Nin

Иван Клајн

Бодљикави правопис

-

Малолетник избо старца у затвору, гласио је један наслов у Политици прошлог уторка. Прича је толико мучна (17-годишњи осуђеник, на лечењу у затворском стационару, поломљеном кашиком задао је 83-годишњем осуђенику смртоносне убоде у врат, при чему је и његова мајка била у затвору, под оптужбом за убиство његовог брата...) да сам је с муком прочитао, питајући се шта ли су тек таблоиди направили од тих догађаја. Добро – питаће неко – а ко је тебе терао да је читаш? Веровали или не, повод ми је била само та кратка реч избо, и то зато што је – правилна. То ме је умирило и потврдило ми да Политика још има лекторе.

Почетком августа, напротив, опет у једној затворској вести (о Казнено-поправном заводу за жене у Пожаревцу) јављено је да ће зид око тог затвора, сив и непријатан за око, бити украшен муралима младих уметника. Том приликом, управник затвора рекао је дописнику Политике: „Многима је тај зид ’боо очи’. Одлучио сам да га средим.“

„Боо“? Такав облик вероватно је настао по аналогији с другим глаголима који у радном придеву мушког рода имају два суседна вокала (при чему је други настао од некадашњег -л), као дао (дала, дало), сео (села, село), пио (пила, пило), чуо (чула,чуло). Два о, међутим, сажимају се у једно дуго о: бо (бола, боло), па тако и избо, забо, убо, пробо итд.

Између криминалац­а и удвојених вокала као да постоји нека тајна веза. Последњих дана на не знам којој телевизији давали су серију о животу чувеног мафијашког вође из Корлеонеа на Сицилији, који се звао Salvatore (Totò) Riina, али је његово презиме у титловима редовно транскрибо­вано као „Рина“. У италијанск­ом, међутим, два суседна (макар и иста) вокала изговарају се као два вокала, па је презиме Riina тросложно: Ри-и-на. То презиме долази од сицилијанс­ког изговора речи regina, краљица, и треба га и у српском писати са два „и“, Риина.

Сувишно „о“, опет, може да нас подсети на сувишну нулу, о којој оправдано пише читалац Д. А.: „Све чешће се датуми пишу с нулама, нпр. 01.05.2018. Разумем да бирократе пишу једнобројч­ане (једноцифар­не?) дане са нулом да неко не би убацио јединицу или двојку, али зашто на тај начин писати и месеце кад од тачака нема места за фалсификов­ање?“Још нека мишљења о правопису, од овог и других читалаца, видећемо идуће недеље.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia