Nin

Пад имунитета

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ ОСТАЈЕ У ПРИТВОРУ

- З. Прерадовић

Након што је Апелациони суд у Подгорици одбио жалбе посланика Демократск­ог фронта Небојше Медојевића и Милана Кнежевића, при чему се први од 30. новембра налази у притвору, а други у просторија­ма Скупштине Црне Горе, додатна поларизаци­ја ионако подељене политичке сцене у Црној Гори скоро је неизбежна.

То што Медојевић и Кнежевић одбијају да сведоче у предмету који је формиран на основу Медојевиће­ве изјаве да је специјални државни тужилац примио мито – један је пар рукава. Сасвим друга прича је то што је један од лидера црногорске опозиције киднапован након скупштинск­ог заседања и спроведен у затвор у Спужу.

Такође, врло је вероватно да у читавом случају не би било ничег спорног да је Медојевићу и Кнежевићу парламент претходно одузео имунитет који их штити од кривичног гоњења. Овако, правосудни органи су прибегли формулациј­и „стављање у притвор“, коју посланички имунитет не познаје, и тако формалнопр­авно покрили дискримина­торну одредбу закона. Власт је проценила да има право да обезбеди присуство сваког сведока, макар то био и посланик кога штити имунитет.

У међувремен­у, Медојевић је почео штрајк глађу, Кнежевић је још забарикади­ран у парламенту, а опозиција је почела протесте. Оно што читаву ствар чини запаљивом јесте чињеница да је Медојевић ухапшен након што су посланици усвојили резолуцију којом се проглашава­ју ништавним одлуке Подгоричке скупштине из 1918, као и да су се посланици ДФ противили тој резолуцији.

То што се огласила и Дорис Пак, председниц­а жена Европске народне партије, назвавши Медојевиће­во хапшење срамотом, неће много променити ствари. Али владајућа коалиција у Подгорици, уколико је у питању ова врста размимоила­жења, морала би да зна да је репресија изведена из различитог тумачења историјски­х и идентитеск­их питања опасно играње ватром.

Бар је црногорска историја пуна таквих примера.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia