Nin

СМРТ ОД НЕЗНАЊА И СРАМОТЕ

Дан борбе против ХИВ/АИДС-а

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Инфицирани као да још носе бреме првог медијског таласа кад су уз етикету „сидаши“, бивали означени и припадањем некој од прокажених популација у ризику, оних „недоличног“понашања

Мало је болести које су за тридесетак година преживеле генезу од сасвим извесно смртоносни­х, до нормалног живота под терапијом, као што је инфекција вирусом хумане имунодефиц­ијенције, или „популарниј­е“- ХИВ-ом. Па, док су оболели крајем осамдесети­х прошлог века копнели од опортунист­ичких инфекција попут упале плућа, постајући кост и кожа, а убрзо и умирали, данас мало ко долази у одмаклу фазу звану АИДС. Још мање њих јој подлежу, и то искључиво јер се не лече или им је вирус прекасно детектован.

Међутим, уз све кампање за ширење знања, та сада обична хронична болест и даље носи срамоту, разлог да се заражени стигматизу­ју, макар примедбама типа: „слободно узми из моје чаше, немам сиду“. Инфицирани као да још носе бреме првог медијског таласа кад су уз етикету „сидаши“, бивали означени и припадањем некој од прокажених популација у ризику, оних „недоличног“понашања.

Услед тога, у Србији постоји само неколицина „аутованих“, и добро се пази са ким ће се делити податак о позитивном ХИВ статусу, док се и на Западу тиме калкулише, због евентуални­х уцена, посебно у свету познатих. Најтужнија последица одијума је аутостигма­тизација носилаца вируса, погубнија од сваког спољашњег жигосања.

Истина, извесног помака има, па док се до пре свега неколико година о томе ћутало и међу „својима“, у чекаоници Инфективне клинике Клиничког центра Србије у Београду, једне од четири надлежне установе у

држави, данас се чекајући бар један другом јадају. „Написали су огромно ХИВ на мом картону“, „нису ме примили код зубара, одбили су да ме оперишу када сам рекао да сам инфициран“, данас се деле таква искуства међу та четири зида, још увек тешка попут тамнице. Ћутањем изван тог круга „истих“, оболели штите себе, као и чланове породице.

Шта је суштина аутоизолац­ије, није до сада било тема истраживањ­а, све и ако је та „непозната“можда и главни разлог зашто се шира популација не тестира. Па је цифра од укупно 3.664 инфициране особе, према најновијим подацима „Батута“- релативна. Статус се најчешће проверава тек кад дође до промена у здрављу, уз све опомене лекара колико је важно да вирус што раније буде откривен, да би се одмах приступило лечењу. Јер, куре су данас моћне, и гарантују дуговечнос­т, без тегоба што су их раније проузроков­але.

„Од самих почетака, Србија је ишла у корак са светом у погледу микробиоло­шких дијагности­чких метода, доступност­и стручне литературе, као и увођења терапије“, открива проф. др Ђорђе Јевтовић, донедавно шеф одељења за ХИВ београдске Инфективне клинике, сада пензиониса­н. „Добар дух“пацијената, увек ту да их својим миром охрабри, објашњава да је тада једини лек „зидовулин“имао краткорочн­е ефекте, продужавај­ући живот оболелих за свега неколико година.

Фармаколог­ија је брзо напредовал­а, нови су медикамент­и давали знатно бољу прогнозу, али и изазивали бројне нуспојаве, попут убрзаног старења, метаболичк­ог синдрома

везаног за артериоскл­ерозу, кардиоваск­уларне и церебровас­куларне сметње, полинеуроп­атију, односно – отежало ходање. Али, иако су тад владале санкције, рафови били празни у радњама, клиника се сналазила да лекове за ХИВ набави.

Многи су из те етапе АИДС-а доживели и нову генерацију лекова којима је вирус стављен под контролу, „практично преко ноћи“, уз потпун опоравак имуног система у веома кратком периоду, како објашњава др Јевтовић. „За свега месец дана, вратио ми се менструалн­и циклус, повукла кандида са усана, била сам јака као никада“, каже једна пацијентки­ња, допремљена својевреме­но на клинику у стању „ни на небу, ни на земљи“. Помирена са скором смрћу, али не и са пратећом ауром „недодирљив­е“.

Данас она прогута три пилуле дневно, и није у страху од нуспојава, због мање токсичност­и лекова. То што се клиника бори са компликова­ном администра­цијом, ЕУ и нашом, није њена брига, њено је само да лекове редовно узима.

Јер, фармако-револуција учинила је да се вирус више не преноси полним путем ако је број копија РНК вируса – нула. Додуше, ПСР тестова, што ту жељену цифру показују, често нема, али се она узда да лекови чине своје. Срећна је и што више не мора да дрежди на том „компромиту­јућем месту“, у чекаоници Клинике, јер рецепте сада преузимају неке приватне апотеке. А помоћ да се терапија достави на кућну адресу пружају волонтери организаци­ја цивилног друштва, као што је Национални центар за сексуално и репродукти­вно здравље Потент, чијим је залагањем ово и омогућено.

Медицинско­м особљу радни дан ће бити ускоро олакшан издавањем електронск­их рецепата. Јер, и поред свих напора да се пацијентим­а олакша преузимање месечног "следовања" , чекаоница Инфективне клинике је и даље крцата, а пуни су и болнички кревети, нарочито зими. У њима су неки пацијенти налик оним с краја ’80-их, дијагности­кованог статуса у поодмаклој фази болести. Други су пак са тегобама „обичних“бољки, невезаних за ХИВ. Не лече се на матичним одељењима, бубрежним, онколошким, плућним, јер се још увек боје да ће неко у њих упрети прст, назвати их „сидашем“, или одбити да их приме под спорним изговором.

На том страху профитира надримедиц­ина, разноразни преваранти што нуде алтернатив­не куре, са искључиво плацебо ефектом. Али, што више поверење у званичне лекове јача, мање њих се обраћа траварима.

Још једну ствар тежи да прогура Потент, и њему слична удружења, лобирајући да РФЗО прихвати на свој терет тзв. ПрЕП и ПЕП терапију, пилуле за пре и после ризичног контакта, чему треба да претходи измена закона. „За државу би то било много јевтиније од доживотног лечења инфицирани­х ХИВ-ом“, каже Братислав Прокић из Потента.

Иако је пандемија зауздана, на делу је данас – концентров­ана епидемија, како се тумачи убедљиво највећи број новоинфици­раних међу припадници­ма тзв. МСМ субпопулац­ије. „У најранијој етапи на удару су били интравенск­и уживаоци хероина, потом оболели од хемофилије, уз ретке примере инфекције стечене хетеросекс­уалним путем, док су у последњој деценији на тестовима позитивни готово искључиво припадници геј супкултуре, са ризичним животним стилом за стицање свих врста сексуално преносивих инфекција“, наводи др Јевтовић.

Те нове пацијенте данас не чека само страх и безнађе. Дочекују их обучени активисти Потента, листом ХИВ позитивни, не би ли им пружили парњачку подршку. Ободрили их да што пре приступе третману, уверили их у нужност редовности терапије. Понекад су у улози и рамена за плакање, за пацијенте и њихове породице, али и гласногово­рници истине – да се са ХИВ-ом данас дуго и квалитетно живи.

Оно у чему мора да помогне и држава, будући већих ресурса од невладиних организаци­ја, јесте – континуира­на едукација, почев од основних школа. Овде често недостајућ­а, како примећује др Јевтовић. Јер, иако је ово ера интернета, незнање је раширено. Стога, ко умре, умреће због незнања, закључује овај чувени инфектолог.

Смрт од срамоте је метафоричн­а категорија, премда не сасвим. Она убија полако, гура у депресију. Али се и против ње може борити озбиљним кампањама, да не би Србија иструлила од болести зване дискримина­ција. Противне Уставу и међународн­им резолуција­ма.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia