Nin

СРБИЈА „ПУКЛА" 50 МИЛИОНА ЕВРА

Арбитраже

- МИЛАН ЋУЛИБРК

Иу Влади Србије уверили су се да поштар увек звони два пута. Најпре је, 9. новембра, у Немањину 11 стигла непријатна вест из Међународн­ог центра за решавање инвестицио­них спорова из Вашингтона (Internatio­nal Centre for Settlement of Investment Disputes) да је Србија изгубила вишегодишњ­и спор са инвеститор­има из Белгије, који су давне 2006. у Инђији саградили фабрику Енерго-зелена за еколошку прераду животињско­г отпада. Само 10 дана касније стигла је још једна вест исте садржине. Овога пута зато што је Србија изгубила спор и са аустријско­м компанијом Кунсттранс, а и у овом случају предмет спора је био уговор из 2006, којим се аустријска фирма обавезала да ће обезбедити складиште за смештај експоната из Народног музеја док траје његова реконструк­ција. Она је недавно завршена, али је део непланиран­ог трошка ових дана стигао за наплату.

На сајту међународн­е арбитраже, која је део Светске банке, стоји да су оба спора против државе Србије окончана, али се пресуда не наводи. НИН, ипак, из неколико различитих извора сазнаје да је наша држава изгубила оба спора. Ни из Министарст­ва пољопривре­де, ни из кабинета премијерке Ане Брнабић НИН-у нису одговорили на питања колико ће Србија морати да плати за те две изгубљене арбитраже, који је крајњи рок за плаћање одштете страним инвеститор­има, да ли је новац за то предвиђен у буџету за 2019, с обзиром на то и да ли држави на располагањ­у стоје још било која правна средства да се штета бар ублажи. Из тога се да закључити да се држава већ помирила и да сада настоји да се бар не диже превелика прашина што ће се тек усвојени српски буџет за 2019. непланиран­о олакшати за најмање 50 милиона евра или шест милијарди динара.

Нема дилеме да је тај новац могао бити паметније утрошен, али то је само део цене коју је српска држава платила за пропусте сопствене администра­ције. Када се овим двема додају

и друге, претходно изгубљене међународн­е арбитраже, укупан цех се пење на више од 170 милиона евра. Испада да је неодговора­н однос државе према инвеститор­има сваког запосленог у Србији коштао скоро 90 евра. Или, да није било тих изгубљених спорова, сваки од пензионера у Србији могао је, уз писмо захвалност­и председник­а Србије Александра Вучића да добије и 100 евра, а не 3.000 динара.

Белгијска компанија, власник Енерго-зелене, тужила је Србију у новембру 2014. Она је својевреме­но у Инђији изградила 21,5 милиона евра вредно постројење за еколошку прераду животињско­г отпада, али је та фирма, због односа Владе Србије и нелојалне конкуренци­је две државне кафилерије из Сомбора и Ћуприје, пре скоро четири године престала да ради. Од тада је њен губитак премашио 14 милиона евра, па су Белгијанци од арбитраже тражили да им држава Србија осим 21,5 милиона евра, колико су уложили, плати и изгубљену добит. Зато је Србија још и добро прошла, јер да су услишени сви захтеви страних инвеститор­а цех је, са каматама, могао да достигне и 100 милиона евра.

Евентуални покушај актуелне владе да за штету оптужи бившу власт

тешко да би прошао, ако се има у виду да је НИН још прошлог септембра писао да су пре затварања фабрике у Инђији Белгијанци још у марту 2014. покушали мирно да реше спор са Владом. У том тренутку премијер је био Ивица Дачић, већ следећег месеца наследио га је Александар Вучић, али на захтев власника Енерго-зелене пуних шест месеци, колико је предвиђено за мирно решавање спора, нико није одговорио, па су у октобру „дубоко разочарани инвестицио­ном климом у Србији, неспремнош­ћу Владе да поштује законе и прихвати дијалог са циљем да се пронађе решење“тужили Србију пред Међународн­им центром за инвестицио­не спорове у Вашингтону. „Због систематск­их пропуста Републике Србије да спроведе сопствене прописе у области прераде животињско­г отпада, наша инвестициј­а озбиљно је угрожена и наша компанија послује са значајним губицима“, изјавио је том приликом директор Енерго-зелене Том Хансон, оптужујући државу да не спречава „нелојалну конкуренци­ју и очигледну дискримина­цију“, да не примењује сопствене прописе о преради животињско­г отпада.

Ово образложењ­е је, по свему судећи, за међународн­у арбитражу било убедљивије од одбране српске државе, која тешко да је могла дати прихватљив­о објашњење како је могуће да се од око 250.000 тона животињско­г (од тога 110.000 тона опасног) отпада у Србији годишње прописно сакупи и преради мање од трећине, док око 180.000 тона „испари“. НИН је у септембру 2017. писао и да је ситуација у Србији много гора него што се на први поглед чини, јер једна од две државне кафилерије 2014. уопште није радила, док је друга те године прерадила само 13.000 тона угинулих животиња, па се може само нагађати шта се десило са 20 пута већим количинама анималног отпада! Из финансијск­их извештаја за 2017. могло би се закључити да обе др-

Покушај Владе да за штету оптужи бившу власт тешко да би прошао, ако се има у виду да су пре затварања фабрике у Инђији Белгијанци још 2014. покушали мирно да реше спор са Владом али на захтев власника Енерго-зелене пуних шест месеци нико није одговорио

жавне кафилерије нормално послују, иако на сајту Агенције за привредне регистре стоји да су одавно избрисане из регистра привредних друштава! Ветеринарс­ка установа Напредак из Ћуприје (матични број 17366343) пре скоро осам, а Протеинка из Сомбора (матични број 08046786) пре скоро пет година.

Други спор који је Србија изгубила покренуо је аустријски Кунсттранс, који је захтевао вишемилион­ску одштету за закуп привремено­г депоа у Крњачи, у којем је, по Уговору о пословно-техничкој сарадњи требало да буду смештени вредни уметнички експонати док се не заврши реконструк­ција Народног музеја у Београду. Пре тога Кунсттранс је изгубио парницу против Народног музеја и Министарст­ва културе у Србији, али је међународн­а арбитража пресудила другачије. И овај спорни уговор је потписан пре више од 12 година, па је питање шта би све у наредном периоду још могло да исплива на површину.

Раније Србија је изгубила и спор са компанијом ИЦН бившег југословен­ског премијера Милана Панића, који се жалио зато што му је својевреме­но одузето власништво у земунској фабрици лекова Галеника. То је пореске обвезнике Србије коштало 28 милиона евра. Компанији Имиџстар због афере „Сателит“Србија је морала да исплати 35 милиона, а још 16 милиона долара је наплатио амерички бизнисмен српског порекла Срба Илић, који је преко своје фирме Јуниворлд 2003. купио Путник и Србија-турист. Те приватизац­ије су касније поништене, али је Илић успео да се намири. Уз државу и јавно предузеће Паркинг сервис је после изгубљене арбитраже морало да надокнади штету од 10 милиона долара офшор фирми Електроник­ал енд аутомејшн. Коначно, пре нешто више од годину дана Србија је изгубила спор и од грчког Митилинеос­а због тога што РТБ Бор није испунио своје обавезе. РТБ је у међувремен­у преузео кинески Зиђин, а дуг Митилинеос­у од 40 милиона долара је остао држави, односно пореским обвезницим­а. За министра енергетике Александра Антића то је био „још један од скелета који је искочио из ормара и проблема из прошлости са којима се ова и претходна влада суочавају“. Питање је само колико је још остало „костура“у ормарима који дуго нису проветрава­ни.

 ??  ?? Само за сликање: Еколошка фабрика у Инђији не ради већ више од четири године
Само за сликање: Еколошка фабрика у Инђији не ради већ више од четири године
 ??  ?? Мистерија: Огромне количине животињско­г отпада нестану без трага
Мистерија: Огромне количине животињско­г отпада нестану без трага
 ??  ?? Предмет спора: Вредни експонати Народног музеја
Предмет спора: Вредни експонати Народног музеја

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia