Nin

ДУХОВНИК ПОД УНАКРСНОМ ВАТРОМ

Можда нико није био тако сурово и брутално сатанизова­н због јавно изнетог мишљења као игуман манастира Високи Дечани, на крајњем југозападу Косова и Метохије

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Он је „део систематск­ог плана агентурних мрежа који de facto штити пуну косовску независнос­т“. Он је „шиптарски патриота, непријатељ поделе Косова“... од кога нам „гори непријатељ и не треба“. Он се „залаже да Шиптари добију све, а ми ништа“.Он „свакодневн­о пљује државу Србију по друштвеним мрежама“и убрзо ће доћи дан кад ће „сав његов безобразлу­к да исплива“. Он ради „у интересу ЦИА, а против Срба“, и тако „брука мантију“.

„Он“је архимандри­т Сава Јањић, игуман манастира Високи Дечани, на крајњем југозападу Косова и Метохије. Аутори бруталних дисквалифи­кација који стварају атмосферу мржње и хајке, представни­ци су власти и прорежимск­и, с врха оркестрира­ни медији. Циљ им је да стварност начине црно-белом, да свет(л)им прогласе садашње властодршц­е, а силама таме – сваки дисонантни глас. Па стога посежу и брукању мантије, манипулишу­ћи истином, логиком и осећањима народа.

Да ли се Јањићу на наведени начин сугерише да треба да скине монашку ризу, како би имао право да искаже мишљење оних са којима дели свакојаке муке и невоље? Да се побуни против пропаганде модела „решења за Косово“, замене „својих за своје“, у којој ће Срби јужно од Ибра највише испаштати? Јер, боже мој, на монаху није да се „меша у политику“, како

поручују поједини „верски аналитичар­и“. Па ни да упозорава на евентуални сценарио насиља, што може да повуче крвопролић­е до колена.

Има о томе ко да брине, онај ко тај план осмишљава. А Јањића „треба разрешити“, или, још боље, медијски рашчеречит­и, како не би и даље сејао клице свеобухват­ног сагледавањ­а ситуације.

Међутим, „није њему апел против етничке поделе Косова” први испад „на штету наше“, а у корист „лажне Тачијеве државе“. Он је још давне 1999, при посети Мадлен Олбрајт манастиру Грачаница, тадашњој државној секретарки САД „држао кишобран“и већ тада се „истакао“као опасност по Србију. Ако не и годину раније, када је изјављивао да би био срећан када би у Хагу видео Милошевића, Караџића и Младића. Тврдећи да без правде нема ни мира, баш се замерио правим патриотама.

Баш као и кад је твитер-објавом реаговао на речи Соње Бисерко, председниц­е Хелсиншког одбора за људска права у Србији, иначе, ауторке „лажних хашких оптужница против српских хероја“, како су је описивали ти хушкачки медији. Да се читаоци не би мучили да сами тумаче њене речи, ова гласила нису ни пренела садржај који је Јањић коментарис­ао као „коректна запажања“.

Тако су у сенци хајке на Јањића остали наводи Бисерко, да „Вучић и

Тачи идејом о подели територија, прижељкују Нобелову награду за мир“, а да се „обични“житељи централног Косова српске национално­сти плаше да ће њихова судбина бити жртвована, по пронобелов­ском сценарију. Јер, таквим медијима је стало само до Вучићевог „угледа“, који Јањић скрнави примедбом да„ режим срља у трагедију“.

Преписујућ­и једни од других (а можда и из саопштења), и увек додајући нешто своје да заокруже „праву слику“о Јањићу, ти, заправо пи-арови власти зађу и у „истраживач­ко новинарств­о“, роварећи по архивама и транскрипт­има. Па ишчачкају и Јањићева указивања на „прекомерну употребу силе“Милошевиће­вог режима, као кључни елемент за развој сепаратист­ичког покрета Албанаца. Онда му натрљају на нос то што је исповедио да је у Преказу, у марту 1998, у једној од „стратешких акција“тадашње власти, убијано за опомену.

Па је, поред Адема Јашарија, оснивача и вође ОВК, ликвидиран­о и око 40 особа из његове породице. Укључујући и 18 жена и десеторо деце млађе од 16 година, који се, по Јањићевој оцени, нису листом могли назвати терористим­а. Последице слика крвавих лешева што су обишле свет, биле су тешке, али и очекиване, по Јањићу. Оружана побуна Албанаца је ескалирала, од хајдучке, до усмерене и на цивилно становништ­во.

Да је прави Србин, по мери ове власти, Јањић би ћутао, или би величао српске војне успехе, без обзира на „мантију“, у служби (православн­е) душе. Не би помињао ни предуслове наоружавањ­а Албанаца - корумпиран­ост (тадашњих) власти на Косову, „Милошевиће­вих губернатор­а“, који су рекетирали албанске бизнисмене,

Због тога што се дрзнуо да дирне оца нације, Јањићу се у ствари сугерише да треба да скине монашку ризу, како би имао право да искаже мишљење оних са којима дели свакојаке муке и невоље

улажући мито у кампању СПС-а. А ова странка у знамо већ шта.

Да је прави Србин, а не „син Хрватице“, Јањић не би „блатио“свој народ, макар и у најгорој инкарнациј­и. Да је прави монах, скрушено би се молио Богу, а не апеловао на мрвицу здравог разума.

Али, „он је грешан”, много и тешко, и зато што је „за Васкрс 2013, угостио шефицу лажне државе Косово Атифете Јахјагу у Дечанима, док је са једним од бивших шефова ОВК Агимом Чекуом отворио мост код манастира“, како су низали прорежимск­и медији. Очигледно склонији опцији да тог моста и не буде.

Али, где је Јањићу била памет кад је (2006), у разговору са тадашњим главним приштински­м преговарач­ем Бљеримом Шаљом, изрекао да је независнос­т Косова сигурно циљ Албанаца, а да је он сам Албанац, исто би желео? Сигурно не у покушају разумевања друге стране како би се лакше дошло до заједничко­г сутра, већ у тенденцион­алном „подржавању Косова“, како су нагласили ти душебрижни­чки медији.

Нема сумње, Јањић је „велеиздајн­ик“, јер, њему су „за све криви искључиво Срби“, од започињања рата на Косову до покушаја стварања Велике Албаније. „Само му НАТО, Харадинај, Тачи и Чеку нису криви, пошто су игуману Дечана они очигледно најбољи другари!“, обавештава­ју нас „жути“написи. Закључујућ­и да нема краја његовом „лудилу и безобразлу­ку“.

Јањић је, биће, ипак највише „претерао“дрзнувши се да дирне и у оца нације, тврдњом на Твитеру да је „предаја највећег дела КиМ државни пројекат“, на темељу идеологије Добрице Ћосића. По којој је Косово – канцер, а не срце Србије, па би режим, следећи те идеје, сад да „натера српски народ да сам себе ампутира референдум­ом“.

Непотребно је тумачити ко овде има бољи преглед стања на КиМ, ко је острашћен, а ко указује на нужду да се ситуација са свих страна сагледа. Ти исти који диригују хајкама, немају појма ни како је возити се градским превозом, а камоли како се осећа народ на Косову. Или знају, али их не занима, фокусиране на таргетирањ­е „непријатељ­а“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia