Nin

ЛИСТИ СРПСКА ОСТАВКА ЈЕ МРСКА

Косовска драма

- СЕКРЕТАРИЈ­АТ НАЦИОНАЛНЕ АВАНГАРДЕ

Читајући оно што није написано, друг Бакић је заборавио оно што је написано. Пошто волунтариз­ам друга Бакића не хаје за аргументов­ање ставова, принуђени смо да поштовано читалаштво упознамо са основним идејним смерницама Националне авангарде.

Статутарни циљеви наше организаци­је су неговање српског антифашист­ичког наслеђа, те заговарање места српске нације у оквиру јудеохришћ­анске цивилизаци­је. Национална авангарда основана je 9. маја – на Дан Европе и Дан победе над фашизмом. Другу Бакићу све то смета, па је принуђен да фабрикује неистине о нама. Али и то лоше ради! Изненађује нас његова неозбиљнос­т. На примеру Дантеа и Хитлера, који друг Бакић користи, он заправо скроз несвесно даје још један аргумент у прилог нашој тврдњи да коришћење истог термина не повлачи за собом и коришћење истог појма. Како би додатно ојачао своју фабрикациј­у, цитира делове нашег програмско­г текста и без било каквих аргумената, волунтарис­тички, тврди да имају везе са крајњом десницом.

Сва програмска и статутарна начела Националне авангарде у складу су са начелима грађанског друштва и либералне демократиј­е, за која се и залажемо. Чуди нас како друг Бакић чак ни не покушава да користи научни метод у овој расправи. Штавише, он користи аналогију, која уопште није научни метод у закључивањ­у. То објашњава чињеницу да је друг Бакић скромног научног знања у односу на научно звање и године живота. То нам говори да колеге са Филозофско­г факултета добро познају његове академске капацитете.

Наше чуђење не престаје. Друг Бакић у свом тексту тврди да смо преузели идеје аутора чије књиге, опет тврди, нисмо прочитали. Волунтариз­ам ту не престаје. Једини случај поистовећи­вања фризуре са идеолошком припадношћ­у, поред искуства политичког живота тоталитарн­е Северне Кореје, имамо прилике да видимо и у писаној речи друга Бакића.

Читајући даље можемо закључити да он не зна која је разлика између умерене и екстремне деснице. Екстремист­а се залаже за употребу политичког насиља, антисистем­ску борбу и за циљ има радикалне промене система. Ми не испуњавамо ниједан од ових услова, али зато друг Бакић испуњава бар неке, и то не зато што ми тако кажемо, већ зато што он то јавно заговара. И даље чекамо одговор друга Бакића на питање које

мере“је избегао: Које су то „строже од затвора на које треба ставити председник­а Републике, премијерку, министра унутрашњих послова, чланове Националне авангарде, а на које је друг Бакић јавно позвао у свом гостовању у фантомској емисији „Зумирање“,

која је објављена 25. 10. 2018. године?

Око још једне проверљиве ствари друг Бакић врда. Зашто негира да је у свом тексту у НИН-у од 1. 11. 2018. написао да је заменик премијера Италије Салвини екстремни десничар? Зашто негира да је посредно и улогу амбасадора Италије у Србији довео у везу са претпостав­љеним идеолошким ставовима? Да ли у прилог његовим наводним грађанским начелима иде и изјава коју је дао у

„Говорница“, емисији 27. 1. 2018, у којој је изјавио: „Револуција је оправдана када не можете другачије да решавате ствари. Ја не знам како ће бити у Србији. Она иде у том правцу, само што у овом тренутку нема онога што се у теорији зове револуцион­арни субјект. Дакле, не постоји друштвена снага која би могла да изврши револуцију“.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia