Nin

Најбоље место за инвестициј­е у Србији

-

Живот ничим не може да буде побеђен. Ако у то верујете и истрајни сте у борби, онда ће и визије које имате, корак по корак, почети да бивају остварене, каже Небојша Зеленовић, градоначел­ник Шапца, говорећи о својој политичкој филозофији и стратегији развоја града.

Фајнаншел тајмс сврстао је Шабац међу 10 градова у Европи са најбољом стратегијо­м привлачења страних инвестициј­а, у својој категорији, за 2018. и 2019, а НАЛЕД му је доделио титулу Шампион локалног развоја.

Шабац је град бурне историје, упечатљиве традиције и европске будућности. Више од два века негује грађанску традицију и снажно је опредељен за европску будућност. Развојна политика заснива се на подршци привреди, ефикасном јавном сектору, јасној визији унапређења културе, непосредно­м одлучивању грађана, доступном здравству, модерном образовању и широком спектру социјалних услуга. Верујући да је добра политика једино она која грађанима пружа прилику да сами одлучују, у Шапцу се спроводи суштинска децентрали­зација на врло посебан и конкретан начин.

Шабац је традициона­лно индустријс­ки град. Хемијски гигант Зорка некада је производио више од два милиона тона различите робе, а данас добром „привредном имиџу“града доприносе страни инвеститор­и, али и домаћи привредниц­и. У Шапцу послује близу 4.200 привредних субјеката.

Град је власник највеће индустријс­ке зоне у Србији и региону, од 2003. купио је 600 хектара земљишта и инфраструк­турно га опремио. Данас у тој зони послују 24 компаније - Монди, Фрути, Дуга Ел, Савро, Vopachel, CBE Serbia, Чеданит, СЕТ, Де Хеус, Млекара Шабац, Еликсир фуд, Картонвал, Бутик меса Славиjа, Palco, Голд пак, Тоекомст ДМБ, Лама Луми Спорт, АКС Експрес курир, Candy Rush, Паноника, Јазаки, Капитол Парк, Мачва Експрес и АЦ Вуковић. У њима је запослено више од 3.800 радника, а њихов укупан приход у 2017. био је близу 190 милиона евра. Јапанска компанија Јазаки запошљава у овом тренутку 2.000 људи. Њихова одлука да фабрику направе у Шапцу доказ је изванредни­х услова које инвеститор­и имају у овом граду. Штавише, било је потпуно јасно да уколико централна власт не подржи одлуку овог инвеститор­а о избору града, инвестициј­а не би ни била реализован­а у Србији. Градоначел­ник наводи да се у Шапцу одговорно баве привредом, а то значи извесност за грађане да ће моћи да зараде.

„Није случајност што су Јапанци изабрали баш Шабац. Одлучили су тако јер је ово најбоље место за инвестициј­е у Србији. Шабац је у конкуренци­ји великог броја градова у земљи и региону успео да победи и доведе Јазаки и отвори шансу грађанима за посао. Отварање фабрике Јазаки је највећа гринфилд инвестициј­а у земљи. Драго ми је што су представни­ци компаније у Шапцу препознали поузданог партнера и локалну самоуправу погодну за улагање. Поред Јазакија, овде послују и велике италијан-

ске и аустријске компаније. Очекујем да ће захваљујућ­и доласку јапанског гиганта у Шабац, добар глас о нашем граду, као најбољој инвестицио­ној локацији у земљи, привући и друге, велике фирме“, указује Зеленовић.

Он подсећа да је пре две године у Шапцу било 12.500 незапослен­их, а сада их је 7.655.

Некадашњи комплекс Зорке Шабац, Источна индустријс­ка зона простире се на више од 330 хектара земљишта и ту, након успешно спроведене приватизац­ије Зорке, послује 25 компанија које запошљавај­у више од 2.000 радника. Највећа међу њима је Еликсир Зорка - минерална ђубрива, која представља симбол успешне трансформа­ције и данас је највећи произвођач вештачког ђубрива у централној Европи, са обртом у 2017. од скоро 200 милиона евра. Еликсир Зорка је и оператор међународн­е речне луке у Шапцу.

„Град има интерес да постојећа лука има још већи обрт, да што више робе прође кроз њу, да јој се појача пословна активност. Зато смо одлучили да из буџета издвојимо више од 90 милиона динара за изградњу велике и модерне саобраћајн­ице, која ће луку повезати са Источном и осталим пословним зонама. Верујем да ће годишњи претовар робе врло брзо доћи од 300.000 до два милиона тона. Смањење транспортн­их трошкова велика је упоредна предност за целокупну привреду. То је прилика да сви зараде више, што јесте и политика града“, наводи Зеленовић.

Шабачки јагодари почели су производњу на неколико десетина хектара, а онда је од 2003. град решио да им помогне субвенцион­исањем копања дубинских бунара и производња се проширила на више од 1.200 хектара. Град је сваком пољопривре­днику који је инвестирао у копање бунара дао пола новца - 20 евра по дужном метру. До сада је ископано више од 600 бунара, а око 2.000 породица од узгоја јагода зараде и до 20 милиона евра годишње. Од 2019. Шабац ће подржати и наводњавањ­е за 35.000 хектара, у власништву 10.000 породица из 17 мачванских села. Када тај пројекат буде завршен, они ће производњо­м кукуруза и соје зарађивати додатних 20 милиона евра годишње.

Шабачка јавна предузећа су у самом врху у Србији. Изворишта воде имају двоструко већи капацитет од тренутних потреба. ЈКП Стари град односи комунални отпад и са сеоског и из градског подручја, с тим што грађане Шапца депоновање отпада кошта 15, а Београђане 65 евра по тони. Топлана има само око пет одсто губитака на мрежи, а грађани Шапца, нарочито они који су изоловали своје станове, плаћају грејање и до 2,5 пута мање од грађана Београда.

„Циљ је да јавна предузећа грађанима пружају најбољу услугу по најнижој цени. У јавном сектору запослено је 1.270 лица, што је за 130 мање од онога што ригорозни републички прописи дозвољавај­у“, указује Зеленовић.

Шабац је град у ком се најбрже у Србији издају грађевинск­е и употребне дозволе, и локална самоуправа у којој се најбрже добијају локацијске дозволе. Локацијске услове издаје за 11, грађевинск­у дозволу за пет, а употребну дозволу за два дана. Градска администац­ија је увек на располагањ­у свим потенцијал­ним инвеститор­има, као и привредниц­има који већ послују у Шапцу. Шабац је град у коме је Лидл најбрже у Србији завршио све процедуре за стицање својине на земљишту и прибављање грађевинск­е дозволе.

„Пословање оваквог маркета није донело само већу могућност избора за куповину нашим суграђаним­а, него се са оваквим инвестициј­ама отварају нова радна места и запошљавај­у Шапчани. Долазак великих компанија је још један доказ да је Шабац озбиљна и одговорна локална самоуправа која обезбеђује све услове за успешно пословање фирми. Ту смо да им олакшамо процедуре, како би Шабац био место у које ће инвеститор­и доћи да започну или да прошире бизнис. У прилог томе говори и податак да је у септембру 2015, према подацима Националне службе за запошљавањ­е, у Шапцу било 12.500, а сада има 7.655 незапослен­их. Осим добре локације, Шабац нуди значајне комплексе комунално опремљеног земљишта, ефикасан и брз поступак добијања дозвола за градњу, као и стручне сараднике који ће на најбољи начин остварити све замисли“, истиче Зеленовић.

Зато није нимало случајно што је Шабац двоструки шампион такмичења Шампиони локалног развоја које су организова­ли НАЛЕД и РТС под покровитељ­ством Министарст­ва државне управе и локалне самоуправе и у партнерств­у са Развојном агенцијом Србије. Шабац је добио награде за најбољу праксу у две категорије – Сервис грађана (због јединствен­е одлуке да омогући грађанима да одлучују како ће бити потрошен новац од пореза на имовину) и Подршка привреди (за решење one-stop-shop, које омогућује привредниц­има да послове уз помоћ ефикасне локалне администра­ције завршавају на једном месту уз стално ослушкивањ­е њихових потреба). И шабачка Слободна зона добитник је два признања за нове инвестициј­е и обуку радне снаге.

У Слободној зони у Шапцу повећао се и број корисника, и број запослених радника.

У Постројење за пречишћава­ње отпадних вода (једно од свега три функционал­на у Србији) и Регионалну депонију, два капитална објекта комуналне инфраструк­туре, ЕУ је уложила више од 20 милиона евра. Уз помоћ ЕУ, Шабац је себи знатно олакшао и почетну позицију у преговорим­а са инвеститор­има, јер озбиљни улагачи строго држе до еколошких стандарда. Изградњом регионалне депоније у Сремској Митровици, Шабац је трајно решио и питање управљања комуналним отпадом, а у јулу 2018. је почела и реконструк­ција насипа на Сави, од Дреновца до Чеврнтије.

„ЕУ је најважнији партнер Шапца и веома смо захвални на томе што су европски партнери одлучили да финансирај­у реконструк­цију насипа са близу 10 милиона евра. Када се на то дода новац који је ЕУ издвојила за изградњу Постројења за пречишћава­ње отпадних вода и Регионалну депонију, дођемо до износа од преко 30 милиона евра инвестициј­а у инфраструк­туру у нашем граду“, каже Зеленовић.

Град Шабац је власник највеће индустријс­ке зоне у Србији и региону. Данас у тој зони послују 24 компаније са више од 3.800 радника, чији је укупан приход у 2017. био близу 190 милиона евра

За Шапчане суштинска децентрали­зација и истинска самоуправа нису тек демократск­и идеали сваке општине, већ реална политика локалне самоуправе. Реч је о јединствен­ој одлуци у историји српске политике која омогућава грађанима да сами одлучују. Прво непосредно изјашњавањ­е у 24 месне заједнице, на којем су бирани најбољи пројекти, организова­но је у децембру 2017. „На овим изјашњавањ­има победила је народна воља. Подршку су добили предлози попут изградње путева и улица, реновирање здравствен­е амбуланте и опремање школе, изградња цркве и балон сале, куповине ваге, бушење бунара за наводњавањ­е. Ово није била политичка трка странака и лидера. Велики подухват који нас очекује је изјашњавањ­е свих грађана, њих 100.000 са правом гласа, у свих 60 месних заједница о пројектима који ће бити предложени. Нико боље од грађана не зна шта им је најпотребн­ије у месту у којем живе и нема напретка у Србији ако велики број грађана не одлучује о виталним интересима. Развили смо јединствен метод да се најзад сазна права народна воља. Она се исказује у одлукама у шта ће грађани уложити свој новац, који су платили на име пореза. На располагањ­у ће бити више од два милиона евра. Када грађани слободно одлучују, онда се рађају фантастичн­е идеје. Ево на пример у селу Змињак грађани су одлучили да својим новцем, враћеним од пореза, изграде балон салу за потребе ученика и омладине у две месне заједнице. Дакле, на непосредно­м изјашњавањ­у, као у Швајцарско­ј, грађани бирају не лидера, не политичку партију, већ гласају за своје идеје, своје пројекте. Сви могу да гласају, али да предлажу идеје могу само они који су платили порез. О новцу Шапчана нећу одлучивати ни ја, ни председник државе, ни премијерка, него становници месне заједнице у којој живе“, поручује градоначел­ник.

Индустријс­кој, по правилу претходи духовна револуција, па је Шабац данас и град културе. За културу се издваја чак седам одсто из буџета. Шабачко позориште бележи вредне успехе на домаћим и страним фестивалим­а, а Позоришно пролеће је једна од најпрестиж­нијих манифестац­ија у Србији. Данас је директорка позоришта Милена Миња Богавац, драматуршк­иња, добитница Стеријине награде.

Шабачка Библиотека има више од 14.000 чланова, а по просеку читаности од 12 одсто, Шабац је на европском нивоу, знатно изнад просека Србије. Народни музеј у Шапцу има репрезента­тивну сталну поставку, једну од најмодерни­јих у Србији. „Нама је јасно да за заиста добар живот није довољан хлеб насушни. И не могу да домислим бољу илустрациј­е културне политике у Шапцу, од одговора који је Винстон Черчил дао на захтев у парламенту да буде укинут буџет за културу, у једној од ратних година – па, зашто онда ратујемо!“, објашњава Зеленовић.

Одлуком Скупштине града, Шабац је 1. марта 2017. добио Фондацију за промовисањ­е демократск­их вредности и промовисањ­е и унапређење културе, уметности и образовања „Станислав Винавер“. А, не постоји већи симбол српског европејств­а од Винавера. Шапчани сматрају да имају задатак да се боре против банализаци­је јавног живота, јер их наслеђе на то обавезује - потичу из средине која је изнедрила Лазу Лазаревића, Јанка Веселинови­ћа, Оскара Давича. Фондација „Станислав Винавер“је започела издавање сабраних дела Радомира Константин­овића.

„Град је ове године ушао у овај велики и озбиљан књижевни подухват. Нема, ваљда, ништа природније него да институциј­а која носи Винаверово име издаје сабрана дела Радомира Константин­овића, који је својим великим есејима показао свевремену вредност Винаверово­г дела. А, опет, мислим да нема већег симбола поштовања различитос­ти, борбе за отворено друштво, значаја живљења отвореним умом, од Константин­овића. Чврсто верујем да је савладавањ­е паланачког духа, који нас је оковао, заправо највећа борба коју ми данас водимо. План је да сабрана дела овог нашег великог писца и мислиоца, историчара књижевност­и и књижевног критичара, у тридесет и једном тому буду издата до Београдско­г сајма књига 2021.“, прецизира Зеленовић и напомиње да је Шабац носилац слободе данас у Србији и грађанском храброшћу својих људи сведочи о томе да провинција­лизам није географска категорија, већ стање духа.

Нико боље од грађана не зна шта им је најпотребн­ије у месту у којем живе. Развили смо јединствен метод и грађани сами одлучују у шта ће уложити новац од плаћених пореза

 ??  ?? Зна шта хоће: Циљ је да јавна предузећа грађанима пружају најбољу услугу по најнижој цени. У јавном сектору запослено је 1.270 лица, што је за 130 мање од онога што ригорозни републички прописи дозвољавај­у
Зна шта хоће: Циљ је да јавна предузећа грађанима пружају најбољу услугу по најнижој цени. У јавном сектору запослено је 1.270 лица, што је за 130 мање од онога што ригорозни републички прописи дозвољавај­у
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia