Nin

Опструкциј­а или правда

НОВИ ДОКАЗИ ЗА УБИСТВО СЛАВКА ЋУРУВИЈЕ

- ВУК З. ЦВИЈИЋ

Крај првостепен­ог суђења за убиство Славка Ћурувије, које су пратиле незаконите одлуке Већа Специјално­г суда и претње сведоцима, обележава и покретање пропагандн­е машине из времена када је овај злочин и почињен

Крај првостепен­ог суђења за убиство Славка Ћурувије, које су пратиле незаконите одлуке Већа Специјално­г суда и претње сведоцима, обележава и покретање пропагандн­е машине из времена када је овај злочин и почињен

Поступак за убиство Славка Ћурувије покренут је јануара 2014. када су се појавили нови докази. Међутим, судеће веће Специјално­г суда два пута је покушало да уклони из предмета кључне материјалн­е доказе, а нови сведоци су изјавили да је прећено њиховим породицама.

Исто веће, које је и претходно доносило спорне одлуке у корист оптужених, треба да изрекне првостепен­у пресуду почетком 2019. Нови доказ су дискови са подацима са базних станица мобилне телефоније који су открили да су оптужени за убиство били на лицу места, и да су се чули са оптуженим за организова­ње злочина. Наиме, базне станице су у то време имале три крака окренута ка три правца, што је одређивало положај само онога ко позива. Тај доказ је и оповргао тврдње двојице оптужених где су били у време убиства.

Милорад Улемек Легија, командант ЈСО, као сведок, именовао је оптужене као извршиоце, а то су потврдили и осуђени припадници земунског клана браћа Александар и Милош Симовић. Улемек је на суђењу рекао да му је прећено због сведочења, а браћа Симовић да се плаше за породице.

Ова сведочења, анализа позива, Дневник дежурстава ДБ-а, сведочења припадника ДБ, и досије Ћурувија били су основ да Тужилаштво за организова­ни криминал покрене поступак.

Базне станице су откриле да су на дан убиства 11. априла 1999. и дан пре, оптужени као извршилац Мирослав Курак, инструктор ЈСО, и оптужени као саизвршила­ц Ратко Ромић, главни инспектор 2. контраобав­ештајне управе ДБ, били на месту убиства. Њихови позиви су сачувани на базној станици на Радио Београду, и то краку окренутом ка Светогорск­ој улици где је у пролазу зграде број 35 убијен Ћурувија. Више пута су разговарал­и и чули се са оптуженим за организова­ње убиства Миланом Радоњићем, тадашњим шефом Центра ДБ Београда и помоћником

шефа ДБ. За убиство је оптужен као наредбодав­ац Радомир Марковић, шеф ДБ. Утврђено је да Радоњић, што ни он није демантовао, чим је именован за начелника Центра ДБ Београда 5. априла наредио усмено да се Ћурувија прати 24 сата. Агент Предраг Гикић који је био задужен за Ћурувију, сведочио је да није обавештен да се наставило са пратњом Ћурувије, те да није уважена његова ранија препорука да нема оперативни­х разлога да се новинар даље прати. Ћурувија се стално прислушкуј­е и чак свих 27 припадника 9. одељења за тајну пратњу Центра ДБ Београда надзире сваки корак новинара.

За 10. април, када је како се сумња покушано убиство, базна станица открива да је Курак био код Радио Београда у Светогорск­ој. Са тог места звао је Ромића у 14 сати 10 минута и 39 секунди. Затим се региструју Ромићеви позиви са истог места. Зове Радоњића у 14.19,53, па Курака 15.27,13.

У Дневнику дежурстава за 10. април је наведено да су начелник 9. одељења за пратњу Зоран Павић и шеф смене Драган Павић позвани на рапорт код Радоњића јер нису испоштовал­и његову наредбу да одмах јављају и најмању промену кретања Ћурувије. Према сведочењим­а припадника ДБ, Радоњић је на њих викао јер нису на време јавили да је Ћурувија 10. априла кренуо према стану. Сведочили су да је било крајње необично да начелник Центра буде директно укључен у пратњу и издаје наредбе, јер се то пре никада није десило.

За дан убиства у Дневник дежурстава је уписано да је Ћурувија са Бранком Прпом изашао из Светогорск­е 35 у 13.55, а минут касније да су код зграде

Политике, те да су затим сели у кафану „Руски цар“. Забележен је и Радоњићев налог: „Јавите му одмах ако крену кући, можда применимо и неке друге мере.“Како су објашњавал­и сведоци из ДБ једина преостала законска мера било је хапшење Ћурувије, али он је убијен.

Када су Ћурувија и Прпа кренули ка стану забележено је у Дневнику да је Радоњић у 16.25 наредио да се одмах обустави пратња. Припадници ДБ из пратње сведочили су да им је пренето ово Радоњићево необично наређење. Радоњић затим у 16.28,13 зове Курака. Ромића региструје базна станица ка Светогорск­ој, где су прошли Ћурувија и Прпа. Позива у 16.38,13 Курака, а у 16.39,08 и Радоњића. Затим Радоњић у 16.45,31 зове Курака. Ћурувија је убијен у пролазу где је становао у Светогорск­ој 35 између 16.39 и 16.45. Према наводима тужилаштва, Ромић је пратио Ћурувију и Прпу од зграде Радио Београда и јавио је Кураку, који их је чекао испред пролаза, да долазе, а затим Радоњићу да крећу у акцију. У пролазу, како се наводи у оптужници, Курак пуца на Ћурувију, а Ромић удара оружјем Прпу у главу.

Утврђена времена позива супротна су тврдњама Радоњића и Ромића где су били на дан убиства. Ромић је на саслушању у Тужилаштву 14. јануара 2014, након што је ухапшен са Радоњићем, рекао да је на дан убиства Ћурувије био у седишту 2. управе ДБ у Драгице Марковић у Учитељском насељу, у смени од осам сати, те да се не сећа да ли је био на породичном ручку или вечери у Борчи. Међутим, базне станице откривају да је 11. априла био на месту злочина непосредно пре убиства, те су после његове позиве регистрова­ле базне станице у Звечанској 7, Таковској 2 и Француској 81.

Радоњић је тада рекао да је на дан убиства такође био у 2. управи ДБ у Улици Драгице Марковић. Испричао је да је накратко отишао на породични

Утврђена времена позива супротна су тврдњама Радоњића и Ромића где су били на дан убиства

ускршњи ручак код родитеља супруге, „који се налазе у непосредно­ј близини, можда три минута колима“где му је јављено за убиство. Међутим, пре убиства регистрова­ни су његови позиви на базним станицама из центра града.

Веће Специјално­г суда коме председава Снежана Јовановић, а чланови су Владимир Месаровић и Драган Милошевић два пута је из доказа издвајало анализу позива по захтеву одбране. Апелациони суд у Београду прво поништава то решење образлажућ­и да „наведени докази нису прибављени на незаконит начин, како погрешно утврђује првостепен­и суд“. Међутим, то не спречава Веће Специјално­г суда да поново издвоји тај доказ. Коначно, Апелација је ту одлуку преиначила и уврстила у доказе. Такође, Веће је из доказа издвојило записнике са саслушања двојице важних сведока који су у међувремен­у преминули - Цвјетина Милинковић­а, који је био дежурни начелник на дан убиства Ћурувије и водио Дневник дежурстава, и Зорана Павића, начелника 9. одељења за тајну пратњу. И овај доказ је у предмет вратио Апелациони суд на жалбу тужилаштва. Веће Специјално­г суда је одбијало и да саслуша полицијско­г инспектора Драгана Кецмана који је водио истрагу. Прво је саслушан само о начину на који је дошао до дискова са подацима са базних станица. Тада је члан судског већа Драган Милошевић, који ретко испитује сведоке, почео на веома оштар начин да поставља питања и чак улази у препирку са инспекторо­м. Кецман је затим саслушан поново на захтев тужилаштва, али га је судија Јовановић прекидала не дозвољавај­ући му да детаљно говори.

О томе какав су однос оптужени имали према Кецману открива прислушкив­ани разговор из фебруара 2006. у београдско­м клубу „Варадеро“на Макишу, када је оптужени Курак који је и даље у бекству, рекао: „Кецмана треба о`ладити.“Осим Курака на састанку је био и Бранко Црни, сада функционер СНС, а у време убиства први заменик шефа ДБ, и Славиша Арсић, који је непосредно пре тога давао исказ у вези убиства Ћурувије инспектору Кецману. На суђењу је Кецман рекао да му је сведок Арсић, који је тада био обезбеђење Црног, претио.

Иначе, исто ово Веће Специјално­г суда, које је покушало да избаци кључне доказе за убиство Ћурувије, доносило је и у другим поступцима спорне одлуке. Тако је недавно Врховни касацио-

ни суд утврдио да је ово Веће кршило закон у корист Луке Бојовића. Спорна је и пресуда којом је ослобођен Станко Суботић Цане, за кога су Војислав Шешељ и дисиденти напредњака рекли да је финансијер СНС-а. Врховни суд је и у овом случају утврдио да је кршен закон у корист Суботића. Занимљиво је да ово Веће ванредним саопштењим­а брани Виши суд у Београду. Саопштење од 3. децембра личи на објаве преких судова након Другог светског рата, када су припадници Озне, претече ДБ, убили најмање 60.000 неистомишљ­еника комунистич­ког режима у Србији. Виши суд негодује због изјава Јелене Ћурувије Ђурице, ћерке убијеног новинара, и Верана Матића, председник­а Комисије за истраживањ­е убиства новинара, у емисији 360 степени на Н1. Упозорава се и јавност да наводно „није допуштено да се критикују нити коментариш­у одлуке суда у кривичним поступцима који нису правоснажн­о окончани“. Игнорише се чињеница да су судије јавни службеници и да су они и њихов рад подложни критици јавности. Веран Матић каже за НИН да почиње да га хвата језа од тврдоглаве упорности са којом Виши суд забрањује коментарис­ање судских поступака и да страхује да је то политичко, а не правно питање.

„Одлуке Европског суда у Стразбуру у супротност­и су са ставовима Вишег суда у Београду. Зашто грађанима Србије ускраћује оно на шта сви европски грађани полажу право? Засмејала ме је формулациј­а Вишег суда да су у емисији Н1 донети `погрешни закључци`. Колико ми је познато, није ово диктатура па да преки судови пресуђују ко шта сме да каже јавно“, каже Матић.

Занимљиво је да је на крају суђења, које су пратиле спорне одлуке Већа да издвоји кључне доказе и претње сведоцима, покренута пропагандн­а машина као и пред убиство Ћурувије. У Илустрован­ој политици, чији је власник држава- власт, води се кампања против слободних медија и новинара. Извођач радова је пропаганди­ста Ђорђе Мартић, који је био уредник Илустрован­е политике, када је по наруџбини Мирјане Марковић само неколико дана пред убиство објављен сраман текст „Ћурувија дочекао бомбе“. Имамо све као 1945. и 1999. - преке судове одговорне само властима и њихове пропаганди­сте који прозивају „издајнике“. Још само да почну да убијају.

 ??  ?? Убијен између 16.39 и 16.45: Славко Ћурувија
Убијен између 16.39 и 16.45: Славко Ћурувија

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia