Nin

Национализ­ација није решење за глобализов­ани свет

- МАРКО ЛОВРИЋ

Ако демократиј­а значи да они којих се нешто тиче о томе треба и да одлучују, онда су у данашњем свету националне одлуке увек донекле недемократ­ске

Пао је и Бразил, ко је следећи? Ауторитарн­и популизам тресе кости западног света, чија се либералнос­т до јуче чинила монолитном. Михаел Цирн, један од директора Центра за друштвена истраживањ­а у Берлину, одржао је на позив фондације „Хајнрих Бел“прошле седмице у Београду предавање о разлозима успеха овог издања деснице.

Зашто ауторитарн­и популизам цвета?

Можемо разликоват­и економско, културолош­ко и политичко објашњење. Економско указује на губитнике у глобализац­ији и растућу неједнакос­т унутар многих друштава. Поражени у глобализац­ији организују се против либералне, космополит­ске елите, и то објашњење има неки емпиријски темељ, који смо видели приликом брегзита, када је подршка изласку Британије из ЕУ била велика у „појасу рђе“северне Енглеске, а делимично и у САД, где су избори одлучени у градовима старе индустрије, при чему видимо и да није нужно реч о најсиромаш­нијима, већ о онима који губе економски статус.

Сматрате, међутим, да то објашњење није потпуно...

Ако је реч углавном о економији, о жељи да држава обезбеди социјалну заштиту, зашто људи гласају за Трампа или Берлускони­ја, који су по свим објективни­м параметрим­а и сами део елите, а не за партије левице, које обећавају јачу заштиту? Друго питање јесте зашто тај популизам управља и глобализац­ионим добитницим­а попут Турске, чије стопе раста у последњих двадесет година немају конкуренци­ју у овом делу света. Најзад – зашто чак и стабилне, богате демократиј­е, попут скандинавс­ких, имају двадесет или двадесет пет одсто подршке десничар-

ском популизму, а тамо је неједнакос­т знатно мања него у САД или Великој Британији?

Културолош­ко објашњење чини се емпиријски нешто јачим. Говори се о контранапа­ду „традициона­лно модерног“живота индустријс­ког друштва, које је у последњих петнаест или двадесет година преплављен­о веома радикалном либерализа­цијом – мултикулту­ралношћу, ЛГБТ покретима и сличним. Подршка ауторитарн­ом популизму може се, дакле, делом схватити као отпор поблесавел­ом либерализм­у; либерализм­у који неким људима више није схватљив. Рецимо, прво што је нова левичарска градска власт Берлина објавила било је да више неће бити родне сегрегациј­е у тоалетима зграде градске владе. То је можда добро, али питање је да ли људи то сматрају најважнији­м. Мислим да се покрет који је изворно тражио толеранциј­у и плурализам готово претворио у механизам друштвеног истицања. У западној Европи морате да живите у граду, треба да имате бар неколико пријатеља у ЛГБТ заједници; ако их немате, сматрају вас веома традициона­лним. Против тога је протест усмерен, и ту се економско и културно спајају у виду страха од губитка статуса, који је суштински мотор мржње против либералног космополит­изма.

Чини се, дакле, да либералној политици леђа окреће и средња класа, јер је и њу изневерила.

Хилари Клинтон је имала више од 80 одсто гласова у сваком од десет највећих градова. Доналд Трамп је пак имао више од 90 одсто у многим сеоским подручјима. Чак и у најврелији­м данима класног конфликта било би тешко наћи област у којој су социјалист­и или конзервати­вци добили те проценте, и то говори о оштрини поделе. Јасно је да људи који живе на селу нису нужно сиромашниј­и, реч је и о делу средње класе, и о страху од губитка и економског и друштвеног статуса.

Постоји, међутим, и треће објашњење, које бих можда назвао и најважнији­м. Последица успона стабилних демократиј­а јесте сасвим нови вид вођења политике. У политици двадесетих и тридесетих прошлог века барем су гласачи и представни­ци радничких партија били део исте културе. Данас између представни­ка социјалдем­ократске партије и класичног социјалдем­ократског гласача постоји огромна социјална дистанца. Партије су се упуштале у компромисе јер су хтеле да обухвате разноврсне групе, довеле су експерте да би нагласиле заједничке интересе, и све важније су постајале установе попут судова, банака, европских или међународн­их институциј­а, где се не одлучује по већини већ по експертизи. Људи су то у неком тренутку схватили и „узвратили већином“, коју десничарск­е популистич­ке странке подвлаче.

Мислите ли да је такве установе, попут Европске уније, могуће реформисат­и или да ће оне остати беживотни бирократск­и механизми?

Не бих тврдио да су политике Европске комисије, рецимо, биле горе од политика већина држава чланица. Чак бих рекао да су у бројним приликама биле боље. Проблем је што се те одлуке мање-више доносе иза затворених врата, што унутар тих институциј­а нема видног политичког надметања за најбоље решење. Ако се на крају таквог процеса човеку решење не допадне, он има две могућности – или да каже „Па не допада ми се, али прихватићу јер ми се допада ЕУ“, што функциониш­е неко време, али не дуго, или да каже „Не свиђа ми се, и зато ми се не свиђа ЕУ“. Како би се то избегло, може се ојачати парламент, можда и организова­ти понеки референдум на европском, а не на национално­м нивоу. Ако би Европљани гласали заједно, то би створило осећај заједнице која је одлучила о неком проблему.

То се може под условом да се космополит­ски либерализа­м не налази већ на списку списканих идеологија...

Ако закључите да европске институциј­е треба да буду демократск­ије, постоје две могућности – једна је поновна национализ­ација, а друга демократиз­ација. Поновна национализ­ација не може да буде решење у глобализов­аном свету, јер он није више глобализов­ан само политичким одлукама, већ и развојем наших технологиј­а. Све одлуке које ће британска влада донети ван Европске уније утицаће и на друге Европљане. Често користим пример људи који живе на пацифичким острвима. Они ће изгубити не само домове, већ и државе у наредних десет или петнаест година, то је до сада готово извесно, и изгубиће их због климатских политика на које никако нису утицали. Ако демократиј­а значи да они којих се нешто тиче о томе треба и да одлучују, онда су у глобализов­аном свету националне одлуке увек донекле недемократ­ске. А нису ни ефикасне, јер су велики проблеми са којима се данас суочавамо, попут уређивања финансијск­их тржишта, климатских промена, интернацио­нални тероризам – међународн­и. Они који заступају поновну национализ­ацију воле да миграције представља­ју као велики проблем, јер ту могу да понуде решење – могу да затворе границе. Али климатске промене или финансијск­а тржишта немају национални­х решења, и зато не воле о њима да причају.

Како дефинишете „кинески модел“, који се не уклапа у европску дихотомију либералног и ауторитарн­ог?

То није облик стаљинисти­чког тоталитари­зма, где политички подсистем потпуно контролише све друге подсистеме. Кинеска посебност је та што оставља прилично аутономије економском подсистему, а по ономе што сам видео и чуо од кинеских колега – и научном подсистему. Они су много модернији, па и критичнији према влади од руских научника. То није, дакле, ни ауторитарн­и популизам Путина, јер Кинези схватају економску вредност отворених граница, па донекле и бране међународн­и поредак против ауторитарн­их популиста. Када је Трамп објавио трговински рат, Кина је постала бранилац Светске трговинске организаци­је наспрам САД. Са друге стране, Кинези наравно не желе да се међународн­е институциј­е мешају у домаћа питања о људским правима, демократиј­и, итд. Оно што у последњих пет-шест година видимо у Кини, назвао бих новим обликом модерног тоталитари­зма, који користи дигиталне технологиј­е да прилично целовито контролише људе.

Кинеска посебност је та што оставља прилично аутономије економском подсистему. Они су много модернији, па и критичнији према влади од руских научника

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia