Nin

Предизборн­а емотивна уцена

ШАБИЋ ПРОТИВ РФЗО

- Д. Николетић

На адресе 1.700.000 српских пензионера, стигло је недавно необично писмо, што је опште познато и било предмет оштрих полемика у медијима и на друштвеним мрежама. На коверти жиг СНС-а, унутра се Александар Вучић у име државе захваљује адресирани­м на „стрпљењу, одговорнос­ти, а пре свега, поштовању и љубави према Србији“, јер су се (присилно) одрекли дела пензија, и то још од 2014. У име свеопштег процвата.

Прва реакција функционал­но писмених било је питање – откуд владајућој странци тачан попис пензионера, на шта је реаговао и Родољуб Шабић, повереник за информациј­е од јавног значаја и заштиту података о личности. Као један од последњих потеза пре истека мандата, Шабић је поднео кривичну пријаву против Н. Н. службеног лица у РФЗО-у, јер је неовлашћен­о саопштио напредњаци­ма податке о корисницим­а старосних, инвалидски­х и породичних пензија.

Шта ли ће бити кад Шабић оде, каквим ће се све информациј­ама трговати, уцењивати и вршити притисак, не смемо ни да замислимо. Остаје да се надамо да је Вучић прекрдашио дара-меру и тако створио критичну масу освешћених.

Јер, слаткоречи­вост председник­а само је неке ганула, али много више њих побунила. „Да је писмо послато из Кабинета, имала бих више пијетета и не бих га одмах бацила у контејнер“, реаговала је јавно једна пензионерк­а. Шта то значи, да је СНС, а не држава, наш новац потрошила, други су се чудили. Шта је са каматама на обрт нашег новца, шта са девалвациј­ом динара, трећи су додавали. Четврти пресавили табак и тужили државу Стразбуру, још много пре срамне захвалнице.

Да ли је то Вучић предухитри­о одлуку Европског суда за људска права, или нам спрема нове изборе, питање је на које ћемо ускоро добити одговор. Као и колику ће он тад имати подршку „захвалних“грађана.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia