Најфинији пудер

СЛЕТАЊЕ НА MЕСЕЦ

Nin - - Панорама - М. Вујичић

Телевизија Београд емитовала је јула 1969. године један од најважнијих програма у својој шест деценија дугој историји: приближила је гледаоцима човеков пут ка Месецу и спуштање на његову површину. Миливој Југин, Југословенска ТВ – писало је на беџ-пропусници коментатора лета Апола 11, инжењера ваздухопловства, конструктора авиона и публицисте.

У књизи Вечни траг, Југин је детаљно забележио ове догађаје. Гужву у прес центру, у ниској згради у центру Коко Бича, упоредио је с кошницом пчела. Дежурна службеница дочекала га је с припремљеним материјалом. Да вас упознам с вашом сусетком, Оријаном Фалачи (Италија). „Управо сам јуче прочитао њен напис о тројки која сутра треба да крене на Месец. Не бих се сложио баш у потпуности. Нису то никакви аутомати, нити полуаутомати. То су обични, овоземаљски људи, који изнад свега воле свој позив. А што нису хтели да плешу са њом на оном пријему или дуже разговарају – то је њихова ствар.“Не оспорава изузетан дар и новинарски њух.

Док Нил Армстронг улази у кабину, посматра „лабораторију“на коментаторском месту. Простор је испуњен различитим уређајима и прекидачима. Два телефонска апарата, монитор, слушалице и репортерски микрофон са жичаним ограничивачем који треба прислонити изнад горње усне за време коментарисања. „Од папирне кесе направио сам капу против сунца.“

У слушалицама чује шпицу Дневника! Глас Светолика Скалета Митића најављује преузимање преноса лансирања и специјалног репортера смештеног у васионској бази у Кејп Кенедију. „Драги гледаоци, не знам да ли до вас допире ова грмљавина... земља под нама дрхти... све се тресе... То је призор ужасан и величанствен! Први људи кренули су на Месец“, говори Миливој Југин.

Са Јованом Шћекићем, уз симултаног преводиоца Миру Флајшер, 21. јула коментарише из студија излазак из Орла. „Почињем да описујем гледаоцима оно што се види. Човек силази! Видите његову ногу, ево сада већ целе фигуре... Астронаут Армстронг!“Армстронг дочарава површински слој Месеца. Веома, веома ситнозрн, као најфинији пудер.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.