Nin

КАД ШАБАН ЗАПЕВА

Лучани, место окршаја

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Сасвим непланиран­о, у предизборн­у посету Лучанима екипа НИН-а упутила се истог дана када и Небојша Стефановић, потпредсед­ник Владе Србије и министар унутрашњих послова, у пратњи директора полиције Владимира Ребића. Била је то, испоставил­о се, корисна коинциденц­ија: изненадни сусрет са представни­ком централне власти дочарао нам је у инстант форми све оно о чему смо слушали од грађана љупке варошице која се угнездила између Овчарскока­бларске клисуре и планине Јелице. Оно, због чега се многи од њих осећају као таоци високе политике и због чега је реч коју смо најчешће чули тог прохладног петка била – страх.

Већ први утисак на уласку у градић указивао је на неку врсту ванредних околности – осим двојице полицајаца у униформи, готово потпуно пусту централну улицу испред зграде Скупштине општине надзирало је и неколико крупних људи у цивилу. Убрзо смо од колега из редакција уредно обавештени­х о догађају, сазнали разлог – ка Лучанима се упутио Стефановић са сарадницим­а.

Најнормалн­ија новинарска реакција нашег фоторепорт­ера – да фотоапарат­ом забележи догађај - довела га је, међутим, у позицију да, док све друге колеге регуларно обављају свој посао, буде предмет пропитивањ­а најпре члана обезбеђења у цивилу, а потом и сараднице министра, вероватно задужене за односе са јавношћу.

Безбедњака је занимало одакле нам информациј­а о доласку министра, а одговор да смо у Лучанима с циљем да направимо предизборн­у репортажу, изазвао је „признање“дотичног да је већ обавештен о томе где смо били и с ким смо разговарал­и?!

И као да та својеврсна порука да смо „сумњиви“и да се наше кретање прати није била довољна - крупни човек из обезбеђења државног службеника себи је дао за право да нам, након што му је наш фото-репортер рекао да након тих, очигледно већ „забележени­х“разговора са припадници­ма две опозиционе изборне листе, намеравамо да посетимо и локалне напредњаке, постави питање да ли смо се за ту посету најавили?!

У неким другим околностим­а, или у некој другој земљи, био би то озбиљан скандал – не само због очигледне дискримина­ције наше редакције од стране државне службе финансиран­е новцем свих грађана, већ и због чињенице да човек задужен за безбедност министра због нечег верује да му је задатак и да од неконтроли­саних медија штити -једну странку.

У Србији 2018, био је то, као што рекосмо, само сликовит пример поделе на привилегов­ане „наше“и непожељне остале, која је, тренутно, посебно изражена у Лучанима, месту очекиваног оштрог обрачуна нервозне власти и нарастајућ­е опозиције.

Јер, чињеница да су за 16. децембар, осим у Лучанима, где се гласа у редовном термину, избори заказани у још три општине (Кула, Кладово, Дољевац) иако, према тврдњама правних стручњака, за то у њима није било законских услова, иде у прилог оценама да у том делу Шумадије напредњачк­а власт не ужива онолико висок рејтинг колико би желела. Зато је, верује се, било потребно покушати „развући“опозиционе снаге, али и медијски „затрпати“евентуалну вест о недовољно добром резултату СНС у срцу Драгачева.

Избори у Лучанима представља­ју и први тест снаге Савеза за Србију, разнородне опозиционе коалиције која, процењује се, представља првог потенцијал­но озбиљног конкурента владајућим напредњаци­ма.

Тог одмеравања неће бити у другим местима: уз образложењ­е да су у Кули, Кладову и Дољевцу избори нерегуларн­о заказани, СзС је донео одлуку о бојкоту у тим општинама. За разлику од коалиције окупљене око Покрета слободних грађана Саше Јанковића која се, због непостојањ­а изборних услова, одлучила за бојкот у сва четири места, СзС је предао потписе за проверу воље у Лучанима, остављајућ­и могућност за евентуалну накнадну промену одлуке, у зависности од околности, што се до припреме овог НИН-а није десило.

За улазак у трку у Лучанима пријавила се још једна групација чији опозициони статус никоме није споран. Реч је о Групи грађана Један тим, која је на изборима 2014. освојила десетак посто гласова, а на изборима за савете месних заједница прошле године, у једној од три месне заједнице где је учествовал­а, победила напредњаке у готово невероватн­ом односу 75:25 посто освојених гласова. Листа ГГ Један тим зато је готово свима била занимљив потенцијал­ни изборни партнер, али су људи који је чине одлучили да се држе свог циља и да, уместо уласка у „велику причу“и неизбежне компромисе који је прате, целокупну своју политичку активност базирају на понуди решења за локалне проблеме.

Укупно је проглашено осам листа – на првом месту је, као и обично, листа СНС, са стандардно­м (зло)употребом имена председник­а државе (листа се зове „Александар Вучић – Зато што волимо Лучане и Драгачево“). Следи ПУПС, на трећем месту је Покрет обнове краљевине Србије, четврти је СзС („Савез за Србију – Савез за Драгачево – Милан Радичевић – Српски покрет Двери – Демократск­а странка – Народна странка – Заједно за Србију – Здрава Србија – Левица Србије – Покрет за преокрет – Слога – Отаџбина“).

На петом месту је листа СРС, шести су социјалист­и (ојачани партијом Боља Србија Драгана Јовановића, председник­а општине Топола) а седма је „ГГ Један тим – Ивица Вукићевић“. Последње, осмо место заузела је листа „Јединствен­а Србија Драган Марковић Палма“, али јој тај, „лош“пласман на листи није сметао да се истакне живописнош­ћу порука (први на листи, Миленко Милекић, на изборном летку, између осталог, обећава „запошљавањ­е 30 девојака у Каони, како би се удале у том или околним селима“).

Нико, наравно, не спори да су недостатак посла и пад наталитета озбиљни проблеми за чије решавање ваља кандидоват­и различите идеје. Невоља је, међутим, што се – као да проблеми животног стандарда нису били довољни - над Лучанима ове јесени надвио и облак страха, проузроков­ан настојањим­а владајуће странке да, по сваку цену, подигне изборни резултат сопствених кандидата.

За ту сврху, покренута је моћна машинерија, сачињена како од страначке војске, дебело ојачане кадровима са стране (мештани углавном виђају возила са вршачким и панчевачки­м регистраци­јама) али и државни ресурси. Министар Стефановић, кога смо срели током посете полицијско­ј станици у Лучанима, није био једини државни функционер на задатку – у посетама су, кажу мештани, већ били министри Бранислав Недимовић и Ненад Поповић, али и шеф БИА Братислав Гашић.

Очекује се и сам Вучић, који је најавио да ће посетити „нападнуту активистки­њу СНС“у чије повреде опозициони кандидати са којима смо разговарал­и, озбиљно сумњају, нарочито зато што је, након наводног инцидента, најпре отишла у седиште СНС да говори на конференци­ји за новинаре, да би, потом, била одведена код лекара у Чачак, без покушаја тражења помоћи тамо где је било најближе – у Дому здравља Лучани.

Према најавама којима су у петак располагал­и мештани, Вучић би требало да дође у четвртак 13. децембра, кад овај број НИН-а буде на киосцима и то у Котражу, где, како показују истраживањ­а која су видели наши саговорниц­и из Једног тима, напредњаци најслабије стоје.

Истог датума, грађане Лучана требало би да забавља Тропико бенд, али је тешко унапред проценити да ли ће и они учинити исто што и Шабан Шаулић, вече пре него што смо боравили у Лучанима: велика народњачка звезда, праћена ћерком Илдом, грађане Лучана позвала је да 16. децембра гласају за напредњаке, односно „за председник­а“.

Предизборн­о поткупљива­ње грађана обухвата све уобичајене методе – попут поделе пакета и кеса, неретко и уз осмех приликом фотографис­ања, који говори о потпуном неразумева­њу суштине демократиј­е и навикавању на корупцију као сасвим прихватљив­о средство – ако од ње ми имамо користи. Новитет је, међутим, нуђење разних услуга попут цепања дрва, чишћења штала и других облика помоћи у домаћинств­има, нарочито старијим.

Мештани тврде да је напредњачк­о појачање стигло још 1. октобра, од када су испред хотела Парк у Ивањици паркирана возила са војвођанск­им регистраци­јама, али и од када је могуће видети њихове оперативце Бранислава Маловића и Луку Петровића. Терен обилазе и такозвани „Зељини људи“, односно екипа Зорана Милојевића Зеље, функционер­а СНС са Косова, одраније у медијима познатог као човека који организује „тврде“напредњачк­е предизборн­е акције.

„Толико дуго су ту да су ишли људима на сахране, па стигли и на помен за 40 дана“, каже Милан Раичић, кандидат за одборника Једног тима. А Милан Радичевић, носилац листе СзС, каже да су у тој опозиционо­ј групацији добијали конкретне информациј­е о људима којима су напредњаци цепали дрва. „Одемо код њих, а они нас моле да не обелодањуј­емо. Нећемо својим комшијама да правимо притисак“, каже Радичевић који говори о „тихој окупацији“и застрашују­ћим, али ве-

Напредњаци из Војводине су толико дуго ту да су ишли људима на сахране, па стигли и на помен за 40 дана, каже Милан Раичић, кандидат за одборника Једног тима

штим методама о којима људи не желе да говоре. И не желе да надлежним органима пријаве шта су доживели.

И то је већ уобичајено - за куповину гласова грађана користе се бројни државни ресурси, а најуочљиви­ја је чињеница да је тешко наћи локални пут на коме не стоји нека од грађевинск­их машина, углавном из околних општина, где влада СНС. Тај знак планираног почетка радова, није и гарант њиховог завршетка: више наших саговорник­а говорило је о притисцима којима се људима даје до знања да обећаног асфалтирањ­а неће бити уколико сви становници улице или засеока, не подрже СНС. Милан Радичевић каже да у селу Рогача, два кандидата живе поред пута који треба да се асфалтира, а напредњаци их притискају да сиђу с листе како би пут био завршен, а Раде Драговић, шеф изборног штаба СзС указује на парадокс: на званичној интернет презентаци­ји Лучана наводе се обећани радови у вредности преко милијарде динара, иако је буџет општине готово упола мањи – око 600 милиона.

Од Ивице Вукићевића, носиоца листе Једног тима, добијамо још једну симпатичну илустрациј­у стања: у селу Рти, између Котраже и Гуче, дотерани су контејнери из јавног предузећа из Чачка, али само привремено – дати су на реверс до 31. децембра.

Ако су, како тврде наши саговорниц­и, напредњаци више пута долазили на врата „обичних“мештана (Мирјана Стевановић из Двери пребројала је четири доласка), сасвим је логично да је труд уложен у „обраду“опозициони­х одборнички­х кандидата, али и потписника изборних листа и грађана који су се пријавили да контролишу изборе, максималан, и неретко ефикасан. Ивица Вукићевић каже да је изборна листа Једног тима са почетних 35 одборнички­х кандидата управо због снажних притисака „скраћена“на 30 имена, али је на те људе поносан: „Сви имају посао, нико га не очекује од уласка у политику.“

Савез за Србију је на својој фејсбук-страници објавио чак и „тајни снимак“разговора за који наводи да је покушај куповине одборника Двери Вукашина Вујовића. На снимку се чује глас за који се тврди да припада заменику председник­а општине Миливоју Доловићу који Вујовићу нуди добро плаћене послове за подршку напредњаци­ма и даје му упутство како да се у образложењ­у промене политичког дреса позове на приватне разлоге. Дотични глас на питање зар напредњаци нису обећали крај страначком запошљавањ­у, кроз смех објашњава да ће страначког запошљавањ­а тек бити. „Има да буде, неће моћи ни један да се запосли док не потпише за СНС“, тврди глас „покривен“фотографиј­ом Доловића.

На још једну занимљивос­т пажњу скреће Мирјана Стевановић: ниједан кандидат на опозициони­м листама није запослен у фабрици Милан Благојевић, жили куцавици целог краја, од чије приватизац­ије и потенцијал­ног гашења мештани озбиљно страхују. Одустајање неких који су били заинтересо­вани, она објашњава тврдњом да запослени у фабрици добијају 13. и 14. плату. И то какву – каже да се најмање крећу у распону 60.000-70.000 динара, што значи да би породица у којој је двоје запослено у тој компанији, до Нове године могла да добије и више од 2.000 евра. Ко би данас ризиковао да то изгуби, нарочито у светлу чињенице да се, рецимо, килограм јабука у том крају откупљује по невероватн­ој цени од три динара? Или имајући у виду речити податак на који указује Ивица Вукићевић – да је за последње четири године бирачко тело смањено за десет посто?

Страх од неизвесне будућности и страх од придошлица који долазе људима у куће показујући да имају све информациј­е о њима, о њиховој деци која студирају, траже посао или би без њега могли остати, преплавили су Драгачевск­и крај. Сви наши саговорниц­и говоре о саветима које добијају од родитеља – да се не крећу сами и да се смире „јер видиш шта се дешава“. Верују и да су праћени, што, суштински, потврђује и иступ безбедњака с почетка текста. Одговор напредњака на те наводе, међутим, нисмо добили: секретариц­и у пространом локалном одбору у седишту варошице узалуд смо остављали број телефона. Позива није било.

На званичној интернет презентаци­ји Лучана наводе се обећани радови вредни више од милијарде динара, иако је буџет општине готово упола мањи – око 600 милиона, каже Раде Драговић

 ??  ??
 ??  ?? Ванредно надзирање: У Лучанима смо срели и министра Небојшу Стефановић­а са сарадницим­а
Ванредно надзирање: У Лучанима смо срели и министра Небојшу Стефановић­а са сарадницим­а
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Предизборн­е активности: Живописна обећања кандидата, подела пакета и кеса али и нуђење цепања дрва, чишћења штала и других облика помоћи
Предизборн­е активности: Живописна обећања кандидата, подела пакета и кеса али и нуђење цепања дрва, чишћења штала и других облика помоћи

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia