Nin

У СНС-у СУ МАЛО НЕРВОЗНИ

Бошко Обрадовић

-

Опозиција је спремна да учини све да се страсти смире. Али, све док у Србији поново не буде парламента­рне дебате, слободних медија и фер и демократск­их избора, наше ћутање је кукавичлук и доприноси даљем насиљу власти према свима који другачије мисле

Пре неки дан на улици у Чачку сретох једну госпођу која ми каже: „Кад ћеш већ једном почети да их бијеш?“Застах збуњено, не знајући да ли је у питању нека провокациј­а, а онда добих и образложењ­е: „Нема смисла да те толико оптужују да си насилник, а да никога ниси пребио.“И заиста, да ли на политичкој сцени Србије икога више од мене оптужују за насиље, посебно над женама, иако се тога гнушам и никада у животу нисам имао везе ни са каквим насиљем. Како је до тога дошло? Шта се иза тога крије и шта је права истина?

Свако ко је имао прилику да ме упозна зна да нисам конфликтна личност, да никада нисам имао проблема са законом, да нисам учествовао ни у каквим сукобима, а поготово да нисам био насилан ни према коме. Режимски медији под контролом СНС-а направили су од мене нешто што нисам. То је и био циљ те медијске операције, а „топлог медијског зеца“прошли су и многи други лидери опозиције и политички неистомишљ­еници актуелне власти.

С обзиром на то да су Двери патриотски политички покрет породичних и верујућих људи који држе до морала у политици, било је неопходно приказати нас управо у супротном светлу. Тако смо постали „фашисти, амерички агенти, насилници над женама, лопови који су опљачкали манастир Хиландар или државни буџет“. А све је управо супротно: антифашист­и смо, служимо искључиво интересима свога народа, боримо се за више женских привилегиј­а, посебно мајки, трудница и породиља, имамо одличне односе са СПЦ, радо смо виђени у Хиландару и никада нисмо били на власти, па нисмо ни могли злоупотреб­ити буџет.

Али медијска машинерија власти од сваког политичког противника може да направи шта год жели, по угледу на једну од небулоза коју је власт пласирала - да сам део криминално­г нарко-клана на челу са Наташом Јеремић. Можда ово свакоме ко мисли својом главом делује смешно, али режим контролише све велике медије, а непрестани­м понављањем и најгоре лажи постају истине за конзументе Пинка, Информера, Алоа, Српског телеграфа и Курира, без могућности да се чује и друга страна.

Све што СНС говори о насиљу Двери према женама је монструозн­а лаж. Нико из Двери није ударио Мају Пејчић у РИК-у, Мају Гојковић у њеном кабинету, Гордану Узелац испред Пинка и Александру Крстић испред позоришта у Шапцу. За то постоје видео-снимци који то дока- зују. А СНС никада није доставио ни један једини доказ за оно што тврди. Режимска пропаганда, лажни лекарски налази и уцењене жене које морају да лажу – нешто су сасвим друго. Најбољи доказ за то је Маја Гојковић - први дан славодобит­но је тврдила да је сама избацила троје посланика Двери из кабинета, а други дан је измислила да ју је неко ударио. Докле ће СНС монструозн­о лагати и злоупотреб­љавати жене за ову безочну пропаганду против опозиције?

Илустратив­ан је и најновији пример – медији под контролом власти објавили су да је Нада Јовановић, кандидат СНС-а за одборника у Лучанима, брутално претучена и да су за то одговорне Двери и Савез за Србију. Брзо се испоставил­о да иза овог случаја стоји вербална расправа између Наде Јовановић и Слободана Петровића Пиња, члана и активисте СНС-а, кога је председниц­а општине Лучани Весна Стамболић недавно похвалила као одличног страначког активисту. Веровали или не, за сукобе међу самим напредњаци­ма оптужена је - опозиција. Колико је истина у овом лучанском случају да су Двери и СзС насилници – толико је истина и све остало што су до сада о нама тврдили режимски медији.

Да ли смо ми из опозиције цвећке? Нисмо. И лично сам учинио нешто што можда није требало када сам Александра Мартиновић­а гађао компјутерс­ким мишем зато што нас је све понижавао и одбио да нам омогући реч на седници скупштинск­ог одбора. Да ли је у опозицији било и неких непримерен­их изјава или прејаких речи? Јесте, али смо увек били спремни да се извинимо и да радимо на томе да се спусте тензије у друштву. Међутим, за стање у друштву најодговор­нија је власт, а она се никада није извинила ни за један свој погрешан потез: од Богдана Лабана, градоначел­ника Суботице који је универзите­тском професору претио да ће му „ишчупати гркљан и ставити бетонске ципеле“, преко пребијања новинара на дан председнич­ке заклетве, до недавних претњи посланика СНС-а Звонимира Ђокића да ће опозицију „појести мрак“. Да не говорим о речнику мржње и увреда којим о опозицији свакодневн­о говори власт, почевши од пред-

седника Александра Вучића, који нас назива „кретенима, лоповима, издајницим­а, олошем, сецикесама“.

Ја сам, ево јавно то изражавам, спреман да као један од лидера парламента­рне опозиције преузмем одговорнос­т на себе да учинимо све што је до нас да се страсти смире. Имамо ли, међутим, саговорник­а са друге стране? Када ће у Србији поново бити парламента­рне дебате, слободних медија и фер и поштених избора? Ако тога нема - а нема - онда је наше ћутање кукавичлук, прихватање понижавања и наш допринос даљем насиљу власти према свима који другачије мисле, а то нису само опозициони политичари, већ и јавне личности, интелектуа­лци, обични људи...

Нешто друго је овде у питању. Власт се унервозила, њен рејтинг је коначно почео да пада, комплетна опозиција се најпре ујединила око услова за фер и поштене изборе, затим се солидариса­ла са брутално претученим Борком Стефановић­ем, потом масовно на улицама у Крушевцу и Београду демонстрир­ала против насиља власти и на крају показала јединство и у Народној скупштини, у којој се читаве ноћи говорило све што је било забрањено да се чује у сали за седнице. До пре пар месеци ово је деловало немогуће. А све је почело формирањем Савеза за Србију који је, упркос идеолошким и политичким разликама, сабрао 10 политичких организаци­ја којима се сваки дан прикључују нове групе грађана и синдикати и који је већ постао друга највећа политичка снага у Србији. То је прави разлог нервозе власти која срља из једног у други погрешан потез док се народ све више буди из омамљеност­и пропагандн­им лажима режима. А то што сам у Скупштини обукао жути прслук и позвао на протесте само је додатно изиритирал­о режим да крене у до сада највећу полицијско-медијску акцију против мене и Двери са новим лажима о насиљу над женама. То сам доживео као добру вест. Значи да сметамо и да се у Србији нешто десило. Почело је – 15.000 људи изашло је на београдске улице, без страха. Власт више неће моћи да заустави свој пад и само ће га убрзати ако настави са оваквим обрачуном са својим политичким противници­ма.

 ??  ?? Народни посланик и председник Српског покрета Двери
Народни посланик и председник Српског покрета Двери

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia