Предизборна емотивна уцена

ШАБИЋ ПРОТИВ РФЗО

Nin - - У Фокусу - Д. Николетић

На адресе 1.700.000 српских пензионера, стигло је недавно необично писмо, што је опште познато и било предмет оштрих полемика у медијима и на друштвеним мрежама. На коверти жиг СНС-а, унутра се Александар Вучић у име државе захваљује адресираним на „стрпљењу, одговорности, а пре свега, поштовању и љубави према Србији“, јер су се (присилно) одрекли дела пензија, и то још од 2014. У име свеопштег процвата.

Прва реакција функционално писмених било је питање – откуд владајућој странци тачан попис пензионера, на шта је реаговао и Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности. Као један од последњих потеза пре истека мандата, Шабић је поднео кривичну пријаву против Н. Н. службеног лица у РФЗО-у, јер је неовлашћено саопштио напредњацима податке о корисницима старосних, инвалидских и породичних пензија.

Шта ли ће бити кад Шабић оде, каквим ће се све информацијама трговати, уцењивати и вршити притисак, не смемо ни да замислимо. Остаје да се надамо да је Вучић прекрдашио дара-меру и тако створио критичну масу освешћених.

Јер, слаткоречивост председника само је неке ганула, али много више њих побунила. „Да је писмо послато из Кабинета, имала бих више пијетета и не бих га одмах бацила у контејнер“, реаговала је јавно једна пензионерка. Шта то значи, да је СНС, а не држава, наш новац потрошила, други су се чудили. Шта је са каматама на обрт нашег новца, шта са девалвацијом динара, трећи су додавали. Четврти пресавили табак и тужили државу Стразбуру, још много пре срамне захвалнице.

Да ли је то Вучић предухитрио одлуку Европског суда за људска права, или нам спрема нове изборе, питање је на које ћемо ускоро добити одговор. Као и колику ће он тад имати подршку „захвалних“грађана.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.