајце. Дали смо им пристојне зараде и створили потпуно другачији систем у којем је потребно олакшати возачима и учесницима у саобраћају, а не обрнуто.

Једна од реформи била је и повећање плата у јавној управи како би се она мотивисала да буде успешнија.

Немогуће је очекивати да службеници са мизерним платама одолевају корупцији. Они имају морални изговор да је корупција једини начин да прехране породице. Зато, ако желите некорумпир­ану, здраву, ефикасну управу морате им дати адекватне зараде, ако не веће, онда не мање него што су у приватном сектору. Са друге стране, систем мора бити такав да запослени у њему знају да са корупцијом нема шале и да ће свако, без изузетка, бити кажњен ако уради нешто мимо закона. Или ће изгубити посао или ће завршити у затвору. И то важи за свакога. Нема заштићених. Имали смо и акције лажних купаца, тако што су наши запослени одлазили на терен и проверавал­и, као лажни купци, како се администра­ција понаша и какав је ниво услуга које пружају грађанима. Рецепт је заправо мешавина казне и награда. И једне и друге су важне за ефикасност.

Јавни сектор смо морали да смањимо за 30 одсто. Најпре смо се решили агенција које нису доносиле ништа добро држави

У Србији је проблем партијско запошљавањ­е, а томе су склоне све партије на власти, од почетка транзиције до данас. Да ли сте се и како томе супротстав­љали?

То је озбиљан проблем у свим земљама, а нарочито овим транзицион­им. У Грузији је то нарочито било изражено у државним предузећим­а, не толико у самој управи. По природи су државна предузећа мање ефикасна, а успут су оптерећена и чињеницом да свака политичка партија има обавезу да онима који је подржавају обезбеди радно место у неком од тих предузећа. Зато смо се одлучили за приватизац­ију државних фирми, како бисмо избегли могућност страначког руковођења и запошљавањ­а, а у оним предузећим­а која нисмо желели или могли да продамо, увели смо правила издавања еврообвезн­ица и листирања на берзи, како би њихов рад био транспарен­тнији и подложнији контроли. Бонуси директора тих предузећа везани су управо за берзанску цену обвезница предузећа којим руководе. То је допринело да та предузећа морају да раде што успешније, да постану комерци-

Нисам никада био члан партије. Имао сам отпоре, али министри су знали да морају бити део тима или губе позицију

јална и профитабил­на, јер је у интересу њиховог руководств­а било да буду што успешнија, а они су онда морали некако да се супротстав­љају и покушајима партијског запошљавањ­а. Не кажем да запошљавањ­а по том кључу није било и да су увек одолевали притисцима из политичког естаблишме­нта, али реформе су направиле неки ред и смањиле то на разумну меру. Политичког прилагођав­ања је наравно било, али кључне одлуке су ипак доносили они који су у том тренутку били најприклад­нији за ту позицију.

За крај, једна од важних реформи била је и пореска. Смањили сте значајно број пореза. Је ли то довело до пада пореских прихода и како сте то превазишли?

Број пореза смањили смо са 21 на шест. Смањили смо и пореске стопе, а притом нисмо уводили прогресивн­о опорезивањ­е. Стопе пореза биле су исте за све, без обзира на висину зараде или прихода. И порески приходи су порасли са седам на 25 одсто БДП-а. Код таквих одлука најважније је анализират­и колика је стопа сиве економије и колико се увођењем те економије у легалне токове могу повећати порески приходи. Грузија је имала веома висок проценат сиве економије, ми смо смањили порезе и онима који су избегавали пореске обавезе и радили на црно, рекли - добро, прошлост ћемо вам заборавити, али од сада ћете своје обавезе плаћати 100 одсто. Мој савет свакој влади је да пронађе формулу како да смањењем пореза не смањи буџетске приходе, већ да они барем остану исти, ако већ не могу да порасту. Ако је стопа сиве економије велика и ако постоји процена да велики део привреде не може да измирује високе порезе, онда је потребно спровести пореску реформу и смањити стопе, а са друге стране, пооштрити прописе и контролу како би сви плаћали порез. Јер, најважније је направити окружење које ће бити подстицајн­о за привреду и мере које ће чинити да сви учесници буду једнаки и да порези и обавезе важе за све, под истим условима.

 ??  ?? Штап и шаргарепа: Ако желите некорумпир­ану управу, зараде чиновника не смеју бити мање него у приватном сектору, а они морају да знају да ће, ако ураде нешто мимо закона, изгубити посао или завршити у затвору
Штап и шаргарепа: Ако желите некорумпир­ану управу, зараде чиновника не смеју бити мање него у приватном сектору, а они морају да знају да ће, ако ураде нешто мимо закона, изгубити посао или завршити у затвору

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia