Поверење карикатуристи и повереници

Nin - - У Фокусу - Вук З. Цвијић

Познати карикатуриста Марко Сомборац добитник је признања „Допринос године Европи“, коју Европски покрет у Србији додељује већ 17 година. Исту награду добила је и повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

„Шта рећи у тренутку када се слобода медија брутално гуши, када се новинари физички нападају, када им се шаље БИА, пореска инспекција, када се финансијски уништавају, када их са врха власти вређају и понижавају, третирају као издајнике и плаћенике. Морам да признам да што се тиче Европе, она то примећује у својим извештајима, али потребно је, како се то каже речником Европске комисије да се ‘продуби ангажовање’”, рекао је Сомборац на уручењу награде.

За Сомборца је образложено да је добио награду јер „свакодневно кроз сатирични стрип, на духовит и креативан начин скреће пажњу на појаве у друштву и промовише критички осврт и слободу изражавања”. Додела награде повереници Јанковић образложена је да је она „неуморним радом, јасно израженим ставовима и правовременим реакцијама на појаве дискриминације и неравноправности у друштву допринела промоцији европских вредности у Србији”. Признања су на свечаности у Аеро клубу уручили председник Европског покрета Михаило Црнобрња и генерална секретарка Сузана Грубјешић. О додели признања одлучивао је жири у којем су поред Црнобрње и претходни добитници Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС), Милица Делевић, Иван Вејвода, Соња Лихт, Родољуб Шабић... Награду су установили ЕП у Србији и Међународни ЕП, за допринос европским интеграцијама и промоцији европских идеја и вредности у Србији.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.