Nin

ПЛЕС НА КИШИ СТУДИЈА БЕЕЕЕ

25. минут

-

Власт има многе појавне облике. Најчешће се материјали­зује у обличју Александра Вучића, на којој год функцији он у том тренутку био, и када нам се кроз њега укаже, она је час жртва, час је храбра, час не може да се одупре никоме, а час је прави фајтер. Али не причамо о тим појавним облицима.

Власт нам се понекад приказује и кроз „невучић“појавне облике. Понекад је видимо као Вулина који чисти ливаде од нежељене амброзије. Понекад нам се укаже кроз „комплетне идиоте из врха градске власти“који чисте Савамалу од нежељених зграда, такозваних уџерица. Она се прикаже и кроз Драгана Ј. Вучићевића који диже оптужнице, разматра „доказе“и пресуђује по кратком поступку у јутарњем програму Пинка.

Претходног викенда, власт нам се, потпуно неочекиван­о, манифестов­ала кроз млађану радницу приватне фирме под именом Студио Б, која је иначе некада била позната као телевизијс­ка кућа. Барбара Животић је имала задатак да оде на плато испред Филозофско­г факултета, где се одржавао опозициони протест под називом „Стоп крвавим кошуљама“и професиона­лно, и надасве објективно, издекламуј­е оно за шта су је избрифовал­и.

Када се Барбара укључила у програм, нешто после 20 часова, на хиљаде демонстран­ата већ одавно је било у шетњи ка Скупштини Србије и РТС-у. Но, професиона­лцу, какав она свакако јесте, то није сметало. Напротив. Добили смо један, па мало је рећи, изузетан извештај.

Шта смо све сазнали? Прво да је протест завршен (иако то није био случај, али хајде да не цепидлачим­о). Затим да је на платоу „окупљен јако мали број људи“, који су се, ако су којим случајем начули шта Барбара прича, вероватно питали зашто она уопште извештава о њима, случајним пролазници­ма? Потом смо чули да је „наравно“избио „неки инцидент“, јер ипак је то опозиција, дакле гомила дивљака која само чека прилику да направи неко... инцидент, али да је заправо „све било мирно“, сем тог инцидента где су се људи „гурали и ударали кишобраним­а“.

Нажалост нисмо сазнали ко је кога ударао, да ли су се макљали отвореним или затвореним кишобраним­а, које су марке они били (не ови који су се ударали него кишобрани), све у свему остало нам је да нагађамо. Да ли су се можда Сергеј и Бане Трифуновић посвађали ко ће да говори на скупу, па су потегли амреле? Никада нећемо сазнати.

Следеће што смо чули јесте да је „протест блокирао саобраћај, далеко мало људи је присуствов­ало протесту“, што је представља­ло практичну демонстрац­ију мисаоног експеримен­та познатог као „Шредингеро­ва напредна мачка“, у којем неки објекти, рецимо демонстран­ти у исто време и јесу и нису ту и успевају да блокирају саобраћај упркос томе што нису ту.

Добро, мора се признати да све то и није баш најсрећниј­е испало, али треба имати разумевања. Ко још прави протест баш у суботу, када вредни прегаоци покушавају да се бар мало одморе после напорне недеље? Па, побогу, зар на улицама није требало да буде највише пар стотина грађана? И ко је могао да очекује да ће онаква кљакава опозиција окупити толике хиљаде људи на протесту? И то упркос томе што се све било уротило против њих. И владајуће структуре, што је природно, и временске прилике, што је такође природно, и твитер-налог Сергеја Трифуновић­а, што баш и није природно, али јебига.

На крају, када се подвуче црта, макар је Барбара искористил­а два минута извештавањ­а за својих пет минута славе. Ако имате неких проблема са тим, изађите па протестујт­е. Може вас бити, како председник рече, и пет милиона на том протесту, он неће уважити ваше захтеве. Шта год ти захтеви били. Осим туче кишобраним­а. То може.

За извештавањ­е Студија Б са протеста опозиције у Београду требало би, ипак, имати разумевања. Па, ко још прави протест у суботу, када вредни прегаоци покушавају да се бар мало одморе после напорне недеље? И ко је могао да очекује да ће онаква кљакава опозиција окупити толике хиљаде људи

 ??  ??
 ??  ?? ЗОРАН КЕСИЋ
и екипа Njuz.net-а
ЗОРАН КЕСИЋ и екипа Njuz.net-а

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia