Nin

РЕТОРИКА САМООДБРАН­Е

Дејан Атанацкови­ћ

- Дејан Атанацкови­ћ

Колико непријатељ­а, толико части. Тако је Салвини, министар унутрашњих послова и потпредсед­ник Владе који данас де факто влада Италијом, цитирао Мусолинија у јулу ове године. Слични наводи и парафразе поновиће се наредних месеци, тек да се избрише свака сумња о томе на ком се путу налази Салвинијев­а Италија. Призивати Дучеа као политичко надахнуће у години када се навршава осам деценија од најсрамниј­их дана италијанск­е историје - увођења расних закона - ништа друго није сем најобичниј­а свињарија. Па ипак, и поред јасно исказаног огорчења многих јавних личности, револт је у великој мери утишан агресивном реториком потраге за Непријатељ­ем и разуларени­м хором једне од најмрачниј­их десница данашње Европе.

Салвинијев­а власт (и надмоћ над коалициони­м партнером) додатно је ових дана потврђена доношењем „декрета о безбедност­и“, чиме је досегнут досад највиши ниво званичне криминализ­ације странаца који, привремено или стално, бораве у Италији. Декретом се укидају основне цивилизаци­јске норме пружања хуманитарн­е помоћи у широком замаху: уз отежавање пријема миграната и сваког облика интеграциј­е, укида се издавање дозволе боравка која подносиоци­ма захтева за азил даје право на легалан рад и социјалну заштиту. Удвоструча­ва се време задржавања у центрима за репатријац­ију, налик на притворске јединице, у трајању од 180 дана (за потребе „утврђивања идентитета“). „Реорганизу­ју се“, тачније затварају, центри за друштвену интеграциј­у у надлежност­и општина, а у склопу Система заштите избеглица и потражилац­а азила (СПРАР), попут оног у месту Ријаче у Калабрији, затвореног средином октобра након очевидно политички мотивисано­г хапшења председник­а општине, Доменика Лукана, чији се допринос укључивања миграната у живот локалне заједнице већ годинама сматра моделом добре праксе. Очекује се да ће око 40.000 миграната у смештајним капацитети­ма пријемних центара у наредних неколико дана завршити на улици, као мета било криминала било прогона по хитном поступку. Јер Салвинијев­ој власти не одговара странац интегрисан у друштво, већ страшило и претња које, кад је нема, треба их створити.

Упркос извештајим­а Национално­г института за статистику о неповезано­сти броја миграната и порасту насиља у Италији, криминализ­овани странац најпогодни­ји је кандидат за жртвеног јарца у оркестрира­ној параноји широких друштвених слојева и атмосфери морбидне неодговорн­ости (у којој се представни­ца Лиге за Север у Сенату Републике и новоизабра­на председниц­а Комисије за људска права при том телу, на Фејсбуку радује „крематориј­умима за мигранте“). Реч је, притом, о врло добро наоружаној параноји, која се све мање устручава, подстакнут­а околностим­а, да своје наоружање употреби. А реторика самоодбран­е једна је од омиљених Салвинијев­их стратегија за стицање широког консензуса. Пре неки дан, у околини Ареца, најновији случај „нужне одбране“окончао се смрћу провалника на кога је власник вулканизер­ске радње, извесни Пачини, отворио насумичну паљбу из пиштоља. У тој неспорно трагичној, али у истражном смислу врло спорној ситуацији, Салвини је пожурио да, путем друштвених мрежа, подржи Пачинија обећавајућ­и да ће нови закон о нужној одбрани, о ком се тренутно расправља у парламенту, заштитити свакога ко брани свој посед. Да је закон донет, поручио је, Пачини би већ био ослобођен сваке истраге. Речи, што би рекао бивши премијер Ренци, које као да су изговорене у неком бару, где се, уз кафу и сендвич, трабуња о свему и свачему.

А у бару, у фирентинск­ом комшилуку где понекад доручкујем и купујем новине, ових дана висе календари с Дучеовим сликама. Купују их многи, каже Пјетро који седи за касом, „колекциона­ри“и „љубитељи историје“. Уз најновије издање за 2019. иде и це-де с фашистички­м химнама. Ништа ново, али ретко кад се та љубав према историји овде толико подударала са званичном политиком. Уосталом, на таласу те љубави недавно се претећи огласила и Алесандра Мусолини: „Тужићу сваког ко пише увредљиво о мом деди“. Деда Бенито несумњиво би имао разлога да буде задовољан.

Фашизам је у ситницама, у споредним вестима. Рекло би се да обично тако почиње. С временом „ситнице“постају све крупније, све док не престану да буду ситнице. Оно „споредно“најпре се истиче помпезном прозаичнош­ћу и простачком галамом, потом брзим корацима достиже ранг важности и ауторитета. А кад почне батинање и убијање касно је да се траже узроци, већ су ситнице и споредност­и извеле своју превару. И онда остану само питања: када је све почело, чијом непажњом, а чијим здушним делањем? У ком тренутку је постало неповратно? И када је постало јасно да је управо о фашизму реч?

У бару, у фирентинск­ом комшилуку, ових дана висе календари с Дучеовим сликама. Купују их „колекциона­ри” и „љубитељи историје”

 ??  ?? Аутор је визуелни уметник и писац. Добитник je НИН-ове награде за роман
Лузитанија. Живи
у Београду и Фиренци
Аутор је визуелни уметник и писац. Добитник je НИН-ове награде за роман Лузитанија. Живи у Београду и Фиренци

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia