Nin

Најфинији пудер

СЛЕТАЊЕ НА MЕСЕЦ

- М. Вујичић

Телевизија Београд емитовала је јула 1969. године један од најважнији­х програма у својој шест деценија дугој историји: приближила је гледаоцима човеков пут ка Месецу и спуштање на његову површину. Миливој Југин, Југословен­ска ТВ – писало је на беџ-пропусници коментатор­а лета Апола 11, инжењера ваздухопло­вства, конструкто­ра авиона и публицисте.

У књизи Вечни траг, Југин је детаљно забележио ове догађаје. Гужву у прес центру, у ниској згради у центру Коко Бича, упоредио је с кошницом пчела. Дежурна службеница дочекала га је с припремљен­им материјало­м. Да вас упознам с вашом сусетком, Оријаном Фалачи (Италија). „Управо сам јуче прочитао њен напис о тројки која сутра треба да крене на Месец. Не бих се сложио баш у потпуности. Нису то никакви аутомати, нити полуаутома­ти. То су обични, овоземаљск­и људи, који изнад свега воле свој позив. А што нису хтели да плешу са њом на оном пријему или дуже разговарај­у – то је њихова ствар.“Не оспорава изузетан дар и новинарски њух.

Док Нил Армстронг улази у кабину, посматра „лаборатори­ју“на коментатор­ском месту. Простор је испуњен различитим уређајима и прекидачим­а. Два телефонска апарата, монитор, слушалице и репортерск­и микрофон са жичаним ограничива­чем који треба прислонити изнад горње усне за време коментарис­ања. „Од папирне кесе направио сам капу против сунца.“

У слушалицам­а чује шпицу Дневника! Глас Светолика Скалета Митића најављује преузимање преноса лансирања и специјално­г репортера смештеног у васионској бази у Кејп Кенедију. „Драги гледаоци, не знам да ли до вас допире ова грмљавина... земља под нама дрхти... све се тресе... То је призор ужасан и величанств­ен! Први људи кренули су на Месец“, говори Миливој Југин.

Са Јованом Шћекићем, уз симултаног преводиоца Миру Флајшер, 21. јула коментариш­е из студија излазак из Орла. „Почињем да описујем гледаоцима оно што се види. Човек силази! Видите његову ногу, ево сада већ целе фигуре... Астронаут Армстронг!“Армстронг дочарава површински слој Месеца. Веома, веома ситнозрн, као најфинији пудер.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia