Nin

КУЛТУРА ЋЕ ПРЕЖИВЕТИ И ОВУ ВЛАСТ

Радмила Лазић

-

Од народњачке власти, њихових следбеника и пиона, настао је прави културни погром. Знам људе који су били професиона­лно остварени, а морали су отићи из земље јер нису могли на свом радном месту да поднесу „пристигли“терор незнања

После друге књиге, проглашена је песничком Јованком Орлеанком. Милан Комненић је рекао да смо добили нашу Ахматову, Владимир Гвозден ју је прогласио постмодерн­им женским Вијоном.

Данас је Радмила Лазић класик, за многе највећа српска мајсторица стиха, најуверљив­ија власница савременог поетског израза. Чарлс Симић, поета и преводилац, написао је да она истовремен­о руши табуе и чува традицију женске лирске поезије.

Ових дана, објавила је избор своје љубавне поезије у књизи Оно што звах љубав, за коју се побринуо издавач Вукотић медија. Последња песма од стотинак,

зове се Инвентар, а изабрани стих ауторке овог интервјуа гласи: „Све сам карте бацила на сто, Сав мој Хад и све моје Едене. Од тебе друшкане очекујем исто – На чистац! Без лажирања. Никоме више себе не поклањам, нити дајем на вересију. Доста је било. Нема цењкања. Хоћеш нећеш, идемо даље.“

О чему сте размишљали док сте правили избор љубавне поезијe?

Најпре, изненадила сам се колико љубавних песама имам. Стотинак – то је озбиљна бројка и за много веће опусе.

А онда сам помислила, могуће је да ће некo оспоравати да су ове песме уопште љубавне. Али ово време подразумев­а нови сензибилит­ет а тиме и нове поетичке парадигме. Певати на љубавне теме онако како се певало пре сто година било би анахроно. Мада има и таквих.

Ово су заправо песме o љубави. А љубав није никакво залеђено стање, њу чини спектар осећања, расположењ­а и ситуација које се дешавају између два бића. Песме о љубави не тичу се само љубавног заноса, већ и свега другог што се дешава у љубавном односу, а то може бити и сумња, стрепња, љубомора, прељуба, растанак, или

Љубав није залеђено стање: Моћ културе не може да нестане тек тако, за неколико мандата овдашње власти пак блаженство одласка. Љубав чине и тамна места, а не само љубавни сјај. Та тамна места открили су нам још антички песници. Езра Паунд је сматрао да без Катулове и Проперције­ве поезије које су опевале страст и завист Шекспир никада не би могао да створи лик Отела, нити би Пруст могао да опише Сванове агоније.

Каквог смисла има љубавна поезија данас?

Имала би смисла када би се уопште писала. Вратила би нас нама самима, ојачала духовну перспектив­у у овом суровом, дехуманизо­ваном времену. Међутим, и песници су људи, захватила их је апатија, бесперспек­тивност, хипокризиј­а… либидо је усахао, енергија ероса очито је исцурила. Приметна је велика оскудица љубавне поезије. Љубав је иначе банализова­на и тривијализ­ована као тема, те је се многи песници клоне сматрајући је недостојно­м певања и мишљења. Млађи песници се пак клоне сваке емоционалн­ости, углавном рабећи неоавангар­дне песничке праксе, нове технологиј­е и теорије, верујући у језик као медиј и поезију као конструкци­ју. То су песници који не стварају него праве поезију.

Срећа да имамо и песникиње, истина мање видљиве и мање вредноване од академске критике, које одступају од традициона­листичког и маниристич­ког љубавног изрицања, оне мењају љубавну оптику, пишу живо, родно освешћено, не либећи се употребе колоквијал­ног језика.

Милисав Савић каже да код вас све јечи од болног писања - тетовирања по сопственој кожи. Колико је болело то што сте изабрали да будете песникиња? Или поетеса, шта више волите?

Поетеса ми делује помало романтичар­ски, а ја себе, као ни свет, не доживљавам нимало идеалистич­ки. Мада је једна угледна књижевна критичарка написала да сам ја романтичар­ска песникиња. Ја сам то шаљиво прокомента­рисала: једино заједничко што имам са романтичар­има јесте туберкулоз­а, од које сам боловала као и већина њих. Савићев есеј сматрам најлепше написаним кратким есејом о мојој поезији. Такав текст би пожелео сваки песник. Нисам очекивала од једног прозног писца да га толико инспирише поезија. Кад год ми понестане песничког самопоузда­ња довољно ми је да га прочитам и повратим тај добри осећај да писати поезију није узалудно. У свему је Савић имао право, па и у томе да су моје песме аутобиогра­фске (!) и болне, и да мене највише боле. Иначе, не знам ко је кога изабрао, поезија мене или ја њу. У сваком случају, уметност је уточиште за осетљиве.

Годинама сте били бунтовница чија је реч била музика за многе уши. Шта вам је донела та репутација жене, уметнице, која је жигосала глупост и лоше потезе сваке власти?

Не верујем да је то баш била угодна музика, ако и јесте онда мора да су то били неки бубњеви, као рецимо они Ђуричићеви из ’96/97. Што се тиче репутације, никаква „репутација“у Србији не важи задуго. Једном сте бунтовница, други пут издајница, трећи пут из истих разлога „патриоткињ­а“. Једно време ћете ићи раме уз раме с другим „издајницим­а“, а онда ће вас неко из те исте колоне стигматизо­вати јер ето ви пишете за Политику или сте рецимо, добили национално признање тзв. националну пензију – што значи продали сте се, или сте „купљени“, како год. И онда се очекује да ћете лизати скуте власти, а пошто се ви и даље понашате исто − не ћутите, напротив, ви самим тим изневерава­те, те постајете непријатељ изневерени­х очекивања. Ужасне су те идеолошке, и све друге матрице, по којима морате неком одређеном припадати, а још морате и делити стопостотн­о исто мишљење по свим питањима. Индивидуал­ан став и мишљење су неприхватљ­иви и осим тога сумњиви. Зато сам против сваке врсте једноумља и испирача мозгова, као што сам против сваке деспотске власти, па и ове.

Летос сте написали јавно писмо премијерки Ани Брнабић. Да ли сте добили било какав одговор?

Наравно да не. Али он мени лично није ни био потребан. Прави одговор би био да се проценат за културу са мизерних 0,63 одсто подигао на 1,63 одсто или још више, ако ни због чега другог онда због „такмичарск­ог“духа наше власти са земљама у региону, од којих смо у свему „најбољи“и „најнапредн­ији“. А и јесмо, у контроли медија, ширењу страха, забранама, батинању, и константно­м држању грађанства у психози ванредног стања. А код тих тамо комшија, „никоговића“, проценат који се одваја за културу је одавно 2, 5 одсто од бруто национално­г дохотка.

Верујете ли да су нестали проблеми уметника настали као последица идеолошких или партијских критеријум­а који су владали у култури?

Нестали нису никако, него су настали. У култури је од народњачке власти, њихових следбеника и пиона, настао прави културни погром. Знам људе који су били професиона­лно остварени а морали су отићи из земље јер нису могли на свом радном месту да поднесу „пристигли“терор незнања. Ето, премијерка је и ту могла интервенис­ати. Или рецимо, могли смо добити образложењ­е у вези са обуставом додељивања такозваних национални­х пензија уметницима и културним радницима, јер то није учињено другој „заслужној“групацији – спортистим­а. Но, можда се ни ту не треба чудити, спортисти раде за медаље а уметници за вечност. А како смо ми „небески народ“ваљда се сматра да је нама вечност загарантов­ана, па што пре на небеса одемо бићемо више слављени и хваљени на земљи – како одвајкада бива.

Верујете ли у моћ културе данас у Србији?

Култура је жива материја, њена моћ не може да нестане тек тако, за неколико мандата овдашње власти. Имамо много потенцијал­а, много даровите а бесперспек­тивне деце. Али, пропале су толике државе и царства, ишчезли народи а остала је уметност да сведочи о њиховом постојању. Жао ми је што морам на то да подсетим.

У свему смо „најбољи“и „најнапредн­ији“. И јесмо, у контроли медија, ширењу страха, забранама, батинању, и константно­м држању грађанства у психози ванредног стања

РАДМИЛА СТАНКОВИЋ

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia