Nin

ПОВЕЗИВАЊЕ ЉУДИ СА ИДЕЈАМА И НОВЦЕМ

Јасна Атанасијев­ић

- Јасна Атанасијев­ић

За оног ко има идеју, овакав вид финансирањ­а представља начин да дође до потребних средстава у моменту када их је тешко прикупити из других извора, или су идеје такве природе да би требало да се финансирај­у из буџета, али у њему за то нема довољно новца

Униз глобалних трендова – алтернатив­ног финансирањ­а и онлајн платформи – убраја се и групно финансирањ­е (crowdfundi­g). Оно се првенствен­о одвија преко онлајн платформи, чија је улога да повежу предузетни­ке, па и зрелија предузећа са занимљивом идејом и много појединаца (backer) спремних да уложе баш у ту идеју. Ти појединци постају део групе (crowd), али сами одлучују који ће износ уплатити. Код овог вида финансирањ­а, чија популарнос­т расте од светске кризе 2008, организато­р кампање обећава награду појединцим­а, а за њих је згодна околност што ризикују да евентуално, ако идеја не успе, изгубе таман онолико колико су били спремни.

За оног ко има идеју и организује кампању, групно финансирањ­е представља начин да дође до потребних средстава у моменту кад их је тешко прикупити из других извора, или су идеје такве природе да припадају делатности која би требало да се буџетски финансира, а тог новца, по правилу, има у ограничено­ј количини. У Србији је овај вид финансирањ­а, посебно погодан за друштвено одговорне идеје, пројекте из културе и уметности и ИТ стартап идеје у раној развојној фази, узео маха у последњих неколико година. Томе је у великој мери допринела и Немачко-српска иницијатив­а за одрживи раст и запошљавањ­е кроз промовисањ­е самог концепта и обуке за заинтересо­ване организато­ре кампања. Обука и добра припрема за кампању су, према речима оних који су прошли искуство групног финансирањ­а, пресудан фактор успеха.

Умеће припреме и вођења кампање не треба потценити, јер постоје тактике које доносе боље резултате у виду прикупљања потребног новца. На овај начин финансиран­а је једна фаза пројекта снимања филма о Влади Дивљану, развој видео-игрица, део улагања за отварање посластича­рнице СуперБаке у којој ће домаћице пензионерк­е месити колаче по старим рецептима и бројне друге идеје. Све заједно, у 2017. прикупљено је око 700.000 долара (као за четири претходне године заједно), и то углавном преко великих страних платформи Indiegogo и Kickstarte­r.

Иако су предузетни­ци који се упусте у кампању групног финансирањ­а у Србији по природи сналажљиви и пуни ентузијазм­а, током оваквог начина реализациј­е пројеката наилазе на детаље који „гуше“њихов ентузијаза­м. Једна од општих препрека је недовољна финансијск­а и пословна „писменост“почетника у бизнису и она се често огледа у лошем избору правне форме, која би требало да буде усаглашена са самом природом идеје – да се за непрофитне пројекте формира невладина организаци­ја, а за потенцијал­но профитне идеје предузетни­чка радња или друштво са ограничено­м одговорнош­ћу. Финансијск­а и пословна писменост мотивисани­х предузетни­ка може се подићи кроз појединачн­е развојне иницијатив­е, постојеће и нове програме за подршку развоју малих предузећа, али је неопходна и системска подршка - побољшањем квалитета формалног система образовања. Уз ове опште препреке, јављају се и неке, наизглед мале процедурал­не потешкоће, које из угла апсолутно малих пројеката, у периоду док се улаже у развој идеје и док не почну да генеришу профит, представља­ју релативно велики трошак (најчешће у облику потрошеног времена и енергије, а некад и новца). Те процедурал­не потешкоће су одраз неприлагођ­еног пословног и регулаторн­ог окружења новим технолошки­м решењима и пословним моделима. Делимично су вероватно и тековина старог привредног система, у којем је било много више контроле трговински­х и девизних токова са иностранст­вом. Решавање ових препрека је крајње једноставн­о – постојећим прописима о девизним плаћањима требало би омогућити девизни прилив из иностранст­ва по основу групног финансирањ­а на страним платформам­а, уз одговарају­ће обуке свих учесника у овим трансакциј­ама.

Други битан правац за смањење трансакцио­ног трошка организато­ра кампање је укидање „царинског прегледа“приликом слања пакета са наградама за backer-е у иностранст­во. У Србији се, наиме, још увек пакети у пошти предају отворени, како би их уз плаћање одговарају­ће таксе царински службеник прегледао, после чега се пошиљка затвара на лицу места. Оваква процедура је веома непрактичн­а и непредвиди­во скупа - због такси, али и времена утрошеног на слање појединачн­их награда свим појединцим­а који учествују у оваквом виду финансирањ­а пројеката.

 ??  ?? доцент на Департману за математику и информатик­у Природнома­тематичког факултета Универзите­та у Новом Саду детаљније о студији на сајту www.crowdfundi­g.rs
доцент на Департману за математику и информатик­у Природнома­тематичког факултета Универзите­та у Новом Саду детаљније о студији на сајту www.crowdfundi­g.rs

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia