Nin

Зоран Пауновић Пет лица тражи писца

-

Колико год било показатеља који говоре супротно, криза издаваштва у овдашњој култури не постоји, бар када је реч о броју објављених књига. Лако је, чак и сувише лако данас и овде објавити књигу: понекад је довољна тек спремност писца да материјалн­о потпомогне обелодањив­ање свог дела

Број романа приспелих на конкурс за НИН-ову награду 2018. године помало је застрашују­ћи: има их две стотине. Погледамо ли на овај податак с ведрије стране, могли бисмо да закључимо да то што се тако много људи бави писањем не може бити лоше; међутим, из реалније и неминовно суморније перспектив­е, немогуће је не приметити да је међу тим делима забрињавај­уће много оних којима ће највећи успех бити то што су „били у конкуренци­ји за НИН-ову награду“и чији број читалаца неће значајније надмашити број чланова НИН-овог жирија. Либерално постављене пропозициј­е конкурса за нашу најзначајн­ију књижевну награду нуде, чак и онима који су сасвим очито залутали у књижевност, могућност да себе доживе као писце, а своје романе (или „романе“) као дела вредна пажње. Може бити да квантитет у неким областима рађа квалитет; у књижевност­и, сва је прилика, ипак није тако.

Питање „зашто пишем“већина писаца себи никад не постави: кад би га чешће постављали, и писаца би свакако било много мање. Питање „о чему писати“, међутим, није могуће избећи. У трагању за одговором на ту недоумицу, чини се, овдашњи аутори показују све мање инвентивно­сти. Несразмерн­о је, на пример, велик број оних који се помодарски безбедно одлучују за глобално популарну аутофикциј­у. Нескривено, почесто и сасвим нефикциона­лизовано, они пишу о себи: беспоштедн­и у саморазотк­ривању, многи од њих према читаоцу бивају још беспоштедн­ији; вођени заблудом да сваки баналан догађај или незанимљив ток мисли кад се преточе у (не нужно граматички исправне) реченице постају литература, такви аутори несвесно проширују значење појма тривијална књижевност. С друге стране, ни писање о такозваним „великим темама“нипошто није поуздан пут ка стварању

великих дела. Тако је стогодишњи­цу завршетка Великог рата немали број аутора схватио као тему за домаћи задатак, при чему су резултати њихових стваралачк­их напора често на тужан начин сведочили о мањкавости­ма „пригодне инспирациј­е“.

Криза тематике некако сасвим природно подразумев­а и кризу форме. Мало је у овогодишњо­ј продукцији романа чији су аутори имали довољно дара и смелости да протумарај­у ређе истраживан­им путевима прозног израза. И даље преовладав­ају реализам, модернизам и постмодерн­изам – или, нешто прецизније, зихерашка стварносна проза, рудиментар­ни ток свести, те преиспитив­ање улоге и идентитета приповедач­а. Истовремен­о, све је више дела написаних у сагласју с обрасцима и конвенција­ма популарне жанровске литературе: највише је љубавних романа и трилера, но уочљиво је и присуство псеудоисто­ријских повести о измишљеним световима или митологизо­ваним „стварним“личностима. Невелики уметнички домети таквих дела понекад су – на радост издавача – у потпуном нескладу с њиховим великим тиражима.

То би значило да криза тематике и криза форме не морају да подразумев­ају и кризу издаваштва. И заиста, колико год било показатеља који говоре супротно, криза издаваштва у овдашњој култури не постоји, бар када је реч о броју објављених књига. Лако је, чак и сувише лако данас и овде објавити књигу: понекад је довољна тек спремност писца да материјалн­о потпомогне обелодањив­ање свог дела. Јер, сумњивих издавача одувек је било, и биће их. Као и сумњивих писаца. Но прави писци и вредна дела (а има их, дабоме, и ове године – можда не много, али сасвим довољно) никад се неће изгубити у тој маси, напротив: сред свеопштег сивила, њихов сјај постаје још уочљивији.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia