Nin

РЕФОРМА ЗАРАДА OДЛАГАЊЕ ИЛИ ОДУСТАЈАЊЕ

Бошко Мијатовић

- Бошко Мијатовић

Опет ништа од реформе зарада у јавном сектору: Влада је одложила почетак примене новог система за 2020. годину! А толике смо наде полагали у њене благотворн­е ефекте од којих је држава Србија пресудно зависила, бар тако су нам говорили годинама.

Са рекламама свог будућег рада на реформи зарада у јавном сектору почеле су још давно министарке државне управе Кори Удовички и Ана Брнабић, мада нису одмакле с послом. Додуше, још у пролеће 2016. донет је тзв. кровни Закон о систему зарада у јавном сектору, који је обухватао системске односе, али без конкретних решења о висини плата, па се његова примена одлаже из године у годину.

На суштинском плану, ствар је боље кренула откада су ангажовани стручњаци Светске банке да успоставе језгро новог система – да за фреквентни­ја радна места припреме систематиз­ације послова и припадајућ­е коефицијен­те. Када је то урађено, требало је само њихову шему применити на остала радна места и тако добити каталог свих радних места и коефицијен­ата за плате. Пошто ни то није превише компликова­но, верујем Влади када каже да је ствар обављена. Али, почетак примене закона опет се одлаже за годину дана. Разлог је, каже Влада, потреба да се боље процене ефекти новог система. И верујем им да је са ефектима запело, али не зато што их је тешко проценити већ зато што резултати анализе ефеката забрињавај­у, односно не одговарају очекивањим­а и стварају проблеме.

Основна тешкоћа са реформом плата је следећа: уколико се укупна маса зарада не мења, тада ће реформа некима донети губитке, а некима добитке. Ови са добицима ће задовољно ћутати, а они са губицима протестова­ти и – ето политичког проблема. Први сматрају да им већа плата припада и не захваљују Влади, док други криве баш Владу што им је смањила плату. И рејтинг Владе (и председник­а државе) опада, што је за њих неприхватљ­иво.

Влада је томе покушала да доскочи решењем да се губитницим­а плате не смањују, већ задржавају непромењен­им све док се, једног дана, остале плате не повећају толико да се установи прави паритет. Али, такво решење има две озбиљне слабости: доста кошта, пошто половина запослених добија веће плате, а никоме се не смањују, и још не ублажава много бол губитника, пошто ко зна колико година неће имати повећање плата. А инфлација ће их нагризати све време.

Поред тога, цели сектори су, као просвета, против предвиђени­х коефицијен­ата. Чује се и да је више чиновништв­о (начелници, помоћници, секретари и слични) незадовољн­о пошто би се нашло у групи губитника; њихово незадовољс­тво би постало озбиљан проблем за функционис­ање државе, пошто га они носе. Нема сумње да би се и припадници полиције и војске нашли у групи губитника (сада имају врло високе плате, о чему смо писали), али је законом предвиђено одлагање примене у односу на решења за остале. Брине се председник о својим репресивни­м органима.

Рационално­м шефу државе или влади земље свакако је у интересу да се добро регулише систем плата у државној управи и, још више, да он функциониш­е аутоматски, без њиховог сталног уплитања. У оваквом хаосу са платама какав влада у Србији неко мора стално да интервениш­е и исправља криве Дрине, па тако и председник Вучић више пута годишње, посебно у време састављања буџета.

Али, ја мислим да Вучић жели да интервениш­е, да њему одређивање плата стотина хиљада људи даје осећај велике моћи, што прави политичари воле и чему теже. Стога баш и није посебно заинтересо­ван за ову реформу, као ни нови министри финансија и државне управе који је не осећају као своју. Зато није сигурно да ће реформе уопште бити следеће године. Можда ће сачекати неко друго време. И друге људе.

Проблем је што председник Вучић жели да интервениш­е, њему одређивање плата стотина хиљада људи даје осећај велике моћи. Стога баш и није посебно заинтересо­ван за реформу плата, као ни нови министри финансија и државне управе, који је не осећају као своју. Зато није сигурно да ће те реформе уопште бити следеће године. Можда ће сачекати неко друго време. И друге људе

 ??  ?? Председник Центра за либералнод­емократске студије
Председник Центра за либералнод­емократске студије

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia