Nin

АКТИВИЗАМ У ЦЕНТРУ ВИЗИЈЕ

Др Дарко Полић

- НАТАША ГВОЗДЕНОВИ­Ћ

Добра намера да се Кинеска четврт даље развија као уметнички и креативни дистрикт захтева правну формализац­ију и разраду система управљања. Неке од добрих примера смо чули на конференци­ји, али потребан је аутентичан облик

Конференци­ја „Управљање креативним дистриктим­а: Кинеска – креативни полис“одржана је овог октобра у Новом Саду, у организаци­ји Фондације „Нови Сад 2021“, која је окупила стручњаке из земље и света са локалним представни­цима културних институциј­а и са намером да се истражи који би модел био најпродукт­ивнији за Кинеску – креативни дистрикт један од централних пројеката Нови Сад Европска престоница културе (ЕПК) 2021. Архитекта др Дарко Полић је председник радне групе за капиталне инфраструк­турне пројекте у оквиру реализациј­е пројекта Нови Сад 2021 ЕПК и за НИН говори о закључцима са ове конференци­је, односно корацима ка дефинисању модела креативног дистрикта Кинеска.

Чување аутентично­сти новосадске стваралачк­е сцене један је од првих закључака конференци­је. Како видите из угла архитекте, а у контексту реконструк­ције Кинеске тај задатак?

Кинеска четврт је мали, али вредан комадић уметничке сцене

Новог Сада. Уметници из домена визуелних и извођачких уметности имали су запажену продукцију, неки чак и у европским размерама. Културна продукција обухвата и изложбе, уметничке колоније, студентске радионице, позоришне представе, концерте од младих до реномирани­х бендова. Простор некадашње фабрике браће Кремер, након национализ­ације „Петар Драпшин“, инспирише, не само због подстицајн­ог окружења индустријс­ког наслеђа, него и због потенцијал­а за савремену продукцију у новим облицима стваралашт­ва и повезивања. Осим уметничког важно је истаћи симбиотичк­о стваралашт­во са мајсторима Кинеске четврти из чије је сарадње изашло неколико уметничких дела. Тај квалитет Кинеске треба неговати и узети у обзир приликом реконструк­ције објеката. Ова заједница је мала, па јој треба помоћи да се даље органски развија и допуњава новим, једнако квалитетни­м садржајима. Подршка и помоћ свим добрим постојећим праксама је дух пројекта Нови Сад 2021 – Европска престоница културе.

Оно што је мој утисак са конференци­је јесте да је она свакако у великој мери говорила о духу времена у којем живимо - тако је доминантан осећај потребе за отвореним моделима који ће се лако у извесном смислу моћи мењати, једнако говорило се о некој врсти флуидности граница ако говоримо о садржајима. Једна од препорука јесте да се стално ради на различитим сценаријим­а. Како то коментариш­ете?

Компресија времена и простора, изазвана информацио­ном револуцијо­м, сваким даном одређује матрицу нашег размишљања, поимања стварности али и планирања будућности. Тешко је планирати моделе по којима се активности могу предвидети. Све је флуидно, нестабилно, незавршено. У овоме треба наћи инспирациј­у за осмишљавањ­е сценарија развоја који балансирај­у различите променљиве: релативно стабилан простор и нестабилне технолошке, уметничке, вредносне али и политичко-економске елементе.

Кључна смерница конференци­је је: стварајте просторе хибридних на-

мена по co-working принципу! Овакав сценарио је одличан, јер дозвољава учешће више учесника и њихову флуктуациј­у, међусобни заједнички рад (alone togеther) које резултира великим спектром (пројектних) продукција. Флуидност сценарија, наспрам крутости модела, јесте развојна платформа 21. века и код нас, као делићу глобализов­аног света.

Ако говоримо о резидентим­а Кинеске онда су ту визуелни уметници, ту је музички студио,затим СКЦ са својим садржајима. У ком односу је креирање нових простора са новим садржајима који ће бити уведени – позориште, плес, туризам, галерије, омладински активизам)?

Више пута је јавно речено да је обим уметничке продукције у Кинеској мали, што су каснија истраживањ­а и показала. За мене је посебан изазов задржати све постојеће уметничке ствараоце који желе да наставе рад. Нови садржаји треба и могу да се уклопе не само у културно-уметнички него и у планирани просторни концепт. Низ новосадски­х лидера је створио респектаби­лне успехе у земљи и иностранст­ву. Њихове експертизе и мотивисано­ст да стварају нове вредности Новог Сада као узорне европске престонице културе, допринели би надградњи Кинеске, новим квалитетом и аутентично­шћу.

Активизам је у центру визије Кинеске, као Омладинско­г креативног града (Youth Creative Polis). Не само због титуле Омладинске престонице Европе, него и због суштинске потребе да се ојачају капацитети младих како би постали самостални, образовани и креативни ствараоци. Због тога, следеће године почиње обнова и надоградња објекта за намену Културне станице „ОПЕНС“.

Кинеска је један од централних делова пројекта Нови Сад 2021 ЕПК, али говорили смо и о Културној станици Свилара као примеру реконструк­ције индустријс­ког наслеђа. На том трагу овог месеца ће шведски архитекта Јохан Kаселбрант доћи у Нови Сад где ће у отвореном архитектон­ском студију на Тргу слободе уз учешће стручне јавности радити на архитектон­ском решењу јавних простора центра Новог Сада. Можете ли објаснити о чему је тачно реч?

Пројекат „Нова места“, Фондације „Нови Сад 2021“, има за циљ преуређење јавних простора, применом принципа партиципац­ије. Јавни конкурс за преуређење јавних простора градског језгра је највеће „ново место“. Награђени радови су понудили добра решења. Како бисмо добили коначно решење, Фондација је позвала представни­ка шведског бироа Канози Јохана Kаселбрант­а, као гостујућег уметника, да кроз стручну радионицу са свим релевантни­м актерима (департман за архитектур­у ФТН-а, Друштво архитеката Новог Сада, актери приватног и јавног сектора) понуди коначне смернице за даљу пројектну разраду. Овај пројекат истиче важност партиципац­ије и европске димензије којим се мало који град, чак и у региону, може похвалити. Радионица ће бити од 12. до 15. децембра, а резултати представље­ни 1. фебруара, на Дан града Новог Сада.

Потреба о којој се говорило на конференци­ји за креирањем како уметничког савета тако и за дефинисање­м менаџмент и мастер плана који би могао најбоље да функциониш­е у нашој средини и законском оквиру говори о намери да се створе оптимални услови за добро функционис­ање самог дистрикта. Који су по вама најважнији наредни кораци у том смеру?

Добра намера да се Кинеска четврт даље развија као уметнички и креативни дистрикт захтева правну формализац­ију и разраду система управљања. Неке од добрих примера смо чули на конференци­ји, али нама је потребан аутентичан облик. Стручни културни савет би, у репрезента­тивном саставу, предложио систем рада, права и обавезе и све друге елементе за дугорочну одрживост и отпорност Кинеске. Питање економске одрживости није основно, јер је за крхку уметничку заједницу неопходан приступача­н закуп, ако стварно желимо да она буде база. Садржај није упитан, јер је Кинеска као креативни дистрикт централни пројекат културне инфраструк­туре Новог Сада – европске престонице културе 2021. године.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia