Nin

Политичка проституци­ја и БДП

- Милан Ћулибрк главни и одговорни уредник НИН-а

Статистичк­и Миладин Ковачевић је одговорио на само 20 одсто замерки. Каже да је 2013. добио спор против Агенције за борбу против корупције, која му није дала сагласност да у исто време буде заменик директора РЗС и члан Савета НБС. Али, не каже да ли је од подношења оставке (18. марта) до пресуде (16. јула) узимао 170.000 динара од НБС. Значи ли то да је оставку поднео јавно, а кришом одлазио на благајну НБС? Сам је Агенцији пријавио да накнаду од НБС прима без прекида, од 13. новембра 2012.

Гласно је прећутао и прогнозу да ће до краја 2018. просечна плата „изаћи“на 497 евра. А и шта да каже када је за првих девет месеци просек само 416 евра? Ваљда му нико није поверовао и брзоплето се задужио у нади да ће, чим плата „изађе“на 500 евра (хмм, ко ли је први то обећао и ко му је то дошапнуо), лако вратити дуг. Зашто је баш сад престао да помиње просек у еврима, а за јул и август смо обавештени да је просек био 417 и 421 евро. Да ли се то до сада радило зато што је (због јачања динара) слика у еврима била лепша него у динарима? Ако је то разлог, могао је и више да усрећи власт – да је плате прерачунао у доларе, њихов раст био би 12 одсто! Како се тога нико није сетио?

Прећутао је и да уз плату од РЗС прима још 90.000 динара за научноистр­аживачки рад. А бивши директор је дао оставку када је државни ревизор открио да је РЗС неке запослене додатно плаћао за разне пројекте.

Као врсни зналац теорије вероватноћ­е, Ковачевић је нашао идеалан медиј и новинара за одбрану од критика „таблоидног политикант­а“из НИН-а. Не зна се ко је на Хепију био срећнији, гост или домаћин, Миломир Марић. И пошто се све чешће срећу, већ су постали добро уиграни пар(ови). Била је то идеална прилика да Ковачевић Марићу и срећним гледаоцима објасни да ли су и колико бруто домаћи производ Србије увећали процењени приходи од проституци­је, шверца дроге, оружја и алкохола. Само да се разумемо, није за то крив Ковачевић, то је у складу са светским стандардим­а обрачуна БДП-а. Једино ми смета што је овде много пре најстарије­г заната на свету легализова­на политичка проституци­ја. А она не повећава, већ смањује БДП.

Мада, ако му је тачна рачуница, директор РЗС заслужује Нобела за математику. Ако је, као што стоји на сајту РЗС, просечна плата у септембру 2017. била 48.212 динара, а у истом месецу ове године 47.920 динара, само он зна како је „порасла номинално за 4,9 а реално за 3,3 одсто“!?

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia