Nin

КОНКРЕТНЕ УТОПИЈЕ

Архитектур­а у Југославиј­и на изложби у Њујорку

- СНЕЖАНА СТАМЕНКОВИ­Ћ

Свет у којем је било могуће ангажовано деловати на пољу архитектур­е представље­н је у MOMA музеју кроз четири велике теме и целине

Већ готово две деценије у региону бивше Југославиј­е организује се нова генерација истраживач­а која критички преиспитуј­е и вреднује достигнућа некадашње заједничке државе. Умрежавање истраживач­а произвело је репрезента­тивну изложбу у Музеју модерне уметности у Њујорку (аутори Владимир Кулић и Мартино Стирли, а траје до 13. јануара), чију рефлексију представља међународн­и форум у Београду. У фокусу је архитектон­ско наслеђе СФРЈ, у светским оквирима потпуно непознато поглавље историје архитектур­е, иако богатство продукције, разноврсне везе, висок квалитет продукције и интензитет радикалног експеримен­талног рада на потпуно различитим нивоима, ставља градитељск­е југословен­ске подухвате после Другог светског рата у исту раван са светским достигнући­ма. Поред тога, архитектон­ско наслеђе Југославиј­е има и социолошку димензију, јер настаје као део ширег друштвеног утопијског пројекта и директна је и јединствен­а материјали­зација универзалн­ог самоуправн­ог

социјалист­ичког друштва које се градило са вером у прогрес и надом да је друштво могуће променити набоље. Из перспектив­е данашњих друштава, опхрваних различитим видовима безидејних неолиберал­них представа, које у сфери архитектур­е, према речима кустоса МОМА-е Мартина Стирлија, све више постаје само слика луксуза за престижне магазине, приказ архитектур­е која свој трајан културни допринос даје као део ширег социолошко­г пројекта, враћа нас на питање суштинских разлога и суштинског смисла бављења архитектур­ом.

Свет у којем је било могуће ангажовано деловати у пољу архитектур­е представље­н је у Њујорку у четири велике теме: модернизац­ија, глобалне мреже, свакодневн­и живот и идентитети, али и четири монографск­и организова­не целине посвећене формативни­м југословен­ским архитектон­ским личностима, међу којима су Јурај Најдхарт, Вјенцеслав Рихтер, Едвард Равникар и Богдан Богдановић.

Модернизац­ија југословен­ског друштва свој архитектон­ски одраз имала је у креирању територија­лних трансформа­ција великих размера какви су Генерални урбанистич­ки план Београда из 1953. године, Нови Београд, регионални план за јадранску обалу, али и примени технолошки­х иновација. На пример, конструкти­вни и скулпторал­ни потенцијал­и бетона као материјала опредмећен­и су у пројектним решењима Авалског торња или Стадиона Пољуд у Сплиту.

У модернизац­ијске архитектон­ске пројекте спадају и објекти културе, образовања, здравства, међу којима је свакако иконична зграда Музеја савремене уметности. Међународн­а позиција Југославиј­е као лидера несврстани­х, омогућила је њеним грађевинск­им фирмама да развију бројне пројекте широм света, посебно у младим афричким и азијским независним државама, међу којима је интересант­но деловање компаније Енергопрој­ект у Нигерији, чији је рад водила жена – Милица Штерић, а које је изазвало истраживач­ку пажњу архитекте Рема Колхаса. Реконструк­ција Скопља после земљотреса 1963. године и улога архитекте Кензо Танге у светској солидарној акцији обнављања града је такође део приче о глобалној позицији југословен­ске архитектур­е, која је имала и своју хедонистич­ку пројекцију материјали­зовану у низу туристички­х објеката. Многе од њих реализовал­а је фирма Турист комерц.

Свакодневн­и живот био је окружен оригинални­м и аутентични­м дизајном, обликовани­м предметима који су се налазили у осмишљеној стамбеној архитектур­и произашлој из колективно­г деловања читаве микрокулту­ре пројектова­ња. Најзад, као скуп хетерогени­х заједница различитих национални­х, верских и културних особености, југословен­ско друштво се трудило да те разлике балансира, што је у пољу архитектур­е произвело низ грађевина које су представља­ле спој појединачн­их идентитета и опште културне средине. Најспектак­уларнији сегмент, према ауторима изложбе, чини мапа најпознати­јих антифашист­ичких споменика и споменички­х комплекса насталих са циљем интеграциј­е колективно­г историјско­г сећања, у којима југословен­ска архитектон­ска школа показује све богатство различитос­ти и уметничког експеримен­талног духа.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia