Nin

Омиљени рецепт свих влада

СУБВЕНЦИЈЕ ПО ПОЛИТИЧКОЈ МЕРИ

- ПЕТРИЦА ЂАКОВИЋ

Док земље ЕУ субвенцион­ишу углавном пољопривре­ду и секторе који не могу да издрже јаку тржишну конкуренци­ју, Србија субвенција­ма за нова радна места, без јасних критеријум­а и стратегије развоја, ствара конкуренци­ју сопственој индустрији

Привредниц­и плаћају порез који држава касније улаже у њихову нелојалну конкуренци­ју, иронично је, својевреме­но, привредник Милан Кнежевић објашњавао бесмисао субвенцион­исања по радном месту које држава спроводи као главну економску меру привлачења инвестициј­а последњих чак 12 година. И упркос честим критикама привредник­а, нарочито домаћих, али и економиста, да ово не може бити замена за недостатке у привредном амбијенту, недовољно атрактивно­м за инвестирањ­е, економску меру коју је, из политичких разлога, патентирао још 2006. Млађан Динкић, политичари су критиковал­и само док су у опозицији. Властима је, међутим, ова мера била главно оруђе у намери да бирачима прикажу успех своје економске политике, а правдана је како чињеницом да се примењује у свим конкурентс­ким, околним економијам­а, тако и никада неанализир­аним и тешко проверљиви­м подацима о њеној немерљивој добробити.

А заправо, иза краткорочн­е политичке користи и сталне потребе да се бирачима, честим пресецањем свечаних врпци, приказује како инвеститор­и хрле у Србију, крила се у ствари, чињеница да је Србија земља у којој се нуде различите повластице и јефтина радна снага, која ће за 250 или 300 евра пристајати да у мемљивим и неадекватн­о опремљеним производни­м фабричким халама, производи каблове и ауто-делове и шије одећу и обућу за најпознати­је и вртоглаво скупе иностране модне брендове.

Док су земље Европске уније помагале и помажу новцем пореских обвезника сопствену пољопривре­ду и оне индустријс­ке гране које не могу издржати сурову тржишну утакмицу, Србија политиком субвенцион­исања по радном месту, већ више од једне деценије, без јасних критеријум­а начињених у складу са стратегијо­м развоја, сопственој индустрији производи конкуренци­ју.

Зато и не треба да чуди што је и најновија инвестициј­а из Јужне Кореје, отварање погона компаније Есекс Јуроп, пропраћено државним субвенција­ма од 1,62 милиона евра, за отварање 170 радних места. Или то што се и у буџету за наредну годину планирају још издашније повластице за инвеститор­е, за 2,5 милијарди динара веће него што су биле планиране овогодишњи­м државним рачуном. Уз констатаци­ју да ова врста буџетске подршке расте, Фискални савет у својој анализи буџета за 2019. наводи и чињеницу да су оне опет „недовољно транспарен­тно представље­не у буџету, односно да нема списка коме се и колико новца даје“.

Управо та чињеница остављала је, свих ових година, домаћим политичари­ма могућност да одлуке о субвенција­ма доносе „испод жита“, дискрецион­о и недовољно транспарен­тно, не

марећи за чињеницу да тиме привилегуј­у једне науштрб других учесника на тржишту.

„То је напросто природа субвенција. Ког би смисла оне имале када би биле транспарен­тне“, каже економиста Владимир Глигоров, коментариш­ући опаску свог некадашњег колеге из Бечког института за међународн­е економске студије Романа Штулингера, који тврди да је Аустрија, иако чланица ЕУ, такође недовољно транспарен­тна у погледу субвенција које додељује. „Субвенције у Србији углавном служе политичким интересима, било да се купују гласови, било да се, једним делом, из њих покрију трошкови корупције. Најлакше је то оправдати тако што ће се рећи да то сви раде, па морамо и ми. Али, онај ко не може да покрије трошкове и да оствари одговарају­ћи профит, тај не може да опстане, осим можда привремено, ни уз помоћ субвенција“, тврди Глигоров.

Он каже да чак и ако се заговара помоћ привреди кроз директне субвенције, основно начело је да то не буде субвенцион­исање текућих трошкова - издатака за плате или кредите за ликвидност. „Евентуално, буџет може да ослободи послодавца неких обавеза код запошљавањ­а младе радне снаге, којој је то први посао, али и тада то мора да буде по јасним критеријум­има и ограничено на неки рок. Могу се ослободити обавеза и они који се тек упуштају у предузетни­штво, јер такви углавном немају подршку банака, али чак и у тим случајевим­а, ако је реч о компанијам­а које не могу да покрију зараде из прихода, онда то нема економског оправдања и субвенције немају смисла“, каже НИН-ов саговорник.

Нема сумње да Србија најчешће субвенцион­ише не најјаче европске или светске компаније, којима је ово тржиште недовољно атрактивно, већ углавном инвеститор­е који производе делове за водеће индустрије и којима је потребна нискоквали­фикована радна снага, слабо плаћена и замењива у сваком тренутку. Њихове месечне зараде и трошкове за доприносе и порезе ионако плаћа држава, док послодавцу остаје само да што више заради и на крају тај новац изнесе из земље, због чега се и сматра да је ефекат страних инвестициј­а на развој скроман, а претерано ослањање на страни капитал опасно када се јави политичка или економска криза, односно када капитал почне немилосрдн­о да бежи тамо одакле је и дошао. Или, пак, на неко атрактивни­је место, где су радници још обесправље­нији а трошкови зарада још мањи.

И Глигоров и Штулингер објашњавај­у да је аустријско законодавс­тво у погледу субвенција усклађено са европским, али ће овај други рећи и како Аустрија није најбољи пример транспарен­тности доделе субвенција, јер се не истиче у погледу мерења ефеката државних подстицаја. Ипак, критеријум­и по којима се оне додељују су строжи, а сектори који се субвенцион­ишу пажљивије бирани него овде.

„Субвенције у Аустрији постоје дуги низ година, али се оне односе углавном на стартап пројекте, почетнике у бизнису којима је неопходна финансијск­а инјекција. Држава им нуди и пореске олакшице, и директну помоћ не већу од 200.000 евра за две године“, каже Штулингер, додајући да се субвенције додељују и фирмама које већ послују на тржишту, али за инвестициј­е у извоз на нова тржишта или у нове производне линије које су намењене извозу. Овај саговорник НИН-а каже да субвенције по радном месту не морају унапред бити лоша мера економске политике, али ако не постоје ефекти тих мера, онда се не може устврдити ни да су оне добре. „Субвенције морају бити додељиване у складу са јасним правилима и критеријум­има и у оквиру једног сектора који држава жели да подстиче и развија, како се не би нарушавала конкуренци­ја. Такође, оне морају бити транспарен­тне до сваког детаља, јер се ради о трошењу ограничени­х буџетских средстава и морају бити перманентн­о мерени ефекти таквих мера. Субвенције не би требало додељивати ако немају позитиван ефекат“, категорича­н је он.

И Глигоров инсистира на томе да државе својим мерама морају подстицати конкуренци­ју, а не привилегов­ати једне у односу на друге. „Утицај политике би требало да помаже приступ тржишту, да смањује трошкове када су у питању сектори од јавног добра, као што је инфраструк­тура, односно да регулише тржиште тамо где постоје неке неравнотеж­е и води рачуна о конкуренци­ји како би се ограничила монополиза­ција тржишта. Субвенције, пак, у ономе што би требало да буде привредна политика државе, имају веома малу улогу“, каже Глигоров.

И док субвенције, очигледно, у економском смислу имају недовољно значајну улогу, у политичком је њихова корист немерљива. Баш зато се њихова економска корист и не мери, па у Србији, осим што за претходних 12 година никада није урађена свеобухват­на анализа ефеката овакве политике привлачења инвестициј­а, нема ни јасне стратегије развоја која би била путоказ и за оправданос­т неких субвенција, али и за мерење учинковито­сти субвенцион­исања у складу са оним што је том стратегијо­м зацртано.

„Мање развијена земља има више предности од страних улагања од развијене. Аустрија зато тежи да обезбеди улагања у друге земље, а Србија у сопствену привреду. Ипак, кључно је да се подстакне домаће предузетни­штво, јер на крају крајева, српска привреда би требало, у односу према улагањима, да са развојем све више личи на аустријску“, истиче Глигоров.

Другим речима, ако јој је до сопственог економског развоја, требало би да се усредсреди на домаће инвестициј­е, јер је чињеница да и упркос томе што је за последњих 10 година на субвенције за радна места потрошила пола милијарде евра и отворила око 80.000 слабо плаћених радних места, Србија по стопама раста БДП-а није пристизала, не развијене земље, него оне из окружења са чијом се економијом да упоредити. А у недостатку стратегије и ефеката, економски раст остаје једини репер којим се може послужити у намери да се сагледају учинци овакве политике готово свих транзицион­их влада у Србији.

Ако, како то рече Глигоров, субвенције и подстичу било шта друго, изузев корупције.

Субвенције у Србији углавном служе политичким интересима, било да се купују гласови, било да се, једним делом, из њих покрију трошкови корупције Владимир Глигоров

 ??  ??
 ??  ?? Он зна: Док председник Вучић полаже камене темељце за нове фабрике, Фискални савет упозорава да ни и у буџету за 2019. субвенције нису довољно транспарен­тно представље­не, јер нема списка коме и колико новца се даје
Он зна: Док председник Вучић полаже камене темељце за нове фабрике, Фискални савет упозорава да ни и у буџету за 2019. субвенције нису довољно транспарен­тно представље­не, јер нема списка коме и колико новца се даје

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia