Лицемерје у бројевима

Nin - - Економија -

Према подацима статистичког портала ЦЕФТА, извоз Србије у земље потписнице поменутог споразума износио је током прошле године 2,6 милијарди евра и идентичан је податку који се може пронаћи и у званичним подацима Републичког завода за статистику.

И док је то бројка која се види из једне графике, представљене на интернет страници ЦЕФТА, већ у наредној, српски извоз у истом овом периоду вреди 3,1 милијарду евра. Разлику прави чињеница да се у првом графикону, баш као и у подацима РЗС, у извоз не рачуна Косово, док је у овом другом урачуната и „отпрема робе“на КиМ. Такође, занимљиво је да горе поменути графикон ЦЕФТА не само да не приказује извоз Србије на Косово, већ нема података ни о извозу са Косова у друге земље потписнице споразума – у Албанију, Македонију, Молдавију, Црну Гору и БиХ.

Различите податке је могуће наћи и када се ради о томе шта је Косово пријавило статистици ЦЕФТА као свој извоз, па и у Србију, а шта су српски подаци о „допреми“са КиМ. Иако би они морали да се поклапају, Београд тврди да је са КиМ „допремио“робу вредну око 22 милиона евра, док Приштина тврди да је њен извоз у централну Србију био 48 милиона евра!

Појашњење ових нелогичности, односно неусаглашености бројева које статистички заводи држава потписница ЦЕФТА шаљу њеном Секретаријату, НИН је тражио и од Републичког завода за статистику, и од Емира Ђикића, директора Секретаријата ЦЕФТА у Бриселу. И док он није до закључења овог броја послао одговоре на наша питања, па ни она која се тичу толеранције за произвољна статистичка тумачења, у РЗС потврђују да разлику између 2,6 и 3,1 милијарде евра прави управо чињеница да у први податак није укључена „отпрема на КиМ, јер термин извоз не обухвата појам отпреме“. Признају да РЗС доставља податке о извозу Секретаријату ЦЕФТА о размени робе са свим потписницима споразума, па је тако отпрема на КиМ током 2017. вредела 439 милиона евра и то је податак који се може наћи и у графиконима ЦЕФТА, односно оним у којима се Косово признаје као један од трговинских партнера Србије.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.