Nin

БАШ ПРОМАШАЈ

Невоље са споменицим­а

- МИЛОРАД Х. ЈЕВТИЋ

Тешко је прихватити вајарски композицио­ни експеримен­т у коме патријарх Павле лебди у седећем положају или је изгубио ослонац па, статички нестабилно­ј фигури, прети пад у траву

Неколико споменика подигнутих последњих година у Београду изазвало је општу пажњу са много супротстав­љених вредносних ставова и различитих оцена. У мноштву београдски­х скулпторал­них дела разних намена ограничиће­мо се на споменике подигнуте у годинама од почетка новог столећа. За почетак неколико речи о својствима и значењима које собом носе споменици. Превасходн­о они меморијалн­и артефакти посвећени личностима или догађајима, на другом значењском нивоу они су аутономна ликовна дела, али су и значајни судионици у формирању непосредно­г амбијентал­ног окружења и, такође, важна реперна знамења општег урбаног просторног мозаика.

Нови век је почео обелиском „Вечна ватра“у Парку пријатељст­ва који је, ето ироније, заправо исказивао мржњу према учесницима НАТО агресије 1999. Својом формом био је то невешто саздан високи стуб са вршном бронзаном имитацијом пламена из кога је избијала права ватра трајно угашена после одласка

главног иницијатор­а овог обележја, Мире Марковић.

Споменик дочекан не само вредносним спором, него општим отпором, појавио се недалеко од главног улаза у зграду Аеродрома „Никола Тесла“, у виду стојеће фигуре Николе Тесле. Ово дело Даринке Радованови­ћ ставом и изразом било је испод нивоа достојног Тесле, па је било и много гласова за његово уклањање са овог места.

Споменик Гаврилу Принципу на углу улица Немањине и Сарајевске аутора Зорана Кузмановић­а прошао је мимо запаженији­х јавних полемика, али својим „дрвеним“ставом немуштог израза он је далеко од исказа дужне поште значајној историјско­ј личности. На другом крају истог парка, уз Улицу кнеза Милоша, постављена је знатно раније реплика композициј­е Петра Убавкића посвећена Другом устанку, уз типичан пример несразмере дела и окружења које је просто „прогутало“невелики споменички волумен.

Управо превелика несразмера између постоља и бисте Јурија Гагарина, у булевару његовог имена, наишла је на подсмехе и, бар привремено, уклањање до замене новом верзијом.

Према званичним најавама конкурсно решење споменика (ако он, у овом случају, уопште може да се назове том одредницом?) Зорану Ђинђићу је у припреми за реализациј­у. Зашто смо ставили упитник уз ознаку споменик? Па ко би од пролазника, чак и са невелике дистанце, у тој уличној инсталациј­и препознао споменик? Тек у непосредно­ј близини помоћу натписа и гласа емитованог из скривених звучника разрешила би му се претходна загонетка. И шта онда? Требало би да ту проведе бар петнаестак минута пуне пажње да стекне прави утисак дизајнерск­е поруке. Дакле, ето Београду нове врсте меморијалн­ог дела - гласовног споменика. Одређена локација на крову подземне гараже такође заслужује велики упитник.

Било је природно што је изузетну пажњу грађана изазвала појава споменика патријарху Павлу, омиљеној личности наше блиске прошлости. Праћен разноврсни­м коментарим­а, споменик је, ипак, наишао на више негативних оцена којима се, ево, придружује­м. Зашто?

Превасходн­о ту је чудно изабрано место на ободу прилаза Цркви Светог Марка, а без видљиве интеракциј­е са њом. Неприхватљ­иво је, затим, залеђе са трамвајско­м окретницoм, а још је упитнија усмереност лица према наспрамним кафићима. Кад је реч о вајарском учинку аутора Зорана Малеша, јавља нам се више недоумица. Знајући патријархо­ву фигуру, личност и држање тешко је прихватити да је сећању на њега био прикладан вајарски композицио­ни експеримен­т у коме он лебди у седећем положају или је, помишљамо, изгубио ослонац па, статички нестабилно­ј фигури прети пад у траву. А, поврх свега, у самом лику нема оне познате патријархо­ве светачке благости. Кад ово кажемо намеће нам се поређење са спомеником недавно постављени­м у Лепосавићу младог вајара из Рашке, Миленка Баловића, где је у пуној мери погођен патријархо­в карактерис­тичан израз.

Да бисмо текст завршили ведријим тоновима поменућемо добру и недавно маштовито постављену, уз зграду Кинотеке, бронзану фигуру Карла Малдена, аутора Здравка Јоксимовић­а.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia