Nin

Испод површине

- М. В.

Носталгија је веома озбиљна болест, али мање опасна од останка код куће – каже Александар Генис и почне да се смеје. Његов смех савршено се наставља (и помало) личи на крик галеба кога видимо у наредној сцени друге епизоде нове сезоне Пута у будућност. (Претходна емисија садржала је слично звучно преклапање: сирена за Тита од 4. маја прелази у хук метроа.)

Документар­ни серијал Радио-телевизије Србије о уметности друге половине двадесетог века, чије су теме прошлих недеља обухватиле антифашист­ичке споменике, и носталгију сагледану из угла руских књижевника емиграната), сценаристи­чки је организова­н налик мапи метроа.

Уз архивске снимке Телевизије Београд, и бројне саговорник­е, у фрагментар­ној форми, аутор Борис Миљковић креће се замишљеном подземном железницом, излази из ње на необичним местима и шпарта улицама с ранцем на леђима, покушавају­ћи да одгонетне шта се све догодило у уметности после пада Берлинског зида, рата у Југославиј­и... Дочарава какав палимпсест настаје на рушевинама ишчезлог света.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia