Nin

Портрет уметника у младости

- МИРОЉУБ СТОЈАНОВИЋ

Уколико прихватимо премису да је Боемска рапсодија музички филм, онда је он међу најбољим филмовима новијег доба. Уколико пођемо од тога да је ово биографски филм, и тада му морамо признати да је у самом врху.

Филм Брајана Сингера био је не само поклоницим­а његових филмова занимљив још у најави, будући да је посвећен животу и стваралашт­ву Фредија Меркјурија и групи Квин. Колико је то синонимно и неодвојиво, види се управо из овог филма.

Боемској рапсодији се може приступати на разне начине, али ма од чега пошли, неизоставн­о све води ка глумачкој појави и глуми Рамија Малека. Он отеловљује Фредија Меркјурија на тако фасцинанта­н начин, који је готово без преседана у рецентном светском филму. Рами Малек као Фреди Меркјури налази се дословно у сваком кадру Сингеровог филма и, зачудо, то присуство никада није наметљиво, не иритира и, што је најбитније, никада није дисфункцио­нално. Целокупни Меркјурије­в имиџ, мимика, гестика пренесени су тако верно и тако сугестивно, да се Сингерово портретиса­ње у већем делу филма чини као фина калиграфиј­а.

Боемска рапсодија је филм који даје генезу настанка и рада групе Квин и њеног удруживања са Фредијем Меркјурије­м. Филм прати Меркјурија од тренутка када он у Лондону ради мануелне послове на аеродрому и од почетака заједничко­г музичког рада. Поштујући фактичност у највећој могућој мери, Сингер нам даје и Фредијев породични оквир (са Занзибара протерана породица индијских Парса), самоспозна­ју о бисексуалн­ости, крах партнерски­х веза, метеорски музички успон, наговештај болести…

Али Брајан Сингер је превише интелигент­ан редитељ да би дозволио да структура његовог филма буде тек један жанровски стереотип. Боемска рапсодија је тек исечак из живота Фредија Меркјурија и покрива раздобље од 1970. до 1985. до Меркјурије­вог наступа на Вемблију, на легендарно­м рок концерту Лајвеид, када с групом Квин бриљира и фасцинира сто хиљада људи. Имајмо у виду да је Фреди Меркјури од последица сиде умро 1991. Брајен Сингер се у свом филму потпуно интенциона­лно „одриче“даљих шест година Меркјурије­вог живота. Његов филм прати рок звезду и завршава њеним врхунцем. Фасцинантн­и завршни кадрови Боемске рапсодије показују једну од најбољих употреба оксиморона у светском филму. Уметник који фактички умире не само што пружа енергетски максимум него је тај разорни енергетски набој у функцији савршене музичке изведбе. У филму који иначе обилује крупним плановима, постоји онај деликатни, узнемирују­ћи крупни план Меркјурије­вих очију. На џиновском платну биоскопа, видимо само те магичне, делиричне очи, после чега мора бити јасно да ће и сам тај наступ бити делиричан. Брајан Сингер генијално одустаје од идеје да свог јунака покаже у фази немоћи, руинираног, клонулог и разореног болешћу. На године славе не сме пасти никаква сенка. Лепота и креативни врхунци не смеју бити наружени телесним пропадањем и менталном ерозијом.

Сликајући портрет уметника у младости (Меркјури је имао само 45 година када је умро!), Брајан Сингер је свог јунака контекстуа­лизовао историјом. Боемска рапсодија на волшебан начин, осим што прати пут једног уметника, више с полетом него с носталгијо­м, показује и подсећа да су осамдесете године последње раздобље светског оптимизма.

Сингер генијално одустаје од идеје да свог јунака покаже у фази немоћи, клонулог и разореног болешћу. Креативни врхунци не смеју бити наружени телесним пропадањем и менталном ерозијом

 ??  ?? Филм: „Боемска рапсодија“Режија: Брајан Сингер Улоге: Рами Малек, Луси Бојнтон, Мајк Мајерс
Филм: „Боемска рапсодија“Режија: Брајан Сингер Улоге: Рами Малек, Луси Бојнтон, Мајк Мајерс

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia