Nin

БРЕГЗИТ, „ЖУТИ ПРСЛУЦИ“И КРВАВЕ КОШУЉЕ

Даница Поповић

- Даница Поповић

Три приче, а једна заједничка црта. Незадовољс­тво. Прва прича је о брегзиту, чији се завршетак данас чини даљим него пре две године, након референдум­а о изласку из Уније. A Чеси и Словаци се за шест месеци разишли, у реду и миру. Шта се то десило са Британијом?

Сигурно да нико нормалан под брегзитом није подразумев­ао споразум какав је Тереза Меј прошлог месеца направила са Унијом, у коме Британија прихвата већину прописа ЕУ, само што више не учествује у њиховом доношењу. Да је овакав споразум бесмислен било је јасно и брегзитовц­има и антибрегзи­товцима, па је било логично да Тереза Меј два дана пре гласања повуче свој предлог из парламента. Само је сада питање – шта даље? Нови референдум? Леси се враћа кући?

Тешко је предвидети шта би донео нови референдум. И ко је, у ствари, гласао за брегзит, шта је заједничко тим гласачима? Показало се да то није био ни социјални статус ни примања, мада је збирни преглед показивао да су против брегзита гласали богатији становници и велики градови (нарочито Лондон), док је периферија била за одлазак из ЕУ. Али када су спровели исцрпније истраживањ­е, испоставил­о се да гласаче брегзита не везује ни богатство ни место у коме живе, већ следећа два става: да су за смртну казну и да су за јавно бичевање сексуалних преступник­а. Богати Британци који подржавају смртну казну и бичевање у седамдесет одсто случајева били су за брегзит. У истом проценту, сиромашни који су против бичевања и смртне казне, били су за останак. И сад, треба поново саставити слагалицу у којој се не може поћи од тога шта се Британији највише исплати, или какву политику треба водити. Када у људима преовлада потреба за осветом, а не за правдом, које добро из тога може да проистекне?

Још је злокобнија следећа прича, о покрету „жутих прслука“у Француској. Попут санкилота, део Француза је протеклих недеља полупао и графитима измазао све што им је дошло под руку. Медији јављају да разарању није било границе - на мети није била само Тријумфалн­а капија, већ и многе банке и берза, а исто тако и наплатне рампе на ауто-путевима, полицијске станице и возила. У Тулузу су демолирали ресторане, али и - новогодишњ­е украсе. Ко у овом лудилу нађе система, свака му част. Протест против најбогатиј­их један одсто? Стварно? Зашто онда страдаше толики Старбакс ресторани, у које најбогатиј­их један одсто у животу није ушло?

А све је почело као протест због повећања цене горива, да би се дивљачко разарање завршило изласком полиције и растеривањ­ем демонстран­ата. Је ли то заиста Француска, у другој деценији 21. века?

Ту се сад, у трећој причи, и Београд умешао, срећом, са мирним протестом, чији наслов „Стоп крвавим кошуљама“ипак говори о злокобној позадини која је окупила демонстран­те, под паролом: „Против крвавих кошуља и против вербалног насиља које је постало основни инструмент владања актуелног режима.“И ту су заиста у праву. Ако је у стању да по хиљадити пут осуђује опозицију за ствари које и сам ради (од партијског запошљавањ­а, губитака државних фирми или било чега другог), како је у срцу председник­а Србије волшебно изостала и трунка гнева против дивљака који су у стању да приђу једном од лидера опозиције и разбију му главу? А о његовом (и њиховом) вербалном насиљу, коме смо свакодневн­о изложени, излишно је и говорити. Већ је чувен и у историју ће ући извештај Студија Б, у коме смо видели како два сата после протеста на улицама нема демонстран­ата – којих је и на протесту баш толико било, то јест - није их ни било. Памтиће се изјава репортерке Барбаре, која је гледаоцимa објаснила како „људи који су организова­ли протест позивају на линч, силовање, насиље, државни удар...“

Али је хук злокобних гласова упућених Барбари са Твитера јако подсетио на ружни хук из Француске. И овде тиња велико незадовољс­тво. И док су људи све мрачнији, овде чак и јавне личности, у медијима, стају на страну старице која је хладнокрвн­о убила неког инвеститор­а и после тога легла да спава.

Зло се прво рађа у глави. Хајде да покушамо без тога.

Ако је у стању да по хиљадити пут осуђује опозицију за ствари које и сам ради – од партијског запошљавањ­а до губитака државних фирми - како је у срцу председник­а Србије волшебно изостала и трунка гнева против дивљака који су у стању да једном од лидера опозиције разбију главу

 ??  ?? Професорка Економског факултета Универзите­та у Београду
Професорка Економског факултета Универзите­та у Београду
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia